Román koronavírus-helyzet: a kormányválságtól a szükségállapotig

Vágólapra másolva!
Romániában a koronavírus miatt kialakult pánik alapvetően két ok miatt következett be, egyrészt kezdetben tízezrével engedték be az Olaszországból hazatérő vendégmunkásokat, másrészt pedig az időben történő fellépést egy újabb kormányválság is megnehezítette, amely csak szombaton ért véget. Közben a fertőzöttek száma 158-ra emelkedett, közülük 9-et gyógyultnak nyilvánítottak, 1 személy állapota kritikus, 3008-an vannak intézményes karanténba helyezve, 15 546 főt pedig a lakhelyükön különítettek el. További probléma, hogy a hivatalosan 19,4 millió lakosú országban alig 300 lélegeztetőgép van. Klaus Iohannis államfő hétfőn tervezi kihirdetni a szükségállapotot.
Vágólapra másolva!

A Ludovic Orban vezette román jobboldali (PNL) kormány a korlátozott jogköre ellenére már január 22-én lépett a koronavírussal kapcsolatos első hírek napvilágra kerülése után.

Ludovic Orban Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Regionális kórházak hiányában több nagyvárosi kórházat jelöltek ki a leendő betegek elhelyezésére, 2-öt Bukarestben, 1-1-et pedig Kolozsváron, Temesváron, Iasiban és Constantan.

Március 16-ig csak egy bukaresti kórházban sikerült karantént kialakítani, de tervezik a temesvári kórház ilyen célú átalakítását is.

Február 25-én került nyilvánosságra, hogy Olaszországban egy olyan 71 éves olasz állampolgárságú férfinál is kimutatták az új típusú koronavírust, aki február 18 és 22 között Romániában tartózkodott, egyrészt mert meglátogatta a román felesége rokonait, másrészt pedig üzleti tárgyaláson is részt vett.

Romániai látogatása során a férfi Olténia régió több településén is tartózkodott, többek között a 300 ezres Craiova városában.

Azoknak a személyeknek egy részét, akikkel kapcsolatba került, a lakhelyükön különítették el, így egy 20 éves fiút, akinél - első romániaiként - február 26-én mutatták ki az új típusú koronavírussal való fertőzöttséget. Később az olasz férfi több romániai kontaktjáról is kiderült, hogy fertőzött.

A kezdeti, időben meghozott koronavírus terjedését lassító intézkedéseket sokáig azonban nem követték újabb lépések, mert

ismét kormányválság alakult ki Bukarestben.

Az első Orban-kormány így csak ügyvivői minőségben tudta ellátni a feladatait, ez pedig további bonyodalmakat eredményezett.

A kormányválságot csak tetézte, hogy március 12-én a Ludovic Orban helyébe lépő Florin Citu (PNL) addigi pénzügyminiszter a kormányfői beiktatásáról szóló szavazás előtt 10 perccel lépett vissza, pártjának elnöke, Orban javára.

Így Ludovic Orban maradt az ügyvivő miniszterelnök. Ráadásképpen, március 13-énak reggelén kiderült, hogy Vergil Chitac Constanta megyei szenátornak és feleségének pozitív lett a koronavírus-tesztje, a szenátor előzőleg pedig érintkezett a kormányfővel, illetve több miniszterével is.

Péntek délelőtt ezért

önkéntes karanténba vonult Orban és a teljes kormánya is a PNL-székházában.

Még aznap délután Orbant kérte fel kormányalakításra Klaus Iohannis államfő.

Klaus Iohannis Forrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Mihai Barbu

Ezt követően koronavírus-tesztet végeztek el Orbanon és kormánya összen miniszterén.

Estére kiderült, hogy az első tesz valamennyi kormánytag esetében negatív lett,

de a későbbiek során ezt még meg fogják ismételni. 14 napig Orban és a kormány így karanténban maradnak.

Szombat délután a román parlament végül bizalmat szavazott Orban karanténban lévő második kormányának, így azóta ismét van rendes kormánya az országban.

Klaus Iohannis államfő ezt követően bejelentette, hogy

hétfőn kihirdeti a szükségállapotot, de erre még nem került sor.

Közben részben a kormányválság miatt nem hoztak időben intézkedéseket arra vonatkozóan, hogy távol tartsák Romániától azon román állampolgárokat, akik Olaszországban dolgoznak, illetve ellentmondásosan is kommunikáltak a témában.

A koronavírus Forrás: AFP/HANDOUT

Olaszországban hivatalos adatok alapján, több mint 1,2 millió román állampolgárságú munkavállaló van,

ebből 200 ezren a koronavírus epicentrumának számító Lombardia tartományban élnek, míg 120 ezren a közeli Venetóban.

Kezdetben az egészségügyi minisztérium azt tanácsolt az Olaszországban dolgozó románoknak, hogy jöjjenek haza, a belügyminisztérium viszont azt, hogy ne tegyék ezt, mert fennáll a veszélye, hogy megfertőzhetik az otthonmaratottakat is. Később kiderült, hogy az utóbbinak volt igaza.

Csak március 9-én lépett életbe az a rendelkezés, amely

leállította a légiközlekedést Olaszország és Románia között.

Ezt kiterjesztették Kínára, Iránra és Dél-Koreára is. Szintén aznapi rendelet értelmében szárazföldi úton Romániába érdekezők közül is csak azokat engedik meg az országba, akik román állampolgárok, de őket a határról automatikusan karanténba fogják szállítani.

Március 9-ig azonban hozzávetőlegesen 40 ezer személy érkezett Olaszországból Romániába, akik közül 34 ezren román állampolgárok voltak.

A tágabb értelemben vett Erdélyben az első koronavírusos eseteket február 28-án mutatták ki. A 45 éves Máramaros megyei férfi és a 38 éves Temes megyei nő is előzőleg Olaszországban jártak.

Március 11-től felfüggesztették az oktatást a romániai óvodákban és iskolákban,

először március 22-ig, de Monica Anisie tanügyminiszter március 16-án arról beszélt, hogy a kényszerszünetet meghosszabbítják az ortodox húsvét végig, azaz április 21-ig.

A kormányrendelettől függetlenül az egyetemek mint autonóm oktatási intézmények még a múlt hét közepén bezártak. Anisie szerint tervezik a digitális eszközökkel történő, otthoni oktatásra való átállást.

Március 12-én szigorították a karatén szabályait, a Stratégiai Kommunikációs Törzs közleménye alapján, aki ezeket nem tartja be, az a büntető törvénykönyv értelmében a ragályos betegségek leküzdésének akadályozásáért állítható bíróság elé, és

hat hónaptól két évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal büntethető.

Ha a bűncselekményt gondatlanságból követte el, a kiszabható börtönbüntetés egy és hat hónap közötti.

A Stratégiai Kommunikációs Törzs azokra az esetekre is kitért, amikor a Romániába egy fertőzött övezetből visszatérő személyek hamis adatokat szolgáltatnak a hatóságoknak az utazásukra vonatkozóan. A büntető törvénykönyv megjelölt cikkelye szerint egy évtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azok a személyek, akik tudatosan hamis nyilatkozatot tesznek, vagy hamis információkat közölnek, és ezzel veszélyeztetik a nemzetbiztonságot.

A Transindex beszámolója alapján, március 15-én Marcel Vela belügyminiszter pedig bejelentette, hogy

A szabály azokra is vonatkozik, akik nem mutatják a fertőzés tüneteit – fűzte hozzá a miniszter.

Ilyen országok: Olaszország, Spanyolország, Németország, Franciaország, Svájc, Nagy-Britannia, Norvégia, Svédország, Hollandia, Dánia, Belgium, Ausztria, Amerikai Egyesült Államok, Kína, Dél-Korea, Japán, Irán.

A Stratégiai Kommunikációs Törzs és az egészségügyi minisztérium beszámolója szerint, március 16-ra

az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma egész Romániában 158-ra emelkedett,

közülük 9-et gyógyultnak nyilvánítottak, 1 személy állapota kritikus, 3008-an vannak intézményes karanténba helyezve, 15 546 főt pedig a lakhelyükön különítettek el.

A tágabb értelemben vett Erdélyben 71 fertőzött személyt tartanak számon,

ebből 1198-an tartózkodnak intézményes karanténban, 5379-en viszont a lakhelyükön vannak elkülönítve.

Erdélyben a legtöbb bizonyítottan fertőzött személy Temes megyében van, összesen 17 fő, házi elkülönítésben pedig Kolozs megyében vannak a legtöbben, 1067-en.

Vasárnap reggel 8 órától hétfő reggel 8 óráig pedig a koronavírus-gyanúval összefüggésben 1153 hívást regisztráltak a 112-es segélyszámon, és 5517-et a koronavírussal kapcsolatos ingyenes tájékoztató vonalon.

Román sajtóorgánumok szerint problémát okoz, hogy

a koronavírussal kapcsolatos helyzetet nem lehet nyomon követni egy külön erre a célra létrehozott honlapon,

a belügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium a honlapjukon, illetve a Facebook-oldalukon viszont közöl adatokat.

Az erdélyi vírushelyzetről azért lehet részletesebb információkat tudni, mert az RMDSZ indított egy ilyen jellegű tájékoztató honlapot.

További gond, hogy

a hivatalosan 19,4 millió lakosú Romániában alig 300 lélegeztetőgép van,

azt viszont nem lehet tudni, hogy ebből hány üzemképes. A kormány további 200-at ígért, egyelőre nem világos a beszerzés határideje.

Az is probléma, hogy nincs elég koronavírust kimutató teszt Romániában, tesztek és lélegeztetőgépek beszerzésére például a Maros Megyei Kórház a közösségi oldalán indított gyűjtést.