2500 nőnek fizethet kártérítést egy francia cég rossz minőségű mellplasztikák miatt

PIP szilikon, implantátum
Virginia Luna, lawyer of Argentine women in the lawsuit for defective Poly Implant Prothese (PIP) French-made breast implants, shows one of them in her office at the district courts during a press conference on August 26, 2013 in Buenos Aires. AFP PHOTO / DANIEL GARCIA (Photo by DANIEL GARCIA / AFP)
Vágólapra másolva!
Hosszú távú egészségkárosodást szenvedtek, ezért több mint 2500 nőnek fizethet kártérítést egy francia plasztikai cég, amelyik rossz minőségű, úgynevezett PIP implantátumokat ültett be szépészeti és egészségügyi beavatkozásként. A PIP-botránynak ezzel várhatóan nem lesz vége, ugyanis újabb károsultak jelentkeztek, akiknek a silány minőségű szilikon megkeserítette az életét.
Vágólapra másolva!

Az egyik károsult, Jan Spivey a BBC-nek mesélt PIP-beültetés utáni életéről.

A nő elmondta, hogy ezért döntött a szilikon mellett, mert a mellrák miatt le kellett vetetnie a mellét. Egy ideig komoly izületi és mellkasi fájdalmai voltak, fáradékony és ingerlékeny volt, ezért kivetette az implantátumokat.

Miután a fájdalom megszűnt, egyértelművé vált, hogy mi volt az okozója:

a szilikon kilyukadt, és kis mennyiségben ugyan, de éveken keresztül szivárgott a testébe.

Nők tízezreinek életét keserítették meg a PIP-szilikonok Forrás: AFP/DANIEL GARCIA/Daniel Garcia

A PIP szilikonok körül 2010-ben robbant ki a botrány, amikor kiderült, hogy a francia cégnél közel 10 éven át nem az előírásoknak megfelelő minőségű szilikonokat gyártottak.

Kiderült,

ezek a termékek emberi használatra, beültetésre alkalmatlanok voltak,

ezért a cégvezetőket börtönbüntetésre ítélték, a vállalatot pedig felszámolták.

A rossz minőségű szilikonnak világszerte vannak áldozatai: Kolumbiában becslések szerint legalább 60 ezer nőt műtöttek meg, az Egyesült Királyságban pedig legalább 47 ezret.

A brit nőket képviselő ügyvéd abban reménykedik, hamarosan pont kerülhet a tíz éve húzódó ügy végére, és az egészségükért harcoló nők végre megfelelő kártérítést kaphatnak.