Tovább csökkent a napi fertőzésszám Belgiumban

belgium koronavírus
Amandine Lesay utcai művész legújabb alkotása Brüsszelben 2020. június 29-én. Lesay a falfestményével a koronavírus-járvány ideje alatt szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozók előtt tiszteleg.
Vágólapra másolva!
Tovább csökkent a napi fertőzésszám Belgiumban, amíg ugyanis egy hete még átlagosan 92,6 új esetet regisztráltak naponta, addig szerdán átlagban napi 83,7, a vasárnap közzétett adatok szerint az elmúlt hét napban pedig átlagosan 82,7 ember esetében mutatták ki az új típusú koronavírus kórokozóját. Hollandiában szintén csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Luxemburgban alacsonyabb a napi fertőzésszám, azonban még mindig jelentősen magasabb, mint az előző hetekben.
Vágólapra másolva!

Belgiumban a közegészségügyi szolgálat vasárnapi jelentése szerint

a napi regisztrált fertőzésszám az egy héttel ezelőtti adatokhoz képest 11 százalékkal csökkent.

A járvány március elejére datált megjelenése óta a megerősített esetek száma 61 909-ra emelkedett az országban, szerda óta 400-zal. 100 ezer lakosra vetítve átlagosan 10,7 fertőzött jut.

Amandine Lesay utcai művész legújabb alkotása Brüsszelben 2020. június 29-én. Lesay a falfestményével a koronavírus-járvány ideje alatt szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozók előtt tiszteleg. Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A betegségben meghaltak száma 9771. Flandriában, az ország északi tartományában 4899-en, a déli országrészben, Vallóniában 3388-an, a brüsszeli régióban 1484-en vesztették életüket a járvány következtében.

A hét folyamán átlagosan naponta hat ember halt meg a vírus okozta szövődményekben.

A múlt hétvégén jelentett 281-hez képest szerdán 222, a vasárnapi adatok szerint 168 embert ápolnak kórházakban, közülük 32-en részesülnek intenzív ellátásban, öttel kevesebben, mint a hét közepén. Ez az adat egy hete 41 volt.

Fülöp belga király (b3) és felesége, Matild királyné (j2) négy gyermekük, Erzsébet brabanti hercegnő, trónörökös (b), Gábor (b2) és Emánuel herceg (j), valamint Eleonóra hercegnő (j3) társaságában látogatást tesznek a Bokrijk parkban és szabadtéri múzeumban a belgiumi Genk városában 2020. június 27-én. Az uralkodócsalád tagjai több turisztikai látványosságot is felkeresnek, hogy ezzel is élénkítsék a koronavírus-járvány miatt visszaesett belföldi turizmust. Forrás: MTI/EPA/Pool/Dirk Waem

A belga sajtó arról számolt be, hogy Maggie De Block egészségügyi miniszter ajánlása alapján

vasárnap reggeltől a Spanyolország észak-keleti felében található Katalóniából érkező minden légiutasnál testhőmérsékletet mérnek.

A miniszter koronavírus-teszt elvégezését is ajánlotta a repülőtereken azt követően, hogy a spanyolországi régió illetékes hatóságai szombaton 200 ezer ember vesztegzár alá helyezését rendelték el, miután a nyaralási szezon kezdetével számottevően több lett a fertőzött.

De Block kötelező házikarantént nem rendelt el, azonban azt ajánlotta, hogy a Katalóniából hazatérő utasok lehetőleg két hétig maradjanak otthon.

A belga miniszter arra kérte a régióból autóval érkezőket, hogy mihamarabb lépjenek kapcsolatba háziorvosukkal.

Luxemburgban az egészségügyi minisztérium több mint egy hónapja nem jelentett a koronavírushoz köthető egyetlen halálesetet sem.

A járvány helyi megjelenése óta 110 ember halt a betegségben.

Amíg a múlt hét közepén hat, szerdán 43 ember esetében, addig vasárnapra 29 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét. Ezzel a nagyhercegségben 4476-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Szerda óta 177 ember fertőződött meg.

Kórházban szerdához képest hattal többet, jelenleg 22 embert ápolnak. Közülük hárman részesülnek intenzív ellátásban.

Hollandia június 30-án, kedden tett közzé utoljára adatokat a járványfertőzéssel összefüggésben. A Johns Hopkins Egyetem vasárnapi összesítése szerint 50 548 fertőzöttet jegyeztek fel a járvány helyi megjelenése óta.

Felszállnak az utasok az easyJet brit légitársaság repülőgépére az amszterdami Schipol repülőtéren 2020. július 1-jén. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldását követően ezen a napon újraindulnak az easyJet járatai a Schipol repülőtérről. Forrás: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal

Amíg egy hete még 80 körüli esetben volt pozitív a vírusteszt eredménye, addig kedden 57 embernél mutatták ki a kórokozót. Kedd óta 275 ember fertőződött meg az országban, ami mintegy napi 55 új esetet jelent.

A járvány következtében meghaltak száma napi 2-4 között mozog.

A kórokozó hollandiai megjelenése óta 6132-en, kedd óta 19-en haltak meg a betegségben.