Karanténba került a teljes román kormány

ORBAN, Ludovic
Ludovic Orban, a román képviselőház elnöke is beoltatta magát.
Vágólapra másolva!
Házi karanténba kerül a román kormány valamennyi minisztere, és a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető testületének minden tagja, miután a párt egyik szenátorát, aki az elmúlt napokban részt vett a párt politikai döntéshozatalában, koronavírus-fertőzöttnek találták. Péntek este egy romániai portál azt írta, Ludovic Orban ügyvívő miniszterelnök koronavírus-tesztje negatív lett. 
Vágólapra másolva!

Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök szerint a bukaresti Vila Lac 1 épületébe különítik el magukat, és onnan fogják elvégezni a feladataikat.

Ludovic Orban ügyvivő román miniszterelnök és a teljes kormány karanténba vonul Forrás: MTI/EPA/Bogdan Cristel

Pénteken ugyanis kiderült, hogy pozitív lett a koronavírustesztje Vergil Chitac konstancai PNL-s szenátornak és a feleségének is - nyilatkozta Bogdan Hutuca, a konstancai PNL elnöke.

Az elnök elmondása szerint maga is otthoni elkülönítésben van, mert a közelmúltban volt találkozója a szenátorral, aki akkor vehemensen tiltakozott az ellen, hogy fertőzött lenne.

Hutuca azt állítja, hogy csütörtökön értesült a hírről, és azonnal otthoni elkülönítésbe vonult, és jelenleg várja a koronavírustesztjének az eredményét.

Szigetelják el magukat

Ludovic Orban arra kérte a kormány tagjait, hogy szigeteljék el magukat, és csakis telefonon, elektronikus úton lépjenek kapcsolatba egymással, munkatársaikkal. Azt is közölte, hogy

a kormány minden tagjától és a PNL azon politikusaitól, akik kapcsolatba kerültek fertőzött kollégájukkal, mintát vesznek, amelyen elvégzik a koronavírustesztet, és a vizsgálat eredményeit nyilvánosságra hozzák.

Ludovic Orban azt is elmondta, hogy a kialakult helyzetről azonnal értesítette Klaus Iohannis államfőt. Közölte: nem vehet részt a délutánra tervezett politikai egyeztetésen. Klaus Iohannis délutánra egyeztetésekre hívta a politikai pártok képviselőit, hogy ezek végén kormányalakítással bízzon meg valakit.

A román sajtó biztosra vette, hogy éppen Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök fog újabb kormányalakítási megbízatást kapni.

Klaus Iohannis bejelentette: videokonferencián fog tanácskozni a pártok vezetésével a kialakult politikai helyzet kezeléséről.

Nem kapta el a koronavírust a román kormányfő

Ludovic Orban miniszterelnök koronavírus tesztje negatív lett - írta hivatalos forrásokra hivatkozva a HotNews.ro.