Strasbourg szélsőbaloldali polgármestere a francia adófizetők pénzéből építi Európa legnagyobb mecsetjét

Vágólapra másolva!
Francia kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt azon a véleményen vannak, hogy elfogadhatatlan, amit Strasbourg radikális baloldali, úgynevezett zöldpárti polgármestere tesz. Jeanne Barseghian ugyanis a helyi adófizetők pénzéből az iszlamizmus franciaországi terjedését finanszírozza azáltal, hogy támogatja Európa legnagyobb mecsetjének a megépítését. A legjelentősebb ellenzéki párt, a Nemzeti Tömörülés egyik politikusa petíciót indított az épülő mecset adófizetői pénzből történő támogatása ellen – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Franciaországban hatalmas politikai vita alakult ki, mikor kitudódott, hogy Strasbourg polgármestere, a radikális baloldali, zöldpárti Jeanne Barseghian

több mint 2,5 millió eurós összeggel támogatja a városban épülő Eyyub Sultan mecset építési költségeit, mely, ha elkészül, Európa legnagyobb mecsetje lesz.

A mecsetet eredetileg magánszemélyek adományaiból és muszlim országok támogatásaiból akarták megépíteni.

A hatalmas összegű önkormányzati támogatással kapcsolatban ezúttal a kormány és az ellenzék is ugyanazon a véleményen van. Egyik oldal sem nézi ugyanis jó szemmel, hogy a zöldpárti városvezetés nagylelkűen milliókkal finanszírozza egy mecset építését, amely egy olyan iszlamista szervezet irányítása alatt fog működni, amelynek vezetője

nem volt hajlandó aláírni azt a kormány által kidolgozott chartát, ami leszögezi, hogy a Francia Köztársaság értékei előbbre valóak az iszlám tanoknál.

Gérald Darmanin (egykori jobbközép, most Macron-párti) belügyminiszter egy televíziós interjú során arról beszélt, hogy semmiféle külföldi beavatkozást nem fogad el francia földön. Hozzátette:

Hasonló véleménnyel van a történtekről Marlène Schiappa állampolgárságért felelős miniszter is. A balközép politikusnő szerint

A miniszter asszony elítéli, hogy a radikális baloldali városvezetés nyíltan lepaktál a szélsőséges iszlamizmussal.

Marlène Sciappa szerint a strasbourgi polgármesternek problémái vannak a köztársaság alapelveivel. A miniszter véleménye alapján,

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobboldali Nemzeti Tömörülés tagjai is elítélik a strasbourgi városvezetés döntését. A párt egyik politikusa, Gaetan Dussausaye egy televíziós vitaműsorban kifejtette a véleményét, mely szerint

az a muszlim vezető, aki nem hajlandó aláírni a köztársasági értékeket rögzítő chartát, jobban tenné, ha elhagyná Franciaország területét, és egy másik országban tevékenykedne tovább.

Vagyis Gaetan Dussausaye távozásra szólította fel az épülő mecsetet üzemeltető szervezet egyik régióvezetőjét, mire a férfi azt válaszolta a politikusnak, hogy vagy tiszteli őt, vagy hagyja el Franciaországot.

A Nemzeti Tömörülés párt egy másik politikusa, Laurent Jacobelli a hír hallatán azonnal a tettek mezejére lépett, és

tegnap petíciót indított a strasbourgi mecset 2,5 millió eurós önkormányzati támogatása ellen.

A dokumentumot már több mint 3000 személy írta alá.

A kezdeményezés mellé állt a párt vezetője, Marine Le Pen is, aki

az iszlámot támogató zöldpárti politikusok elleni összefogásra buzdít a Twitteren.

Az elmúlt időszakban nem ez volt az egyetlen olyan zöldpárti, radikális baloldali döntés, amely kifejezetten kedvezőnek tűnik a muszlimok számára, a francia hagyományokkal azonban éles ellentétben áll.

Több francia nagyváros polgármestere is hozott rendkívül érthetetlen döntéseket: Lyon első embere, Grégory Doucet például szeptemberben kijelentette, hogy a legendás kerékpárverseny, a Tour de France macsó és környezetszennyező, majd pár hete azzal robbantott ki hatalmas vitát, hogy száműzte az iskolai menzák kínálatából a húst.

Egy másik nagyváros, Bordeaux polgármestere, Pierre Hurmic pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tavaly ősszel bejelentette, nem állítanak fel a városban karácsonyfát, mert nem akar halott fenyőfákat látni, a radikális baloldali pártjának ugyanis más elképzelése van a növényekről.

Az Origo ezekről itt és itt számolt be részletesen.