A The Washington Post bírálta az Egyesült Államok migránsválság-kezelését

border immigration mexico migrants us usa politics migration Horizontal
(FILES) In this file photo taken on July 22, 2021 a US Border Patrol agent processes a group of migrants in Sunland Park, New Mexico. - US authorities began on July 30, 2021 deporting some migrant families on flights to Central America as part of an expedited system to remove people who arrived without authorization via Mexico. (Photo by PAUL RATJE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok déli határán kialakult migránsválság kormányzati kezelését bírálta, és a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció illegális bevándorlókra vonatkozó "következetes stratégiáját" hiányolta vasárnapi cikkében a The Washington Post című amerikai napilap.
Vágólapra másolva!

"A Biden-kormányzat - amely nyilvánvalóan kétségbeesve akart valamilyen bevándorlási stratégia révén rendet teremteni az egyre ellenőrizhetetlenebbé váló migráció terén - olyan szavak és célok áradatát indította el, amelyek nélkülöztek bármiféle konkrét politikát, menetrendet illető elképzelést" - fogalmaz a cikk szerzője. "Ténylegesen visszájára fordították és visszavonták a Trump-kormány néhány ártalmas intézkedését, de nem rendelkeztek világos ütemtervvel a közvetlen válság kezelésére" - írta a Post.

A cikk szerint a Biden-kormány következetlen politikája ahhoz vezethet, hogy a demokraták a 2022-ben esedékes félidős választásokon elveszíthetik jelenlegi többségüket az amerikai törvényhozás alsóházában, illetve a szenátusban is.

A napilap megjegyezte, hogy ugyan Kamala Harris amerikai alelnök hosszú távú stratégiát dolgozott ki az illegális bevándorlást jelenleg serkentő közép-amerikai tényezők kezelésére, de - mint írják - hiányzik a tényleges cselekvési terv.

A cikk szerint szintén kudarcnak tekinthető, hogy enyhítették vagy eltörölték az utazás visszaszorítására irányuló intézkedéseket,

miközben az alelnök azt üzente a bevándorlóknak, hogy ne kíséreljenek meg az Egyesült Államokba menni. "Ez a kudarc mérhető, és politikailag mérgező" - fogalmazott a Post.

Júniusban rekordszámú, közel 190 ezer migránst vettek őrizetbe a határőrök az Egyesült Államok déli határán annak ellenére, hogy a korábbi tapasztalatok szerint a nyári hőség általában elrettenti a bevándorlókat attól, hogy útnak induljanak. A legfrissebb jelentések szerint júliusban újabb rekord született, 210 ezer migránst vettek őrizetbe. Azonban az elmúlt hónap adatait hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra. A pénzügyi év eleje óta összesen 1,1 millió bevándorlót fogtak el a hatóságok.

Határőrök és migránsok az Új-Mexikói határon 2021. július 22-én Forrás: AFP/Paul Ratje

"A számoktól megrémülve a közigazgatás - feldühítve a bevándorlás híveit - bejelentette, hogy megtartja a Trump-korszaknak azt a népegészségügyi intézkedését, amely megakadályozza, hogy migráns családok menedéket kérjenek a déli határnál" - írta a Post. "A 42-es cikkelyként ismert intézkedés azonban visszatartó erőként egyre hatástalanabbnak bizonyult. A migránsok újra és újra megpróbálják átlépni a határt, még akkor is, ha tudják, hogy a menedékkérés elbírálása nélkül kiutasíthatják őket" - tette hozzá a cikk írója.

Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynökségének (CBP) jelentése szerint a júniusban illegális határátlépési kísérlet miatt elfogott migránsok 34 százaléka az elmúlt években már legalább egyszer megpróbált bejutni az Egyesült Államok területére.

Továbbra is az egyedülálló felnőttek alkotják a migránsok legnagyobb csoportját,

annak ellenére, hogy számuk júniusban 3 százalékkal csökkent. Ezzel szemben nőtt a kísérő nélküli kiskorúak és az illegális átlépéssel próbálkozó családok száma.