Ukrajnában is megjelent a koronavírus

koronavírus, Hamburg, Németország
28 February 2020, Hamburg: A young woman from Indonesia sits with a face mask in a check-in hall at Hamburg Airport. For the first time, an infection with the novel coronavirus has been detected in Hamburg. Photo: Bodo Marks/dpa
Vágólapra másolva!
Újabb 31 beteget diagnosztizáltak koronavírussal Németországban. A cseh hatóságok is bejelentették, hogy megjelent náluk a járvány; egy Olaszországban járt férfi az első beteg. Iránban rohamosan nőtt a fertőzöttek száma. 
Vágólapra másolva!

Közben a vírus megjelent Ukrajnában is: a beteg szombaton került kórházba, ma erősítették meg, hogy koronavírussal fertőződött. Korábban Románián keresztül utazott Olaszországból Ukrajnába – közölte a Reuters.

Indonéz turista a hamburgi reptéren február 28-án Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bodo Marks

Közben 188-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Németországban:

– írja a Reuters.

Németország 16 tartományából 13-ban jelent meg a koronavírus, a legtöbb beteget Észak-Rajna-Vesztfáliában diagnosztizálták. Halálos áldozata jelenleg nincs a járványnak az országban.

Egyre súlyosabb a helyzet Dél-Koreában

Közép-európai idő szerint kedd délelőtt 10 órakor a világ 76 országában 90 914 fertőzést tartottak számon. Közülük 3116-an haltak meg. Az új fertőzések száma 763, a haláleseteké 38.

Ezen belül súlyos a dél-koreai helyzet romlása: 374 új esettel 5186-ra nőtt a koronavírussal megfertőződöttek száma, és az esetek zömmel az ottani gócpontnak számító délkeleti Tegú városban és környékén vannak.

A betegség főleg egy keresztény kisegyház, a Sincshondzsi tagjainak körében terjedt el.

A halálos áldozatok száma keddre 34-re nőtt az országban.

Mun Dzse In államfő a helyzetet súlyosnak nevezte, és bejelentette, hogy a kormány további 25 milliárd dollárnak megfelelő összeget áldoz a járvány elleni küzdelemre, valamint a kisvállalkozások kártalanítására. A kormánynak ezt a döntését a parlamentnek még jóvá kell hagynia.

Az elnök bocsánatot kért a lakosságtól amiatt, hogy nincs elég egészségügyi maszk az országban. A kormány pénzügyi segélycsomagjának egy részét a maszkgyártás kapacitásának megnövelésére költik.
Németország 31 új megbetegedést jelentett kedden, amivel 188-ra nőt a fertőzöttek száma.

Dél-koreai emberek állnak sorban szájmaszkért Szöulban 2020. március 3-án Forrás: MTI/EPA/YNA/Yonhap

Franciaországban bezártak körülbelül 120 iskolát a járvány két fő gócpontjában, Oise és Morbihan megyében. Az intézkedés 35 ezer, illetve 9 ezer diákot érint.

Hétfő délután jelentették a francia hatóságok, hogy meghalt még egy ember a fertőzésben, vele négyre emelkedett a halálos áldozatok száma az országban – írja a Reuters.

Peking vezetése bejelentette kedden, hogy mindenkinek, aki Dél-Koreából, Japánból, Iránból vagy Olaszországból érkezik a városba, 14 napra karanténba kell vonulnia.

Nő a feszültség Iránban

Kedden az iráni gészségügyi miniszterhelyettes azt mondta, hogy az országban gyors ütemben nő a fertőzöttek és halálos áldozatok száma,

a halottaké hétfőről keddre 11-gyel 77-re, a fertőzötteké pedig 1501-ről 2336-ra emelkedett.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a tesztek az elmúlt napban 835 vizsgált beteg esetében erősítették meg az új koronavírus jelenlétét

Az iráni állami tévé közben arról számolt be, hogy a parlamenti képviselők között 23 fertőzöttet találtak, ezért a képviselők arra kérték egymást, egyelőre ne érintkezzenek a nyilvánossággal.

Az országban kedden nem működött a Wikipédia perzsa nyelvű változata, mert koronavírus-fertőzésben meghalt Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezető egyik tanácsadója, Mohammad Mirmohammadi - közölte a NetBlocks nevű jogvédő aktivistacsoport.

A NetBlocks szerint a hatóságok ugyanazzal a technikával blokkolják a Wikipédiát, mint amilyennel a Twittert és a Facebookot teszik elérhetetlenné 2009 óta. Hivatalos forrás nem erősítette meg a csoport állítását, a Wikipédia fenntartója, a Wikimedia Foundation pedig egyelőre nem válaszolt az AP hírügynökség érdeklődésére.

Iránban a lakosság egyre hevesebben bírálja az ország vezetését a járvány miatt,

és sokan úgy gondolják, hogy az áldozatok száma jóval több annál, mint ahányat hivatalosan közölnek.