A kijárási tilalom ellenére is tömöttek voltak a metrók Londonban - video

2020.03.24. 19:53

Hétfő este jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök, hogy azonnali hatállyal kijárási tilalmat vezetnek be az egész országban. Kedd reggel azonban az intézkedések ellenére ugyanolyan tömött volt a londoni metró, mint egy átlagos napon. Nigel Farage pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy nehéz elvárni az emberektől, hogy maradjanak otthon, ha közben a nemzetközi repülőjáratok ugyanúgy érkeznek az országba - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Kedd reggelre különös üzenet érkezett a brit állampolgárok telefonjaira a kormánytól. Az üzenet szerint mindenkinek otthon kell maradni az új szabályok értelmében, hiszen ezzel tudják megóvni a nemzeti egészségügyi szolgálatot (NHS) és az emberek életét is.

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn este jelentette be a televízióban, hogy azonnali hatállyal kijárási tilalmat vezetnek be egész Nagy-Britanniában, legalább három hétre. Eszerint az emberek például csak nagyon szükséges esetekben hagyhatják el az otthonukat, nem lehet köztereken kettőnél több fős csoportokban lenni, az intézkedések betartását pedig a rendőrök kikényszeríthetik. Bezárnak azok az üzletek is, amelyek nem a mindennapi élethez elengedhetetlen dolgokat árusítanak, például a ruhaboltok.

Az új szabályok meghozatalára azért is volt szükség, mert sok más európai néphez hasonlóan a britek sem fogták fel a koronavírus-járvány súlyosságát. A hétvégi jó időben például rengetegen özönlöttek ki a parkokba és a tengerpartra, mit sem törődve a veszélyhelyzettel.

A hétfőn bejelentett intézkedések azonnal érvénybe léptek, azonban nagyon úgy tűnik, hogy az emberek nem tudtak még teljes mértékben alkalmazkodni az új helyzethez. Több kép és videó is megjelent ugyanis a közösségi médiában, amin az látszik, hogy a londoni metró kedd reggel ugyanolyan tömött volt, mint egy átlagos napon, az emberek egymás hegyén-hátán álltak. Egy ilyen helyen pedig szakértők szerint felettébb könnyen tud terjedni az új típusú koronavírus is. Erre egy egészségügyi dolgozó is felhívta a figyelmet, akinek szintén a metrón kellett utaznia a munkahelyére.

Nigel Farage, a Brexit párt vezetője azt a kérdést tette fel, hogy továbbra is érkezni fognak-e a repülők más országokból Nagy-Britanniába, tekintve, hogy a nyitott határok elvét még nem szabályozták. Farage korábban arról is beszélt, hogy a britek nem képesek tanulni az olaszok esetéből. Azon a napon ráadásul, amikor bejelentették Lombardia lezárását, még 17 repülő érkezett meg a szigetországba Milánóból, és az utasok egyikét sem ellenőrizték. A Brexit párt vezetője szerint nehezen lehet elvárni az emberektől, hogy tartsák tiszteletben a kormány intézkedéseit, és ne érintkezzenek senkivel, miközben továbbra is érkeznek a nemzetközi repülőjáratok.