Elhalaszthatják a kínai parlament márciusi ülésszakát a koronavírus miatt

Horizontal politics parliament
Chinese leaders sing the national anthem during the closing session of the National People's Congress (NPC) in Beijing's Great Hall of the People on March 15, 2019. (Photo by GREG BAKER / AFP)
Vágólapra másolva!
Peking a március elejére tervezett, éves parlamenti ülésszak elnapolását fontolgatja az új koronavírus-járvány miatt - derül ki a Hszinhua kínai állami hírügynökség hétfői tudósításából.
Vágólapra másolva!

A kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága február 24-én ülést tart annak eldöntésére, hogy a járványra tekintettel későbbre halasszák-e az eredeti tervek szerint március első hetében kezdődő ülésszakot.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán megjelent cikk szerint

az elhalasztásra vonatkozó javaslat bejelentése egyértelmű jele annak, hogy a parlamenti ülésszakot át is fogják helyezni egy későbbi időpontra.

A Nép Nagy Csarnoka - a kínai parlament ülésterme -, amely helyt ad az Országos Népi Gyűlésnek Forrás: AFP/Greg Baker

A lap egy meg nem nevezett, bennfentes forrásra hivatkozva azt írja, hogy az elnapolásra a magas fertőzésveszély miatt volt szükség, hiszen

az eseményen közel 8 ezer résztvevő gyűlne egybe a kínai országgyűlésnek helyet adó Nép Nagy Csarnokában.

A kínai parlament évenkénti, általában 10 napig tartó ülésszakán szokták meghatározni az ország adott évi gazdasági célszámait.

A kínai Országos Népi Gyűlés helyszíne a Nép Nagy Csarnoka Forrás: AFP/Greg Baker

Kínában a december közepe óta tomboló járvány fertőzötteinek száma vasárnap éjfélig 70 548-ra, a halálos áldozatoké pedig 1770-re emelkedett. A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül azonban

Kína többi részén a napi új fertőzöttek száma immár tizenharmadik napja fokozatosan csökken:

a február 3-án bejelentett 890 új esettel szemben hétfőn 118 újonnan diagnosztizált fertőzöttről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről. Vasárnap éjfélig a betegségből felgyógyultak száma tízezer fölé emelkedett Kínában.