90 évre titkosították Fülöp herceg végrendeletét

Kórházba szállították Fülöp herceget
(FILES) In this file photo taken on July 22, 2020 Britain's Prince Philip, Duke of Edinburgh arrives for the transfer of the Colonel-in-Chief of The Rifles ceremony at Windsor castle in Windsor. - Britain's Prince Philip, Duke of Edinburgh has been admitted to hospital as a 'precaution' on February 17, 2021. (Photo by Adrian DENNIS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Kilencven évig titkos marad Fülöp herceg végrendelete a héten hozott Legfelsőbb Bírósági ítélet értelmében - számolt be róla a BBC.
Vágólapra másolva!

Régi hagyomány az Egyesült Királyságban, hogy a királyi család halottainak végakaratával kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróság intézkedik.

Ez azt jelenti, hogy ellentétben a legtöbb hagyatéki dokumentummal, ezek az iratok nem publikusak.

A Legfelsőbb Bíróság most az áprilisban meghalt Fülöp edinburghi herceg végrendeletéről döntött.

Ennek értelmében legkorábban 90 év múlva dönthetnek úgy az érintettek, hogy feloldják a titkosításra vonatkozó záradékot.

Már a végrendelet lezárására irányuló kérelem tárgyalását is titokban tartotta Sir Andrew McFarlane, a Legfelsőbb Bíróság Családosztályának elnöke. Sir Andrew McFarlane egy több mint 30 borítékot tartalmazó széf letéteményese, amelyek mindegyike a királyi család halott tagjainak lezárt végrendeleteit tartalmazza.

Fülöp herceg végakaratát 90 évre titkosították Forrás: AFP/Adrian Dennis

Sir Andrew McFarlane elmondta,

A bíró elmondta azt is, hogy nem is látta Fülöp herceg végrendeletét, és semmit nem is tud annak tartalmáról, kivéve a végrehajtás dátumát és a kinevezett végrehajtó kilétét. Magát a tárgyalást is zárt körben, a nyilvánosság kizárásával tartották. Bár a média nyilván szeretett volna ráugrani a témára, semmilyen megalapozott, jogi indítéka nincsen annak, hogy a tárgyalás és a hagyaték publikus legyen.

Fülöp heceg ügyvédei is azzal érveltek, hogy az egész eljárás csak a felesleges szóbeszédeknek, és megalapozatlan híreknek lenne a táptalaja.

Sir Andrew annyiban engedett, hogy a határozatlan időről "csak" 90 évre titkosította az iratokat. Sir Andrew elmondta, hogy 90 év elteltével minden királyi végrendeletet kinyit és megvizsgál az uralkodó magánjogi ügyvédje, illetve a Királyi Levéltár őrzője, a főügyész és a halott személy még mindig elérhető személyi képviselői. Ők fognak dönteni a hagyaték tovább sorsáról.

Érdekesség, hogy ez a nagy titkolózás nem vonatkozott Diana hercegnő utolsó akaratára, amelyet a hercegnő tragikus halála után nem sokkal nyilvánosságra hoztak, s amelyből kiderült, hogy örökségének nagy részét fiaira hagyta.