Menekülés közben készítettek interjút a párizsi terrortámadás egyik elkövetőjével

Horizontal ALL POINTS BULLETIN PERSON-TERRORISM TERRORISM ON THE FRINGE OF TERRORIST ATTACKS EFFIGY SUSPECT CROPPED PORTRAIT PORTRAIT-CLOSE-UP
Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélője.
Vágólapra másolva!
A 2015. november 13-i párizsi terrortámadás vádlottjainak bírósági tárgyalása előtt tette közzé a belga RTBF azt a rövid hangfelvételt, amelyet az RTBF újságírónője, Charlotte Legrand készített közvetlenül a terrortámadás után tudtán kívül a párizsi merényletek elkövetőinek egyetlen túlélőjével, Salah Abdeslammal. Az interjú a francia-belga határon készült, miközben a terrorista két bűntársával együtt Franciaországból Belgiumba menekült autóval - írja az RTBF belga közszolgálati média.
Vágólapra másolva!

Legrand már közvetlenül a terrortámadás után a francia-belga határon tartózkodott, és az utazók véleményéről érdeklődött a merényletsorozat után közvetlenül azonnal bevezetett szigorú határzárral és ellenőrzésekkel kapcsolatban.

Köztársasági gárdisták a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap munkatársai elleni merénylettel kezdődött párizsi terrrortámadás-sorozat áldozatairól tartott megemlékezésen a párizsi Köztársaság téren, a támadások első évfordulójának alkalmából, 2016. január 10-én (MTI/EPA/Yoan Valat) Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Legrand itt szólította meg a három „magrebi"(=arab) kinézetű fiatalt, és megkérdezte tőlük, hogy készíthet-e velük interjút. A Legrand szerint kimerültnek tűnő, „gyűrött arcú" férfiak igennel válaszoltak, és elmondták, hogy Párizsból érkeztek,

útjuk során már háromszor ellenőrizték őket, amit túlzásnak, sőt zavarónak tartanak.

Majd hozzáfűzték, hogy azonban amióta megtudták, hogy mi a fokozott ellenőrzés oka, azóta megértették, hogy miért van erre mégis szükség.

A társalgás végül mindössze ennyi ideig tartott, időközben ugyanis a határellenőrök átnézték a férfiak iratait, és útjukra engedték a terroristákat.


A francia és belga hatóságok azzal védekeznek, hogy ekkor még nem azonosították be Salah Abdeslamot mint a merényletek egyik elkövetőjét, ezért sem ellene, sem társasága ellen nem volt életben elfogatási parancs a határon.

Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélője Forrás: AFP/Dsk

Később, rendőrségi kihallgatásai során maga

Salah Abdeslam dicsekedett el azzal, hogy menekülés közben még interjút is készített vele egy újságíró a határon.