Öt évvel ezelőtt volt a Charlie Hebdo elleni terrortámadás

Charlie Hebdo egy évvel később
A frame grab taken from a footage made available and posted by Jordi Mir, a local resident, on January 7, 2015 shows hooded gunmen aiming Kalashnikov rifles towards a police officer, before shooting him dead after leaving the office of the satirical weekly newspaper Charlie Hebdo. A huge manhunt for two brothers suspected of massacring 12 people in an Islamist attack at a satirical French weekly zeroed in on a northern town on January 8 after the discovery of one of the getaway cars. AFP PHOTO/ JORDI MIR == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / COURTESY OF JORDI MIR" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == / AFP / COURTESY OF JORDI MIR / JORDI MIR
Vágólapra másolva!
Pontosan 5 évvel ezelőtt két dzsihádista fegyveres megtámadta a francia szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségét, és megöltek 12 embert. A támadás évfordulóján a hetilap egy speciális kiadással emlékezik. A szerkesztőség elmondása alapján a lap az egyre növekvő fenyegetés ellenére sem veszített kritikus hangneméből - írja a V4NA.
Vágólapra másolva!
A két terrorista, Saïd és Chérif Kouachi Forrás: AFP/Jordi Mir

2015. január 7-én szerdán délelőtt történt Franciaország egyik legtöbb halálos áldozattal járó terrorcselekménye, mely során

egy felfegyverkezett, golyóálló mellényt viselő dzsihádista terrorista testvérpár, Saïd és Chérif Kouachi megtámadta az erősen vallásellenes, és az iszlámot is sokszor kigúnyoló hetilap, a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségét.

A támadásban tizenketten meghaltak és további tizenegy ember megsebesült. A merénylőket két napig tartó hajtóvadászat után a fővárostól keletre fekvő Seine-et-Marne megye egyik városának iparterületén bekerítették, majd a kialakult tűzpárbaj során végeztek velük.

Öt évvel a támadás után a Charlie Hebdo egy jubileumi szám kiadásával emlékezik meg megölt kollégáiról a következő üzenettel:

Sok karikaturista úgy véli, hogy

az öt évvel ezelőtti terrortámadás óta a Charlie Hebdo által képviselt szatirikus műfaj nagyobb fenyegetettségnek van kitéve, mint valaha.

A vallási cenzúrát követően az újság ezúttal a közösségi hálózatok cenzúrája ellen tiltakozik, erre utal a hetilap borítója is, melyen az látható, hogy egy hatalmas okostelefon, melynek a képernyőjén a legnagyobb közösségi oldalak logói szerepelnek, bedarálja és összetöri egy karikaturista nyelvét és karjait. A cím "Új cenzúra, új diktatúrák" is arra utal, hogy új ellenséggel kell a szerkesztőknek szembenézniük, a közösségi médiával és a bloggerekkel.

Az újságban

megszólalnak a támadás áldozatainak hozzátartozói is, akik még öt év után is a miértekre keresik a választ.

A szatirikus lap egyik karikaturistája, Marika Bret a rájuk nehezedő hatalmas nyomásról beszélt, elmondása alapján

amikor egy rajzon megjelenik az iszlám felirat, az halálos fenyegetéseket von maga után.

A szerkesztőség igazgatója, a Riss néven ismert Laurent Sourisseau elmondta, hogy a rendkívüli kiadást a megemlékezésnek szentelték, valamint a cenzúra új formája ellen kívánnak tiltakozni. Véleménye szerint tarthatatlan állapot, hogy egyetemi konferenciákat és színházi előadásokat tiltanak be, a közösségi médiában olyan szinten elhatalmasodott a cenzúra, hogy letiltják a megosztó kommenteket és teljes műveket bojkottálnak.