Közel 600 halott egyetlen nap alatt New York-ban

Koronavírus, vírus, Egyesült Államok, USA, hajó, kórház, kórházhajó, egészségügy
The USNS Comfort medical ship moves up the Hudson River past the Statue of Liberty as it arrives on March 30, 2020 in New York. - A military hospital ship arrived in New York Monday as America's coronavirus epicenter prepares to fight the peak of the pandemic that has killed over 2,500 people across the US. The navy's 1,000-bed USNS Comfort entered a Manhattan pier around 10:45 am (1545 GMT). It will treat non-virus-related patients, helping to ease the burden of hospitals overwhelmed by the crisis. (Photo by Bryan R. Smith / AFP)
Vágólapra másolva!
A járvány egyik új epicentruma alakult ki a majdnem tízmilliós New Yorkban, a helyzet pedig az intézkedések ellenére tovább romlik. Merthogy többségében megkésett intézkedésekről van szó. New York a koronavírus-járvány egyik gócpontja, már nem csak az Egyesült Államokon belül, de az egész világon. Mi történt ezzel a nagyvárossal, hogy a világjárvány által leginkább sújtott szellemvárossá változott?
Vágólapra másolva!

Már több mint 122 ezer koronavírus fertőzöttet tartanak számon hivatalosan New York államban, a betegek megközelítőleg felét, több 67 ezer embert New York City-ben regisztrálták. Eddig 4159 ember halt meg az államban, 4376-an pedig intenzív ápolásra szorulnak.

Andrew Cuomo, New York állam Demokrata párti kormányzója két napja, április 3-án már kijelentette, hogy több halálos áldozatra számítanak, ennek legfőbb oka az, hogy nincs elegendő lélegeztetőgép és kórházi ágy, ezzel szemben a vírus nagyon gyorsan terjed.

A kormányzó az állam egészségügyi védekezését úgy jellemezte, hogy:

A kormányzó a tájékoztató alkalmával segítséget kért az állam számára, nemcsak a szövetségi kormánytól, hanem a többi amerikai tagállamtól is. A vírushelyzet azonban az egész ország területén folyamatosan romlik, félő, hogy New York kisegítésére nem lesz elegendő kapacitás.

Forrás: AFP/2020 Getty Images/Bruce Bennett

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint pénteken délelőttig több mint 245 ezer regisztrált fertőzöttet regisztráltak, vasárnap estére ez a szám 325 ezerre növekedett. A halálesetek száma hatezerről, kilencezerre emelkedett.

A New York-i helyzet súlyosságát jól mutatja az, hogy az Amerikában bekövetkezett koronavírussal összefüggő halálesetek több, mint a fele, New York államban következett be.

Az első igazolt New York-i koronavírus fertőzött, egy Iránból hazatérő 39 éves nő volt. Annak ellenére, hogy a beteget azonnal elkülönítették, a helyzet hamar válságosra fordult.

Március 12-re már több, mint 95 fertőzöttet regisztráltak, az állam kormányzója első lényegi korlátozó intézkedését akkor vezette be. Ekkor azonban már jelentős késésben volt a város.

Az állam vezetését jellemző fejetlenségét az mutatja be tökéletesen, hogy New York állam kormányzója azt találta mondani, hogy:

Mintegy - szándékosan - megfeledkezve arról, hogy ezért a fő felelősség éppen őt terheli. Az nem egy kívülről jött sorscsapás, hogy 95 koronavírusos beteg után hozta meg az első valódi korlátozó intézkedést a kormányzó, aki egyébként Trump politikai ellenfele. Hanem súlyos hiba.

A legnagyobb lemaradás az egészségügy felkészületlensége miatt alakul ki egyébként, sem infrastrukturálisan, sem szakemberek tekintetében nem állt készen az állam egy ekkora járványra.

Deborah Birx járványügyi szakértő, a kormányzati munkacsoport egyik tagja egy televíziós interjúban jelentette ki: a járvány kitörésekor maguk az orvosok és a járványtani szakértők sem voltak tisztában azzal, hogy milyen veszélyesen fertőző az új típusú koronavírus.

Az egyik amerikai rádióban riportot készítettek az egyik legnagyobb New York-i kórházában, ahol az egyik orvos úgy írta le a helyzetet, hogy „az emberek bejönnek, intubálják őket és meghalnak, majd minden kezdődik elölről, nincs megállás."

Forrás: AFP/2020 Getty Images/Bruce Bennett

Az állam kormányzója március 30-án egyébként kénytelen volt azzal a kéréssel fordulni az USA egészségügyi dolgozóihoz, hogy jöjjenek az államába segíteni, mivel képtelenek megfékezni a vírus terjedését és ellátni a betegeket.

A kormányzó március végi számításai szerint, a járvány 14-21 napon belül tetőzik majd az államban, addig azonban folyamatosan növekedni fog a fertőzések és a halottak száma. A kormányzó kérése óta kevesebb, mint egy hét telt el, ami azt jelenti, hogy a járvány tetőződése még odébb van, ennek ellenére már most kezelhetetlen a helyzet. Egyelőre elképzelni sem lehet, hogy mi történik a városban egy, vagy rosszabb esetben két hét alatt.

A központi kormány mindent megtesz, hogy mérsékelje az államokra nehezedő terheket, A The Wall Street Journal értesülései szerint a Trump-kormányzat a járvány elleni küzdelemre létrehozott alapból kifizeti azoknak a koronavírusos betegeknek a kezelési költségeit, akik nem rendelkeznek egészségbiztosítással.

E mellett újabb ideiglenes kórházakat, vizsgálókat hoznak létre, hogy legyen hely a betegek és az orvosok számára: New York egyik kerületében, Staten Island-en átmeneti „Covid only" 750 ágyas kórházat hoztak létre. A Central Parkban is felállítottak egy mobilkórházat, ahol kizárólag koronavírusos betegeket kezelnek. Nemrég pedig New Yorkba küldték az amerikai haditengerészet egyik kórházhajóját, a USNS Comfortot abban a reményben, hogy tehermentesíti majd a kórházakat.

Forrás: AFP/Angela Weiss

A túlterheltség az egészségügyi protokollt is felülírta: a mentőket és tűzoltókat képviselő szervezet alelnöke, Michael Greco a sajtónak elmondta, hogy a járványhelyzet miatt spórolniuk kell az idővel és az energiával is. Egy szívleállás után maximum húsz percig kísérleteznek a keringés újraindításával. Ha ennyi idő alatt nem sikerül újraindítani az illető szívét, akkor abbahagyják a mesterséges lélegeztetést és a szívmasszázst. A helyszínen hagyják a beteget, nem szállítják be a kórházba.

Greco elmondta, hogy normál esetben hetente egyszer-kétszer vonulnak ki szívmegállásos esetekhez, mostanában előfordul, hogy egy nap alatt hét szívmegállást próbált kezelni. Ezeket a szívmegállásokat is az egyébként súlyos érrendszeri betegeknél valószínűleg a koronavírus szövődményei okozzák.

A szervezeti vezető elmondta azt is, hogy a szolgálatot teljesítő mentősök egy részének sincs megfelelő maszkja és védőfelszerelése.

A válsághelyzet kezelésében a hadsereg is részt vesz. Április 4-én ezer katona New Yorkba telepítését jelentette be Donald Trump amerikai elnök. De szükség esetén akár katonák tízezreit telepítik a tagállamokba, amennyiben indokoltnak látják.

A kormány járványügyi munkacsoportja szerint a következő két hét nagyon nehéz lesz. A FoxNews szerint az Egyesült Államokban egyes vezetők azt sem tartják kizártnak, hogyha nem hoznak gyorsan megfelelő és szigorú döntéseket, drámai és szélsőséges esetben akár 200 ezer amerikai ember is meghalhat a járványban.

Amikor Trump New York karantén alá helyezését javasolta, akkor a kormányzó visszautasította. Ez súlyos hiba volt.

Forrás: AFP/Bryan R. Smith

New York színházai azonban bezártak, és betiltottak minden olyan rendezvényt, amelyen 500 főnél többen vannak. A Metropolitan Opera, a Carnegie Hall is bejelentette, hogy meghatározatlan ideig (legkésőbb az évad végéig, tehát kora nyárig) nem lesznek előadások. De törölték az írek Szent Patrik-napi felvonulását is, amelyet 1762 óta minden évben megtartanak.

Joggal merül fel a kérdés, hogy a nyilvánvaló késlekedés mellett miért alakult ki a jelenlegi helyzet New Yorkban? Hogyan válhatott a világ egyik legnagyobb városa a járvány által leginkább sújtott régióvá?

Az amerikai média által megszólított járványügyi szakemberek szerint a gyors és megállíthatatlan terjedés oka a város magas népsűrűsége, illetve az, hogy a kórházakat teljesen felkészületlenül érte a járvány, az intézmények egy részében még a dolgozók számára sem rendelték el a szükséges védőintézkedéseket.

A sajtó által megszólaltatott egészségügyi dolgozók arról számoltak be, hogy totális fejetlenség uralkodott az intézkedésekben, a megfelelő védőfelszerelést viselését néhol kifejezetten megtiltották.
De sokan panaszkodtak arra is, hogy nem kaptak lehetőséget arra, hogy otthon dolgozhassanak, azaz, a cégek nem engedték haza az embereket. Az sem szerencsés, hogy az egészségügyi intézményekben ugyanazt az ujjlenyomatos azonosítót használja mindenki a beléptetéshez.

New Yorkban rengeteg - több, mint 100 ezer - tesztet elvégeztek a betegek kiszűrésére. Ez azonban nem sokat ért, hiszen több hetes késésben voltak. Az első esettől a tényleges cselekvésig számított idő túl hosszú volt, lassan reagált New York vezetése a járványra. Ráadásul hosszú hetekkel az első beteg megjelenése után, csak március 22-én tették lehetővé, hogy otthonról is lehessen dolgozni.