Közel 600 halott egyetlen nap alatt New York-ban

2020.04.05. 22:22

A járvány egyik új epicentruma alakult ki a majdnem tízmilliós New Yorkban, a helyzet pedig az intézkedések ellenére tovább romlik. Merthogy többségében megkésett intézkedésekről van szó. New York a koronavírus-járvány egyik gócpontja, már nem csak az Egyesült Államokon belül, de az egész világon. Mi történt ezzel a nagyvárossal, hogy a világjárvány által leginkább sújtott szellemvárossá változott?

Már több mint 122 ezer koronavírus fertőzöttet tartanak számon hivatalosan New York államban, a betegek megközelítőleg felét, több 67 ezer embert New York City-ben regisztrálták. Eddig 4159 ember halt meg az államban, 4376-an pedig intenzív ápolásra szorulnak.

Andrew Cuomo, New York állam Demokrata párti kormányzója két napja, április 3-án már kijelentette, hogy több halálos áldozatra számítanak, ennek legfőbb oka az, hogy nincs elegendő lélegeztetőgép és kórházi ágy, ezzel szemben a vírus nagyon gyorsan terjed.

A kormányzó az állam egészségügyi védekezését úgy jellemezte, hogy: a kórházak ma már egyetlen nagy intenzív osztállyá alakultak.

A kormányzó a tájékoztató alkalmával segítséget kért az állam számára, nemcsak a szövetségi kormánytól, hanem a többi amerikai tagállamtól is. A  vírushelyzet azonban az egész ország területén folyamatosan romlik, félő, hogy New York kisegítésére nem lesz elegendő kapacitás.

Forrás: AFP/2020 Getty Images/Bruce Bennett

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint pénteken délelőttig több mint 245 ezer regisztrált fertőzöttet regisztráltak, vasárnap estére ez a szám 325 ezerre növekedett. A halálesetek száma hatezerről, kilencezerre emelkedett. 

A New York-i helyzet súlyosságát jól mutatja az, hogy az Amerikában bekövetkezett koronavírussal összefüggő halálesetek több, mint a fele, New York államban következett be.

Az első igazolt New York-i koronavírus fertőzött, egy Iránból hazatérő 39 éves nő volt. Annak ellenére, hogy a beteget azonnal elkülönítették, a helyzet hamar válságosra fordult.

Március 12-re már több, mint 95 fertőzöttet regisztráltak, az állam kormányzója első lényegi korlátozó intézkedését akkor vezette be. Ekkor azonban már jelentős késésben volt a város.

Az állam vezetését jellemző fejetlenségét az mutatja be tökéletesen, hogy New York állam kormányzója azt találta mondani, hogy: elegem van abból, hogy a legelső naptól kezdve mindig két lépéssel előttünk jár a vírus – alábecsültük ezt a járványt, sokkal veszélyesebb, mint amire számítottunk.

Mintegy - szándékosan - megfeledkezve arról, hogy ezért a fő felelősség éppen őt terheli. Az nem egy kívülről jött sorscsapás, hogy 95 koronavírusos beteg után hozta meg az első valódi korlátozó intézkedést a kormányzó, aki egyébként Trump politikai ellenfele. Hanem súlyos hiba.

A legnagyobb lemaradás az egészségügy felkészületlensége miatt alakul ki egyébként, sem infrastrukturálisan, sem szakemberek tekintetében nem állt készen az állam egy ekkora járványra.

Deborah Birx járványügyi szakértő, a kormányzati munkacsoport egyik tagja egy televíziós interjúban jelentette ki: a járvány kitörésekor maguk az orvosok és a járványtani szakértők sem voltak tisztában azzal, hogy milyen veszélyesen fertőző az új típusú koronavírus.

Az egyik amerikai rádióban riportot készítettek az egyik legnagyobb New York-i kórházában, ahol az egyik orvos úgy írta le a helyzetet, hogy „az emberek bejönnek, intubálják őket és meghalnak, majd minden kezdődik elölről, nincs megállás."

Forrás: AFP/2020 Getty Images/Bruce Bennett

Az állam kormányzója március 30-án egyébként kénytelen volt azzal a kéréssel fordulni az USA egészségügyi dolgozóihoz, hogy jöjjenek az államába segíteni, mivel képtelenek megfékezni a vírus terjedését és ellátni a betegeket.

A kormányzó március végi számításai szerint, a járvány 14-21 napon belül tetőzik majd az államban, addig azonban folyamatosan növekedni fog a fertőzések és a halottak száma. A kormányzó kérése óta kevesebb, mint egy hét telt el, ami azt jelenti, hogy a járvány tetőződése még odébb van, ennek ellenére már most kezelhetetlen a helyzet. Egyelőre elképzelni sem lehet, hogy mi történik a városban egy, vagy rosszabb esetben két hét alatt.

A központi kormány mindent megtesz, hogy mérsékelje az államokra nehezedő terheket, A The Wall Street Journal értesülései szerint a Trump-kormányzat a járvány elleni küzdelemre létrehozott alapból kifizeti azoknak a koronavírusos betegeknek a kezelési költségeit, akik nem rendelkeznek egészségbiztosítással.

E mellett újabb ideiglenes kórházakat, vizsgálókat hoznak létre, hogy legyen hely a betegek és az orvosok számára: New York egyik kerületében, Staten Island-en átmeneti „Covid only" 750 ágyas kórházat hoztak létre. A Central Parkban is felállítottak egy mobilkórházat, ahol kizárólag koronavírusos betegeket kezelnek. Nemrég pedig New Yorkba küldték az amerikai haditengerészet egyik kórházhajóját, a USNS Comfortot abban a reményben, hogy tehermentesíti majd a kórházakat.

Forrás: AFP/Angela Weiss

A túlterheltség az egészségügyi protokollt is felülírta: a mentőket és tűzoltókat képviselő szervezet alelnöke, Michael Greco a sajtónak elmondta, hogy a járványhelyzet miatt spórolniuk kell az idővel és az energiával is. Egy szívleállás után maximum húsz percig kísérleteznek a keringés újraindításával. Ha ennyi idő alatt nem sikerül újraindítani az illető szívét, akkor abbahagyják a mesterséges lélegeztetést és a szívmasszázst. A helyszínen hagyják a beteget, nem szállítják be a kórházba.

Greco elmondta, hogy normál esetben hetente egyszer-kétszer vonulnak ki szívmegállásos esetekhez, mostanában előfordul, hogy egy nap alatt hét szívmegállást próbált kezelni. Ezeket a szívmegállásokat is az egyébként súlyos érrendszeri betegeknél valószínűleg a koronavírus szövődményei okozzák.

A szervezeti vezető elmondta azt is, hogy a szolgálatot teljesítő mentősök egy részének sincs megfelelő maszkja és védőfelszerelése.  

A válsághelyzet kezelésében a hadsereg is részt vesz. Április 4-én ezer katona New Yorkba telepítését jelentette be Donald Trump amerikai elnök. De szükség esetén akár katonák tízezreit telepítik a tagállamokba, amennyiben indokoltnak látják.

A kormány járványügyi munkacsoportja szerint a következő két hét nagyon nehéz lesz. A FoxNews szerint az Egyesült Államokban egyes vezetők azt sem tartják kizártnak, hogyha nem hoznak gyorsan megfelelő és szigorú döntéseket, drámai és szélsőséges esetben akár 200 ezer amerikai ember is meghalhat a járványban.

Amikor Trump New York karantén alá helyezését javasolta, akkor a kormányzó visszautasította. Ez súlyos hiba volt.

Forrás: AFP/Bryan R. Smith

New York színházai azonban bezártak, és betiltottak minden olyan rendezvényt, amelyen 500 főnél többen vannak. A Metropolitan Opera, a Carnegie Hall is bejelentette, hogy meghatározatlan ideig (legkésőbb az évad végéig, tehát kora nyárig) nem lesznek előadások. De törölték az írek Szent Patrik-napi felvonulását is, amelyet 1762 óta minden évben megtartanak.

Joggal merül fel a kérdés, hogy a nyilvánvaló késlekedés mellett miért alakult ki a jelenlegi helyzet New Yorkban? Hogyan válhatott a világ egyik legnagyobb városa a járvány által leginkább sújtott régióvá?

Az amerikai média által megszólított járványügyi szakemberek szerint a gyors és megállíthatatlan terjedés oka a város magas népsűrűsége, illetve az, hogy a kórházakat teljesen felkészületlenül érte a járvány, az intézmények egy részében még a dolgozók számára sem rendelték el a szükséges védőintézkedéseket.

A sajtó által megszólaltatott egészségügyi dolgozók arról számoltak be, hogy totális fejetlenség uralkodott az intézkedésekben, a megfelelő védőfelszerelést viselését néhol kifejezetten megtiltották.
De sokan panaszkodtak arra is, hogy nem kaptak lehetőséget arra, hogy otthon dolgozhassanak, azaz, a cégek nem engedték haza az embereket. Az sem szerencsés, hogy az egészségügyi intézményekben ugyanazt az ujjlenyomatos azonosítót használja mindenki a beléptetéshez.

New Yorkban rengeteg - több, mint 100 ezer - tesztet elvégeztek a betegek kiszűrésére. Ez azonban nem sokat ért, hiszen több hetes késésben voltak. Az első esettől a tényleges cselekvésig számított idő túl hosszú volt, lassan reagált New York vezetése a járványra. Ráadásul hosszú hetekkel az első beteg megjelenése után, csak március 22-én tették lehetővé, hogy otthonról is lehessen dolgozni.