A baloldali pártok világszerte akadályozzák az összefogást a koronavírus-járvány ügyében

PELOSI, Nancy; TRUMP, Donald
Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke aláírja a kormány finanszírozásáról szóló, az újabb részleges kormányzati leállást kiküszöbölő törvényt a washingtoni Capitoliumban 2019. február 14-én, miután a törvényhozás mindkét háza megszavazta azt. Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő bejelentette, hogy Donald Trump elnök is aláírja a törvényt, majd rendkívüli állapotot hirdet, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő az amerikai-mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges összeget.
Vágólapra másolva!
Bár a koronavírus-járvány idején mindenkinek össze kellene fognia a helyzet megoldása érdekében, ez úgy tűnik, nem sikerül a baloldali pártoknak. Az Egyesült Államokban, Szlovéniában és Magyarországon is akadályozza a jobboldali vezetés koronavírus elleni harcát az ellenzék, hol a szükséges törvény ellenzésével, hol pedig felesleges intézkedések kiharcolásával – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban hatalmas méreteket ölt a koronavírus-járvány, a jelenlegi adatok szerint már 46 168 fertőzöttről lehet tudni, a halálos áldozatok száma pedig 582.

Leginkább a demokrata vezetésű New York államot sújtja a járvány, ott regisztrálták ugyanis a megbetegedések mintegy felét.

A helyzet orvoslására azt kérték az emberektől, maradjanak otthon, amit be is tartanak – számos olyan kép kering az interneten, amelyen New York elnéptelenedett utcái láthatók.

Az országban azonban nemcsak a koronavírussal szemben folyik a harc, hanem a politikai szereplők között is. Hiába próbálkoznak, nem tudnak megegyezni egymással a republikánusok és a demokraták a szükséges gazdasági törvényjavaslat elfogadásában,

a baloldali demokraták ugyanis mindig találnak benne valami kivetnivalót.

Bár a több milliárd dolláros tervezetet már úgy gondolták, hétfőn el fogja fogadni a szenátus, ez nem történt meg. Chuch Schumer demokrata szenátusi vezető szerint továbbra is vannak vitatott részei a törvényjavaslatnak, pártjával például keveslik a kórházaknak és államoknak juttatott támogatásokat.

Az már hétfőn kezdett világossá válni egyébként, hogy

a demokraták nem hajlandók együttműködni a republikánusokkal, még ebben a rendkívüli helyzetben sem.

A törvényjavaslat intézkedései pénzügyi segítséget nyújtanának az átlag amerikaiaknak, a kisvállalkozásoknak és a most krízishelyzetben lévő vállalatoknak is, például a légitársaságoknak.

A demokraták ezzel szemben olyan javaslatokat tettek bele, amelyeknek semmi köze a koronavírushoz. A pontjaik között van a szél- és napenergia adójóváírásainak kiterjesztése, valamint hatalmas kollektív tárgyalási jogköröket adnának a szakszervezeteknek is.

Nancy Pelosi, a kongresszus demokrata párti képviselőházi elnöke pedig egyenesen kiadta a saját verzióját a törvénytervezettel kapcsolatban, amiben többek között levélben történő szavazásról beszél, amelyre szerinte dollármilliárdokat kellene fordítani.

Másképp,

Pelosi a járvány által fenyegetett amerikai állampolgárok helyett inkább a szűk politikai elitre költené az adófizetők pénzét.

Nancy Pelosi Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A politikai helyzet nem sokkal jobb Szlovéniában sem.

Ott március 13-án alakult meg az új, jobboldali kormány, Janez Jansa vezetésével, az ő munkájukat azonban a média próbálja meg hátráltatni. Erről egy pap, Andrej M. Poznic írt egy cikkében, szerinte

Erre pedig példákat is lehet találni Szlovéniában, múlt hétvégén

Tea Jarc baloldali aktivista például arra szólította fel az embereket, hogy menjenek ki az utcára tüntetni a kormány ellen.

Mindezt a koronavírus-járvány közepette tette, amikor éppen arra kéri mindenki az embereket, hogy maradjanak otthon. De Tanja Fajon szlovén szociáldemokrata parlamenti képviselő is a kormányt támadta a járvány miatt hozott intézkedésekkel kapcsolatban – például azzal, hogy az embereknek miért kell legalább másfél méter távolságot tartaniuk egymástól...

Poznic szerint

Szlovéniában egyébként 480 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halottak száma pedig 4 fő.

Nem sikerült a koronavírus közepette az összefogás a magyar ellenzéknek sem.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, hétfőn a baloldali pártok nem szavazták meg a parlamentben, hogy az Országgyűlés sürgősséggel tárgyalja a koronavírus miatti veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényt, hiába tűnt úgy korábban, hogy az ellenzék hajlandó az együttműködésre.