Megint boltokat foszt ki, rendőrségeket ostromol a radikális baloldal az Egyesült Államokban

Brooklyn Center, 2021. április 13. Tüntetők a minneapolisi Brooklyn Center rendőrfőkapitányság előtt 2021. április 12-én. A tiltakozások azután robbantak ki, hogy egy rendőri igazoltatást követően lelőttek egy fekete bőrű fiatalt, akit közlekedési szabálysértés miatt állítottak meg. A 20 éves Daunte Wright ellen elfogatóparancs volt érvényben, de megpróbált elhajtani a helyszínről. Tim Gannon rendőrfőkapitány közlése szerint a rendőr az intézkedés során a sokkolója helyet véletlenül a lőfegyverét használta. MTI/EPA/Tim Evans
Vágólapra másolva!
Ismét erőszakos tüntetések törtek ki az Egyesült Államokban egy fekete férfi halála miatt. A 20 éves Daunte Wrightot véletlenül lőtte le egy fehér rendőrnő igazoltatás közben. Később kiderült, hogy a fekete férfi ellen elfogatóparancs volt érvényben lőfegyver illegális birtoklása miatt, a bíróságon is meg kellett volna jelenjen, de nem ment el. Az esetet kihasználva a radikális baloldali Black Lives Matter és az Antifa utcára hívta szimpatizánsait, akik Minneapolis közelében két alkalommal is megtámadtak egy rendőrkapitányságot, ezt követően pedig legalább 20 boltot kiraboltak. A megmozdulások átterjedtek Seattle-re, Washingtonra, Portlandre és New Yorkra is.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, helyi idő szerint vasárnap délután a Minnesota állambeli kisvárosban, Brooklyn Centerben a sokkolója helyett véletlenül a lőfegyverét használta az a fehér rendőrnő, aki egy sikertelen hatósági igazoltatás közben lelőtte a 20 éves fekete férfit, Daunte Wrightot.

Brooklyn Center rendőrfőkapitánya, Tim Gannon az esettel kapcsolatosan azt nyilatkozta, hogy

Daunte Wrightot lejárt gépjármű-regisztrációja miatt állították meg a kollégái. Miután ellenőrizték a sofőr adatait, kiderült, hogy elfogatóparancs van ellene érvényben.

Az igazoltatás közben a rendőrség felvételeket is készített, amelyeken az látszik, hogy az egyik tiszt megpróbálta megbilincselni Wrightot, de a fekete férfi kiszabadította a kezeit és beugrott az autójába. Ekkor egy másik, női tiszt, a 26 éve szolgálatot teljesítő Kimberly Potter háromszor azt kiabálta, hogy „sokkoló", leadott egy lövést a kezében lévő fegyverből, majd azt mondta: „lelőttem".

- mondta Gannon, hozzátéve, hogy a nyomozás a kezdeti szakaszban van.

A tragédia helyének, Brooklyn Centernek azért van különös jelentősége, mert a 30 ezres kisváros Minneapolis elővárosának számít, és ahogy az köztudott, Minneapolisban halt meg 2020. március 25-én egy rendőrségi akció során a nyolcszorosan büntetett élőéletű fekete férfi, George Floyd, a két helyszín között mindössze 16 kilométer a távolság.

Ahogy George Floyd halála, úgy Daunte Wright esete is erőszakos jellegű tömegtüntetéseket váltott ki a radikális baloldali Black Lives Matter (BLM) -mozgalom és az Antifa részéről.

A radikális baloldal néhány száz szimpatizánsa már vasárnap este utcára vonult Brooklyn Centerben és Minneapolisban. Az ott elhangzott beszédek nagy része a George Floyd-párhuzamot emelte ki, többen pedig erőszakra buzdítottak a többségében fehér rendőrök ellen.

Az egyre inkább erőszakossá váló tömeg megtámadta Brooklyn Center rendőrkapitányságának az épületét,

de a gumibotokkal és könnygázgránátokkal felszerelt rendőrök visszaverték a feldühödött tömeget.

A radikális baloldali aktivisták a helyszínen megrongáltak két rendőrautót, majd pedig legalább 20 boltba törtek be, amelyeket kifosztottak.

Dacára annak, hogy Minnesota állam demokrata kormányzója, Tim Walz hétfőn este 19 órától reggel 6-ig kijárási tilalmat vezetett be, a rendőrség épülete elé vonuló tüntetők nem mentek haza a tilalom kezdetekor, hanem ismét megtámadták a kapitányságot, az épületét védőket tűzijátékokkal, petárdákkal és kövekkel dobálták meg. Mivel a kormányzó időközben bevetette a Nemzeti Gárda helyi egységeit, mintegy ezer embert, ennek következtében a csőcseléknek nem sikerült elfoglalnia a rendőrkapitányság épületét.

Így ismételten a környező, még előző este épségben maradt boltokat rabolták ki a radikális baloldali aktivisták. A két nap leforgása alatt összesen 40 erőszakos demonstrálót vettek őrizetbe.

A rendőrkapitányság újabb ostromának elkerülése érdekében a hatóságok barikádokat emeltek az épület köré.

A Black Lives Matter országos szervezetének hétfői közleménye csak olaj volt a tűzre, a szervezet felülírta a hatóságok álláspontját, szerintük

Daunte Wright lelövése nem baleset volt, a rendőrök pedig „terrort" alkalmaztak a fekete férfivel szemben a „fehér felsőbbrendűség" jegyében.

Nem lehet nem észrevenni, hogy a BLM egy újabb tüntetéshullám kirobbantásával próbálja meg az erősen megtépázott renoméját helyreállítani, ugyanis ahogy azt az Origo is megírta, a Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGN) igazgatója, Patrisse Khan-Cullors és házastársa, Janaya Khan komoly botrányba keveredtek, miután kiderült, hogy ingatlanmágnások lettek, a gyanú alapján éppen a radikális baloldali szervezetnek szánt adományok elsikkasztása által.

A BLM felhívására utcára vonultak az aktivisták New Yorkban, Washingtonban, Seattle-ben és Portlandben is.

Míg New Yorkban és Washingtonban a megmozdulások többnyire békés jellegűek maradtak, addig Seattle-ben a helyi rendőrség és a Post Millennial beszámolói alapján az Antifa által felhergelt csőcselék miatt betörésekké, rablássá fajult a dolog.

Az amerikai radikális baloldal fellegvárában, Portlandben ismét elszabadultak az indulatok,

az egyik Antifa-szervezet, a Black Bloc hétfő este több mint 300 aktivistáját vitte utcára, akik tűzijátékokkal dobálták meg a rendőröket.

A fenti videofelvételek alapján elég egyértelmű, hogy a radikális baloldali randalírozók a koronavírus miatt érvényben lévő járványügyi korlátozásokat a legkisebb mértékben sem tartják be, ami a jelenlegi helyzetben kimondottan veszélyesnek minősíthető.

Kicsoda Daunte Wright, a radikális baloldal „új George Floydja"?

Daunte Wrightról egyelőre nem áll rendelkezésünkre sok információ. A Fox News szerint azt lehet tudni róla, hogy 20 éves, és volt egy kétéves fia. A középiskolát nem fejezte be, helyette alkalmi munkákból és a szülei támogatásából élt.

A Post Millennial egyik újságírója, Andy Ngo szerint

Brooklyn Center rendőrsége azért adott ki Wright ellen elfogatóparancsot, mert illegálisan tartott lőfegyvert.

A férfi ebben a hónapban meg kellett volna jelenjen a bíróság előtt, de nem ment el. A közösségi oldala alapján Daunte Wright pózolt is a lőfegyverrel.

Egyes hírek alapján kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott, tehát díler lehetett. A Facebook-oldalán több alkalommal is fényképezkedett kötegnyi pénzzel.

Megszólalt Biden és Harris

Joe Biden amerikai elnök a Twitter-oldalán együttérzését fejezte ki a Wright családdal, továbbá az ügy teljes körű kivizsgálást sürgette, békés jellegű tiltakozásra szólítva fel a minnesotai tüntetőket.

Kamala Harris alelnök is véleményt nyilvánított az ügyben, bár túl sok konkrétumot nem mondott, bejegyzése alapján igazságtételt követelt, bármit is jelentsen ez.

Közben Daunte Wrighték felfogadták ügyvédnek Ben Crumpot, akiről azt érdemes tudni, hogy ő képviselte George Floyd családját is. Ben Crump pedig Minneapolis önkormányzatával szemben elérte, hogy

a város 27 millió dolláros kártérítést fizessen a Floyd család számára.

Vélhetően egy nagyobb összegű kártérítés kiperlése lehet Wrighték fő célkitűzése is.