Kulcsfontosságú lesz a jövő heti NATO-csúcs

NATO, logó
Vágólapra másolva!
Az észak-atlanti szövetség (NATO) destabilizálására tett kísérletekkel vádolták hétfőn Oroszországot Litvánia, Lettország és Észtország miniszterelnökei, illetve a NATO-erők balti államokbeli jelenlétének fontosságára hívták fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

A NATO-tagországok vezetőinek csúcstalálkozója előtt egy héttel kiadott közleményben Kaja Kallas észt, Krisjanis Karins lett és Ingrida Simonyte litván kormányfő azt is Moszkva szemére vetette, hogy

aláásni igyekszik a NATO-tagállamok és partnereik biztonságát.

Hangot adtak reményüknek, hogy a brüsszeli csúcstalálkozón "felmérik az Oroszország jelentette fenyegetést", és "hozzáigazítják a NATO válaszát".

Úgy vélték, hogy

a jövő heti egyeztetés kulcsfontosságú lesz a NATO egységének a megerősítése szempontjából,

valamint hangsúlyozták az Európai Unió és a NATO közti erős stratégiai partnerség és a magasabb védelmi kiadások melletti elkötelezettségüket

A három balti állam a bruttó hazai össztermékének (GDP) legalább két százalékát továbbra is e kiadásokra szánja, összhangban a NATO-tagállamok 2014-ben rögzített célkitűzésével.

A NATO-tagországok vezetői június 14-én találkoznak Brüsszelben,

hogy áttekintsék kapcsolataikat, és felvázolják a szervezet jövőjére vonatkozó elképzeléseiket. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a múlt héten Brüsszelben azt mondta, a csúcstalálkozó történelmi lehetőséget biztosít a transzatlanti kapcsolatok, valamint a kollektív biztonság megerősítésére.