Rettentően megugrott a tengeren átkelő illegális migránsok száma az Egyesült Királyságban - videó

migránsok, menekültek, Földközi-tenger
LAMPEDUSA, ITALY - SEPTEMBER 02: Refugees and migrants wait to transfer from a overcrowded small wooden boat to an Irish War Ship after being assisted and prepaired with life vests and drinking water by search and rescue crew members form German NGO Sea-Eye about 46 nautical miles (nm) into Libyan initiated restriced area on September 2, 2017. The security situation for SAR NGOs such as Sey-Eye has deteriorated graviered after the so called Libyan Cost Guard has expand their search and rescue territory from 12nm to 72nm. At the same time, the numer of rescued people from distress by NGOs has been declined because of this fact. (Picture:Christian Marquardt) (Photo by Christian Marquardt/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az idei év első kilenc hónapjában már több mint kétszer annyi illegális bevándorló kelt át a La Manche-csatornán, mint 2020-ban - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a Franciaországból Anglia felé irányuló migrációs nyomás, a BBC cikke szerint az idén már kétszer annyian keltek át a két országot összekötő La Manche-csatornán, mint a tavalyi évben összesen, pedig még csak kilenc hónap telt el 2021-ből. Szeptember 26-án újabb 669 fő kelt át a tengeren 22 csónakon, ezzel az idei évben a csatornát átszelő illegális migránsok száma 17 ezer 063-ra emelkedett, ami több mint a kétszerese a tavaly regisztrált 8460 illegális migránsnak.

(illusztráció) Forrás: AFP/NurPhoto/Christian Marquardt

Különösen mozgalmas volt a szeptember, mivel csak ebben a hónapban 4638 illegális migráns kelt át a tengeren, összesen 160 hajó fedélzetén Franciaországból Angliába.

A két ország között az utóbbi időben rengeteg diplomáciai feszültséget okozott a migrációs helyzet. A brit és a francia belügyminiszter júliusban megállapodott arról, hogy London és Párizs közösen lép fel az egyre nagyobb méreteket öltő migránsáradat ellen:

az Egyesült Királyság 2021-ben és 2022-ben 62,7 millió eurós támogatással segíti Franciaországot, hogy megfelelő felszerelést tudjanak beszerezni az illegális bevándorlás ellen folytatott küzdelemhez.

A francia belügyminisztérium pedig arra tett ígéretet, hogy megnöveli a part mentén járőröző rendőrök. számát.

Priti Patel brit belügyminiszter a nyáron jelentette be az úgynevezett Borders Bill törvényjavaslatot, melynek célja az illegális migráció visszaszorítása.

Priti Patel brit belügyminiszter. Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

A New Plan for Immigration bevándorlási terv részeként lehetővé tenné az embereket kizsákmányoló embercsempész bandák nyomon követését, valamint szigorúbb büntetéssel megakadályozná az illegális belépést az Egyesült Királyság területére. A brit hatóságok az illegális migránsokra és az őket segítő embercsempészekre kiszabott büntetésen is sokat szigorítottak,

hat hónapról négy évre emelték az engedély nélkül Nagy-Britanniába belépő migránsok büntetését, míg az embercsempészekre 14 év helyett életfogytiglani szabadságvesztés várhat.

A brit belügyminisztérium úgy véli, hogy a New Plan for Immigration elnevezésű bevándorlási tervvel sikerül megállítani a bevándorlók életét veszélyeztető csempészeket.

A történtekről beszámoló Valeurs actuelles nevű francia hetilap információi alapján az elmúlt hétvégén a Franciaország északi részén lévő Nord-Pas-de-Calais megyében 197 migránst tartóztattak le a francia hatóságok, ám ez jócskán elmarad a brit várakozásoktól. A francia lap szerint azért ugrott meg ilyen mértékben a tengeren átkelő migránsok száma, mert az utóbbi időben sokat szigorítottak a szárazföldi útvonalak ellenőrzésén.

Az egyre fenyegetőbb migránsáradatra felfigyelt Nigel Farage brit politikus is, aki a Twitteren tett közzé egy videófelvételt a Kent partjainál kikötött csónakokról érkező illegális bevándorlókról, megjegyezve, hogy a felvételen nem látja azokat a nőket és gyerekeket, akikről a médiában beszélnek. Valóban, a felvételen egytől egyig életerős fiatal férfiak láthatóak.