Törökországból viszik Dániába a kvótamigránsokat

Vágólapra másolva!
Ettől a héttől kezdve ismét vállalják a migránsok befogadását, éves, önkéntes kvóta alapján Dániában a tavalyi választásokon győztes szociáldemokraták. Ezt a korábbi kormány 2016 végén szüntette meg – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

2016-ig bezárólag Dánia önként vállalta, hogy évi 500 "kvótamigránst" fogad be, az ENSZ-szel kötött megállapodás alapján. Nemsokára azonban az ország kormánya felfüggesztette ajánlatát.

Forrás: V4NA

Egy évvel később, a nemzeti populista Dán Néppárt a szociáldemokraták támogatásával olyan jogszabályt fogadott el, amely lehetővé tette, hogy az ország bevándorlási minisztériuma egyedül döntsön abban, hogy hány bevándorlót fogadnak be az országba.

Ez a szám nulla volt 2017 és 2019 között.

Tavaly nyáron azonban a "vörös blokk" átvette a hatalmat, és gyökeres fordulat állt elő a migrációs politikában.

jelentette ki már tavaly Mattias Tesfaye az új kormány bevándorlás- és integrációügyi minisztere. A baloldali kormányt vezető szociáldemokrata miniszterelnök, Mette Frederiksen pedig ígéretet tett "egy tiszta, de tisztességes" bevándorláspolitika bevezetésére.

A választási pofonból felocsúdott vesztesek közül az Új Jobboldal párt képviselője Mette Thiesentől azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy "ne engedélyezzük a dán állampolgárság megadását az emberek számára, akik muszlim értékeken alapuló országokból származnak. Láthatjuk, hogy ezek a csoportok túlreprezentáltak a bűnözési statisztikákban, és nem akarjuk megadni számukra a dán állampolgárságot. A dán állampolgárság megszerzése nem jog. Állampolgárságot csak azoknak kell adnunk, akikről úgy gondoljuk, hogy Dánia számára előnyösek lesznek, akik azonosulnak a dán értékekkel, és akik nem követnek el bűncselekményt."

Mindez azonban nem akadályozta meg a kormányt, hogy most visszatérjen a 2017 előtti időkhöz – már ami a kvótamigránsokat illeti. Az Altinget dán lap szerint

ezen a héten 30 bevándorló érkezik az országba,

az ENSZ menekültügyi ügynökségének, az UNHCR-nek a szervezésében. Ők olyan szíriai állampolgárok vagy szíriai hontalan személyek, akik jelenleg Törökországban tartózkodnak.

A dánok önkéntes vállalása azonban nem azonos azzal a kötelező kvótával,

amelyet az Unió, a többszöri nekirugaszkodás ellenére sem tudott minden tagállammal elfogadtatni.

Koppenhága Forrás: V4NA

Az automatikus szétosztást már az első és egyelőre a legnagyobb, 2015-ös migrációs hullám évében mondta ki az Európai Bizottság tanácsának határozata, mégpedig minősített többségi szavazással, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia ellenszavazata, valamint Finnország tartózkodása mellett.

Az Európai Bizottság a május 27-i sajtóközleményében pontosan meghatározta azokat a kvótakulcsokat, amelyek szerint

az egyes országoknak kötelezően be kellene fogadniuk a migránsokat.

Az EU bel- és igazságügyi tanácsa 2015 szeptemberében úgy döntött, hogy a kötelező kvóták alapján kellene szétosztani 160 ezer embert a tagállamok között.

A 2017-es év statisztikája a legutolsó, amelyet 2018 első hónapjaiban tett közzé az Eurostat. Eszerint a visegrádi országok közel nulla migránst fogadtak be a kötelező betelepítési kvóták keretében.

Magyarország és Lengyelország egy bevándorlót sem fogadott be,

Szlovákia 16-ot, Csehország pedig 12-t. Hasonlóan alacsony létszámmal bír Ausztria (15 fő) is. A migránskvótát egy kivétellel, egyetlen kijelölt ország sem teljesítette.

A 160 ezer migránsból eddig mintegy 27 ezret helyeztek át.

Az itt található táblázatból látható, hogy a legtöbb ország jóval kevesebb személyt fogadott be a tervezettnél. A legtöbb bevándorlót Németország fogadta (7 852 főt), ám

még ezzel is csak 28,5 százalékát teljesítette a rá kiszabott kvótának.

A második legtöbb migránst Franciaországban helyezték el, itt 4 278 embert fogadtak, ezzel a rájuk szabott kvóta 21,7 százalékát teljesítve.

A harmadik helyezett Svédország 1 902 embert fogadott, így teljesítve a tervezet 50,5 százalékát. Málta teljesített a legjobban:

131 migránst kellett volna befogadni, 2017-re 148-nál tartott a számláló, ők tehát túlteljesítették a tervet.

Finnország a 2078-as kvótából 1951-et teljesített. Írország a felkérés szerinti 600 migránsból 487-et fogadott be, így a kérést 81,2 százalékosan teljesítette. Írországot Luxemburg követi a listán: itt a tervezet 68,7 százalékát sikerült teljesíteni.