Ferenc pápa: A nők elleni erőszak az istenkáromláshoz hasonló

2020.01.01. 15:00

A nők ellen elkövetett erőszak istenkáromláshoz hasonló - mondta szerdai újévi homíliájában Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában, a Vatikánban.

Az egyházfő elítélte, hogy a nők teste áldozattá válik a hirdetések, a profit és a pornográfia profanitásának oltárán, egyúttal azt is, hogy a nők rendszeresen válnak bántalmazás, verés, nemi erőszak és prostitúció áldozatává, vagy terhességmegszakításra kényszerítik őket.
A nők ellen elkövetett erőszak minden formája Isten megsértésével ér fel - szögezte le a katolikus egyházfő.

Ferenc arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha az új évben jobb világra törekszünk, akkor méltósággal kell bánni a nőkkel. A világ egysége és békéje érdekében a nőket teljesen be kell vonni a döntéshozatalba - hangoztatta.

Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott újévi misén 2020. január 1-jén.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

"A nők a béke adományozói és közvetítői, és teljesen be kell kapcsolódniuk a döntéshozatalba" - nyomatékosította a pápa. "Mert, mikor a nők átadhatják ajándékaikat, a világ egységesebb és békésebb. A nők győzelme az emberiség egészének győzelme" - tette hozzá Ferenc.

Ferenc pápa megcsókoja a gyermek Jézus szobrát újévi miséjén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2020. január 1-jén.Forrás: MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi

Az egyház ügyeivel kapcsolatban a pápa egységre szólított fel, óvott a megosztottságtól, és az ördögöt tette felelőssé azért, ha egyesek a különbségeket, az ideológiákat és a megosztottságot hangoztatják.
Ferenc pápa bocsánatot kért azért, hogy ráütött a kezére egy nőnek, aki utána kapott és megragadta a karját előző nap, amikor a Szent Péter téren a kordonnál köszöntötte a híveket. A pápa szerdán azt mondta: elveszítette a türelmét, és ezzel rossz példát mutatott.