Csehországban kötelező az orr és a száj eltakarása a köztereken

cseh koronavírus
Szájmaszkos nő Prága teljesen üres Fő terén 2020. március 16-án. A cseh kormány országos vesztegzárat rendelt el a március 16. és 24. közötti időszakra a koronavírus terjedésének megakadályozásáért, valamint lezáratott 21 észak-morvaországi települést.
Vágólapra másolva!
Csehországban csütörtöktől mindenki számára kötelező lesz orrának és szájának eltakarása a köztereken - döntött szerdán a cseh kormány.
Vágólapra másolva!

- mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter újságíróknak a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter március 1-én jelentette be, hogy elsőre három koronavírusos beteget is találtak Csehországban. 17 nap alatt a fertőzöttek száma 464-re emelkedett Forrás: MTI/AP/CTK/Roman Vondrous

Védőmaszkból továbbra is általános hiány van egész Csehországban.

Jan Hamácek belügyminiszter még szerda reggel is azt nyilatkozta, hogy a védőmaszkok használatát csak az után teszik kötelezővé, hogy vasárnap Kínából Prágába érkezik egy harmincmilliós szállítmány.
Andrej Babis miniszterelnök szerint a probléma hamarosan megoldódik, mert Kína mellett Prágának Vietnamban is sikerült vennie tízmillió maszkot.

Szájmaszkos nő Prága teljesen üres Fő terén 2020. március 16-án. A cseh kormány országos vesztegzárat rendelt el a március 16. és 24. közötti időszakra a koronavírus terjedésének megakadályozásáért, valamint lezáratott 21 észak-morvaországi települést Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

- közölte Andrej Babis. A cseh kormány továbbá úgy döntött, hogy

délelőtt 10 és 12 óra között az élelmiszerboltokban csak a 65 évnél idősebb emberek vásárolhatnak.

Járókelő egy üres utcán, Prága óvárosában 2020. március 16-án Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

- indokolta a döntést Babis. A kormány már korábban azt javasolta a 70 évnél idősebb embereknek, hogy lehetőleg ne hagyják el otthonukat.

Az idősotthonok lakóinak egyenesen megtiltották, hogy elhagyják intézetüket.

A cseh városok többségében már telefonon keresztül is lehet élelmiszereket, meleg ételt rendelni. Az időseknek ugyanakkor számos önkéntes civil szervezet vagy ad hoc csoport, például diákok is igyekszenek segítséget nyújtani a nehéz helyzetben.

- közölte Adam Vojtech. A fertőzésgyanús embereket 36 laboratóriumban tesztelik. Eddig több mint 7600 személyt vizsgáltak meg.