Irán a Boeing szakértőit is bevonná a vizsgálatba

Holttestek után kutatnak a mentőegységek tagjai.
Sahriár, 2020. január 8. Holttestek után kutatnak a mentőegységek tagjai a lezuhant Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsai közt a baleset helyszínén, az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án. A légi jármű hajnalban zuhant le 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. MTI/AP/Ibrahim Norúzi
Vágólapra másolva!
Az iráni hatóságok felkérték az amerikai Boeing gyár, továbbá Franciaország és Kanada szakértőit, hogy az ukrán tisztviselők mellett vegyenek részt az ukrán utasszállító repülőgép szerencsétlenségének vizsgálatában - derült ki az iráni média pénteki híradásaiból.
Vágólapra másolva!

A teheráni légikikötő közelében szerdán lezuhant repülőgép fedélzetén 176-an utaztak a 9 fős személyzettel együtt, senki sem élte túl a katasztrófát.

Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság (NTSB) beszámolt arról, hogy megkapták az iráni értesítést, és kijelölték egyik munkatársukat, segítse a vizsgálatot.

Véletlenül lőtték ki a gépet?

Az iráni bejelentés azt követően született, hogy nyugati vezetők úgy vélekedtek, az utasszállítót véletlenül lőtte le az iráni légvédelem.

Holttestek után kutatnak a mentőegységek tagjai a lezuhant Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsai között Forrás: MTI/AP/Ibrahim Norúzi

A szerencsétlenség órákkal azután történt, hogy Irán rakétacsapást mért a szomszédos Irakban két amerikai katonai bázisra, hogy megtorolja Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolását. Az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokával az amerikai hadsereg egy légicsapásban végzett.

A hatalom ellen fordulhat a közvélemény

Iráni tisztviselők kizárják, hogy rakéta csapódott az ukrán utasszállítóba.

Ali Rabiei kormányszóvivő visszautasította a vádakat, mondván

Az AP amerikai hírügynökség szerint az amerikai vagy a kanadai szakértők részvétele abban, hogy megdönthetetlen bizonyítékot mutassanak fel a gép lelövésére, még ha az nem is szándékosan történt, drámai következménnyel járhat az iráni közvéleményben.

Az iráni közvélemény a múlt héten ugyanis egyként sorakozott fel az iráni vezetés mögé Kászim Szulejmáni meggyilkolása ügyében. Az országban ugyanakkor még élénken emlékeznek arra, hogy

a kormány tavaly év végén milyen hevesen reagált a romló gazdasági helyzet miatt kirobbant tiltakozásokra.

Több száz tiltakozó meghalt a hatósági fellépések nyomán.

A hatalomban most újabb repedések keletkezhetnek, ha kiderül, hogy az iráni hatóságok felelősek 176 ember, többségében iráni, valamint iráni-kanadai kettős állampolgár haláláért - írta az AP.