Egyre nagyobb a káosz Franciaországban, összeverekedtek az emberek egy boltban - videó

koronavírus, Franciaország, bevásárlás
Shoppers wearing face masks queue at the register in a supermarket on March 16, 2020, in Pfastatt, eastern France, as people stock up on goods amid the outbreak of COVID-19, caused by the novel coronavirus. - The French president is due to address the nation on the evening of March 16, with many expecting him to unveil more strict home confinement rules in a bid to prevent the virus from spreading. France has closed down all schools, theatres, cinemas and a range of shops, with only those selling food and other essential items allowed to remain open. The balance sheet of the epidemic climbed to 127 dead and 5,423 confirmed cases in France. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
Vágólapra másolva!
Franciaországban egyre rosszabb a járványügyi helyzet, napról napra több a beteg és a halott, rohamosan fogy az ország vérkészlete, és nincs elég védőmaszk sem, ezért a kormány három intézkedést tartalmazó törvényjavaslatot készített. A lakosság is nehezen viseli a helyzetet, sokan megszegik a kijárási tilalom szabályait, a boltokat elárasztották a vásárlók, akik még egymással is összeverekednek - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Napról napra romlik a helyzet Franciaországban, már nincs olyan régió, ahol 100 alatt van a koronavírussal fertőzöttek száma, a BFM TV francia hírtévé készített egy térképet, melyen jól látszik a koronavírusos esetek száma régiónként.

A legsötétebb színnel jelzett terület a legfertőzöttebb, itt 2000 felett van a betegek száma,

míg a legvilágosabb színnel jelölt helyeken 100 és 199 között.

A legsötétebb színnel jelzett területeken 2000 felett van a betegek száma, míg a legvilágosabb színnel jelölt helyeken 100 és 199 között Forrás: V4NA/BFMTV francia hírtévé

A legfrissebb adatok szerint

a fertőzöttek száma 9134-re, a halottak száma 264-re emelkedett,

ezért a kormány úgy döntött, hogy három intézkedést tartalmazó törvényjavaslatot terjeszt elő előbb az Alsóház, majd a Szenátus elé. Édouard Philippe miniszterelnök ismertette a tervezetet, melyet az 1955. április 3-án életbe léptetett szükségállapotról szóló törvény alapján állítottak össze. A tervezet egy szükséghelyzeti, egy pénzügyi korrekciós és egy, a szükséghelyzeti törvényjavaslatot kiegészítő szervezeti intézkedésről szól, és az a célja, hogy megpróbálják minél jobban lelassítani a járvány terjedését. "Hazánk olyan történelmi jelentőségű egészségügyi válságon megy keresztül, melyre egy évszázada nem volt példa, és ez a helyzet határozott intézkedéseket igényel annak érdekében, hogy a járványt megelőzzük, visszaszorítsuk és kezeljük. A válságnak rendkívül súlyos következményei lehetnek a francia nemzet életében, mivel a teljes lakosság érintett" - mondta a miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök csütörtök délelőtt az Alsóházban tartott beszédében elmondta, hogy az ország érdekeit kell garantálni és szem előtt tartani mindenek felett, függetlenül az egyéni felelősségektől és meggyőződésektől. Korábban a France 2 közszolgálati televízióban arról is beszélt, hogy lehet, hogy államosítanak több olyan vállalatot, amely a lakosság ellátása szempontjából létszükségletű.

Az országban életbe léptetett kijárási tilalmat azonban egyelőre sokan nem tartják be, tegnap

egyetlen nap leforgása alatt 4095 esetben szabtak ki büntetést

azokra, akik a belügyminisztérium honlapjáról kinyomtatott és megfelelően kitöltött nyilatkozat nélkül mentek ki az utcára. A rendőrök folyamatosan járőröznek, és ellenőrzik a lakosokat az utcán, de van, aki nem hajlandó együttműködni és ellenszegül, valamint megtagadja a bírság kifizetését. A következő felvételen is egy ilyen intézkedés látható, a letartóztatott nő megszegte a kijárási tilalmat, és nem volt hajlandó befizetni a büntetést, sőt, a rendőrökre támadt, ezért leteperték és elvitték. Mindez a Barbes negyedben történt, ez Párizs egyik legrosszabb közbiztonságú no-go zónája, egyébként néhány lépésre a turisták által is kedvelt Sacré-Coeur-től és a Montmartre-tól.

A boltokban is egyre nagyobb káosz van, mindenki megpróbál minél nagyobb készleteket felhalmozni tartós élelmiszerből, de sok esetben nincs elég árukészlet, ezért - ahogy a Párizs elővárosában látható felvételen is -

az ingerült vásárlók egymás kezéből kapkodják ki az árut, és összeverekednek az üzletekben.

A védelmi minisztérium bejelentette, hogy felajánl az egészségügy részére ötmillió sebészeti maszkot, mivel hiánycikk lett a védőmaszk, már az egészségügyi dolgozóknak sem jut elég belőle, Jérôme Salomon, a francia egészségügyi hatóság főigazgatója pedig véradásra szólította fel a franciákat, mert rohamosan fogy az ország vérkészlete is. Jelenleg

15 napra elegendő vörösvérsejt készlet van az országban,

a vérlemezke-koncentrátum azonban csupán 3 napig elég, tehát nagy baj lehet, ha nem adnak vért sürgősen a franciák. A vérellátó szolgálat egy Twitter-bejegyzésben közzétette, hogy a véradás engedélyezett, csak megfelelően kitöltött nyilatkozattal kell rendelkezni.