Lengyelországban is bezárják az iskolákat a koronavírus miatt

koronavírus Lengyelország ellenőrzés határ
A picture taken on March 9, 2020 on the Polish side shows Polish police, border guards and medical staff, with protective clothing, proceeding to sanitary checks on drivers at Jedrzychowice border crossing, between Poland and Germany, in a measure to protect against the spread of the novel coronavirus. - The introduction of the controls, which are to be rapidly extended to all of Poland's borders, was announced to the media by Polish Prime Minister and consist on measuring people's temperature and filling documents. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A Covid-19-fertőzés terjedését megelőző intézkedésként Lengyelországban felfüggesztik az oktatást az alsó-, közép- és felsőfokú tanintézményekben egyaránt - jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus-helyzet kezelésére létrehozott válságstáb szerdai tanácskozása után. Kijevben szintén bezárják az iskolákat, Szerbiában pedig nem lehet tömegrendezvényeket tartani. 
Vágólapra másolva!

Mivel elemzések szerint a vírus terjedni fog, határozott óvintézkedésekre van szükség - mondta Morawiecki. A döntés értelmében

március 16-tól, hétfőtől két hétig ideiglenesen bezárják az összes óvodát, általános és középiskolát, valamint a felsőoktatási intézményeket is.

A kormányfő azt kérte, hogy az óvodás és iskolás gyerekek lehetőleg már csütörtökön maradjanak otthon. Aznap és pénteken még nyitva lesznek az iskolák azok számára, akiknek a szülei nem tudják azonnal megoldani a kiskorú gyerekek felügyeletét.

Javasolta továbbá, hogy a következő napokban a kiskorú gyerekek csak otthonuk legközelebbi környezetében, nagyobb közösségeken kívül tartózkodjanak, nem érintkezve nagyszüleikkel,

mert tünetmentesen is terjeszthetik a koronavírust.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter az idősebb diákoktól azt kérte, hogy a fertőzés terjedésének lassítása érdekében ne "iskolai többletszünetként", összejövetelekre való alkalomként tekintsenek az óvintézkedésre, hanem lehetőleg otthon, "gyakorlatilag házi karanténban" töltsék a következő napokat.

- hangsúlyozta a tárcavezető.

Marlena Malag szociális, család- és munkaügyi miniszter rámutatott: a múlt héten elfogadott különleges törvény értelmében a nyolc év alatti gyerekek szülei orvosi igazolás nélkül, mindössze a munkáltatóhoz eljuttatott nyilatkozat alapján jogosultak a táppénz folyósítására, és lehetséges számukra a távmunka is.

Az egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy keddtől szerda reggelig három újabb esettel

25-re nőtt a lengyelországi fertőzöttek száma.

Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter közölte, hogy a kormány úgy döntött, hogy csütörtöktől felfüggesztik a kulturális intézmények, köztük színházak, mozik, múzeumok, művészeti iskolák olyan rendezvényeit, amelyek közönség előtt zajlanak.

Lengyelországban már kedden elrendelték a tömegrendezvények törlését, az összes közúti, vasúti határátkelőhelyen, valamint a balti-tengeri kikötőkben pedig egészségügyi ellenőrzést vezettek be.

Ellenőrzés a lengyel-német határon Forrás: AFP/Odd Andersen

A koronavírus miatt országos karantént rendeltek el Ukrajnában

Az ukrán Miniszteri Kabinet karantént vezet be Ukrajnában a koronavírus világjárvány miatt, a karantén minden ukrajnai megyére érvényes - olvasható a Kárpátinfó.net hírportál legfrissebb beszámolójában.

Erről Viktoria Szjumar, a kormánypárti Népi front frakcióvezető-helyettese tájékoztatott a Facebookon.

A képviselőnő megjegyezte, hogy konkrétan

március 12-től három hétig, április 3-ig karantén kerül bevezetésre Ukrajna szerte.


Az országos karantén a következőket tartalmazza:

  • oktatási intézmények bezárása,
  • a több mint 200 fős tömeggyűlés tilalma,
  • légi kommunikáció felfüggesztése néhány országgal

Az ukrajnai határellenőrző pontok nagy részét szintén bezárják, így csütörtöktől az országban működő 219-ből csak 49 határátkelőhely fog üzemelni.

Kijevben is szigorú biztonségi óvintézkedéseket vezetnek be

Az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko szerdán bejelentette, hogy

Kijevben március végéig bezárják az oktatási intézményeket a koronavírus terjedésének fékezése céljából.

Klicsko kifejtette, hogy a korlátozás kiterjed az óvodákra, az iskolákra, beleértve valamennyi oktatási intézményt, az alsó-, közép- és felsőfokúakat egyaránt, valamint a sport, kulturális és egyéb képzéseket is.

Emellett korlátozni fogják a tömegrendezvényeket, beleértve a koncerteket és konferenciákat is. A bevásárlóközpontokban a mozik és szórakoztató létesítmények szintén bezárásra kerülnek. Utóbbiakban megerősített egészségügyi felügyeletet vezetnek be, orvosok tartanak majd ügyeletet.

Hozzátette, hogy

a tömegközlekedés egyelőre változatlanul fog működni, a járatok a szokott rendben közlekednek.

Ukrajna eddig egy koronavírusos megbetegedésről számolt be. A 39 éves délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyei férfi február végén tért vissza Ukrajnába Olaszországból, kórházban ápolják a megyeszékhelyen, Csernyivciben, állapota stabil.

Betiltják a tömegrendezvényeket Szerbiában

Betiltják a zárt térbe szervezendő, száz résztvevőt meghaladó rendezvényeket, valamint lezárják a kisebb határátkelőket - erről döntött Szerbiában a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb szerdán, és a vonatkozó határozatot a kormány még a nap folyamán meghozza.

Aleksandar Vucic elnök a válságstáb ülését követő sajtótájékoztatóján közölte, hogy

szerda reggelig 12 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában,

a járvány továbbterjedésének megelőzése érdekében pedig az eddigi intézkedések mellett további lépésekre van szükség.

A szerb kormány keddi döntése értelmében Szerbia lezárta a határait a járvány gócpontjaiból érkezők előtt. Kedden például több, Olaszországból érkező utast nem engedtek leszállni a repülőgépről a dél-szerbiai Nis repülőterén, és helyszíni jelentések szerint a szerb-horvát határról eddig több mint 50, míg a szerb-magyar határról körülbelül 15 utazót fordítottak vissza.

A válságstáb szerdai ülését követően a köztársasági elnök közölte: a következő időszakban a sportrendezvényeket nézők nélkül szervezik meg, betiltják a zárt térbe szervezendő tömeges rendezvényeket, valamint lezárnak néhány kisebb határátkelőt, hogy átláthatóbbá váljon, kik lépnek be az országba. Az államfő és a kormány azt kérte, hogy sem a katolikus, sem az ortodox húsvéti ünnepekre ne jöjjenek haza Szerbiába azok, akik ezt megtehetik, főleg, ha olyan országból érkeznének, ahol jelentős számú fertőzöttet vettek már nyilvántartásba.

Az iskolákat egyelőre nem zárták be,

de az oktatási miniszter kijelentette, ha indokoltnak látják, és az egészségügyi szakemberek ezt javasolják, akkor a tanítást is beszüntetik.

Romániában is szigorították a rendezvények, gyülekezések szervezésének szabályait

Romániában betiltották szerdán a százfősnél nagyobb gyülekezések, rendezvények szervezését azért, hogy hatékonyabb legyen a koronavírus terjedése elleni küzdelem.

Erről Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára beszélt egy sajtótájékoztatón. Közölte, hogy a tiltás valamennyi kulturális, tudományos, vallási, sport- és szórakozási rendezvényre érvényes.

A tiltás március 31-ig van hatályban és elképzelhető, hogy meghosszabbítják annak függvényében, hogy mennyire gyorsan terjed a koronavírus az országban.

Korábban ez a tiltás olyan rendezvényekre vonatkozott, amelyeken több mint ezren vettek részt, később kétszázra, most pedig százra csökkentették ezt a számot. Egy korábbi intézkedés értelmében szerdától március 22-ig valamennyi közoktatási intézményben szünetel a tanítás, a legtöbb romániai egyetem is bezárta kapuit.

Egy korábban megfertőződött temesvári férfi kórházba szállítás közben Romániában. Forrás: Twitter

A román fővárosban azt is bejelentették, hogy csütörtöktől a bukaresti és a megyeközpontokban működő

állami intézmények kötelesek dolgozóiknak különböző munkakezdési időpontokat megjelölniük,

hogy csökkentsék a tömegközlekedésben a zsúfoltságot és a vírus terjedésének kockázatát. A 99 főnél több dolgozóval rendelkező magánvállalatok számára egyelőre csak javasolták ezt az intézkedést.

Arafat azt is bejelentette, hogy hat hónapra felfüggesztették a koronavírus-járvány kezelésében használt gyógyszerek és orvosi eszközök exportját.

Az exporttilalom alá eső orvosságok és eszközök listáját az egészségügyi minisztérium fogja összeállítani.

A román hatóságok bejelentették, hogy a határellenőrzést is szigorúan ellenőrzik, beleértve az átszálló utasokat is, hogy senki ne tudja kijátszani a koronavírus elleni védekezés szabályait. Arafat elismerte, hogy voltak olyan román állampolgárok, akik Olaszországból tértek haza, és több repülőt váltottak, vagy Görögországon keresztül tértek haza, hogy elkerüljék karanténba helyezésüket.
Jelenleg

32 fertőzött embert tartanak nyilván Romániában,

miután szerdán három újabb fertőzést jelentettek.

Rendkívüli helyzet kihirdetésére készül a Szlovák kormány

Tízre emelkedett Szlovákiában az új típusú koronavírussal diagnosztizált emberek száma - jelentette be a szlovák kormány szerdai ülése után Peter Pellegrini miniszterelnök, aki emellett jelezte, hogy kabinetje a rendkívüli helyzet kihirdetésére készül.

Pellegrini elmondta, hogy a rendkívüli helyzet kihirdetése

nem jár majd a lakosságot érintő utazási korlátozásokkal,

sokkal inkább arról szól, hogy alapot adjon az állam számára a helyzet kezeléséhez szükséges készletek biztosítására.

Három új esettel tízre emelkedett azoknak a száma szerdán, akiknél már kimutatták a Covid-19 vírusfertőzést. A betegséggel újonnan diagnosztizált személyek - két nő, valamint egy férfi - azzal a négytagú szlovák családdal voltak érintkezésben, akiket már több napja koronavírus-fertőzés gyanúja miatt tartanak karanténban az ausztriai Köpcsényben (Kittsee) lévő nyaralójukban, Pozsony közvetlen közelében.

Közben a vírus terjedésével összefüggésben országszerte

számos újabb oktatási és nevelési intézményben rendeltek el kényszerszünetet, sok kulturális, sport- és más intézmény időlegesen már korábban bezárt,

és folyamatosan csatlakoznak hozzájuk újabbak. A kulturális, sport és egyéb jellegű tömegrendezvények megtartását már a hét elején megtiltották, egy pozsonyi intézkedés szerint keddtől már a temetéseken is csak a legközelebbi hozzátartozók vehetnek részt. A kórházakban, a büntetés-végrehajtási és a szociális intézményekben már több mint egy hete látogatási tilalom van érvényben.

Az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából vagy Iránból hazatérőknek pedig 14 napos karanténnal kell számolniuk. Az ország nemzetközi repülőterein egyébként már több mint egy hete egészségügyi ellenőrzésnek vetnek alá minden utast. Szlovákiában az első koronavírus-fertőzést múlt hét pénteken, egy Pozsony környéki településen élő 52 éves férfinál mutatták ki, őt és két családtagját jelenleg a Pozsony Kramárei egyetemi kórházban kezelik.