Donald Trump: Nagyon nehéz két hetünk lesz

Donald Trump, koronavírus, sajtótájékoztató, Fehér Ház
WASHINGTON, DC - MARCH 31: U.S. President Donald Trump speaks during the daily coronavirus task force briefing in the Brady Briefing room at the White House on March 31, 2020 in Washington, DC. With the nationwide death toll rising due to the coronavirus, the United States has extended its social distancing practices through the end of April, while many states have issued stay-at-home orders that strongly discourage residents from leaving home unless absolutely necessary or essential. Win McNamee/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Azt szeretném, hogy minden amerikai készüljön fel az előttünk álló zord napokra. Nagyon nehéz két hetünk lesz - mondta Donald Trump amerikai elnök a járvánnyal foglalkozó kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján a Fehér Házban. Anthony Fauci, a kormányzati munkacsoport tagja azt is hozátette, hogy a koronavírus-járvány terjedésére hozott eddigi intézkedések működnek.    
Vágólapra másolva!

A sajtókonferencián Donald Trump többször is hangsúlyozta, hogy pozitív szemléletű ember, és ezért mindig arra törekszik, hogy reményt adjon másoknak. Emlékeztetett arra, hogy a járvány kitörésekor senki nem ismerte az új típusú vírust, az egészségügyi szakemberek sem voltak azonnal tisztában azzal, hogy milyen veszélyes és nagyon fertőző kórokozóról van szó. "Ez a vírus gonoszabbnak bizonyult, mint az influenza" - mondta.

Az elnök közölte, hogy a kormányzat nem oszt szét lélegeztetőgépeket a tagállamok között, hanem

tartalékol mintegy tízezret, mert "a járvány erősödni fog".

Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatója a Fehér Házban Forrás: AFP/2020 Getty Images/Win Mcnamee

Anthony Fauci, a kormányzati munkacsoport tagja grafikákat mutatott be, amelyek a járványt modellezték. Ebből kiderült, hogy az egészségügyi szakemberek azzal számolnak, hogy a járvány mintegy 100-250 ezer halálos áldozatot követel majd. Fauci elmondta: korábban azt feltételezték, hogy a járványnak mintegy másfél millió halálos áldozata is lehet, de egy sor intézkedésnek, közte

a társadalmi távolságtartás bevezetésének köszönhetően ez nem lesz így.

Deborah Birx főorvos, járványtani szakértő mindezt kiegészítette: még a legszigorúbb szabályok betartása mellett is emelkedhet 240 ezerre a Covid-19 halottjainak száma. "Nincs vakcina és nincs varázsszer a vírus leküzdésére, egyszerűen a mi viselkedésünktől függnek a dolgok" - mondta.

Fauci professzor hangsúlyozta, hogy noha a járvány egyelőre megállíthatatlannak látszik, nem szabad elbátortalanodni, mert a bevezetett óvintézkedések működnek, és "működni is fognak".