A Benford-törvényen alapuló matematikai számítások szerint csalhattak a demokraták az amerikai választáson

BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Wilmington, 2020. november 8. Joe Biden demokrata párti elnökjelölt köszönti támogatóit a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 7-én. A CNN szombaton jelentette be, hogy Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást republikánus ellenfelével, Donald Trumppal szemben, miután Pennsylvaniában is ő kapta a legtöbb szavazatot. Trump nem ismeri el Biden győzelmét, szerinte ő nyerte meg a választást, és azt állította, hogy több tízezer levélszavazat a választás napján urnazárás után érkezett be, ami szerinte törvénytelen. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Vágólapra másolva!
Egy amerikai matematikus elemezte a gyanúsabb amerikai választókörzetek eredményeit, ahol Joe Biden hirtelen, az utolsó pillanatokban győzni tudott – hívja rá fel a figyelmet a Mandiner és a Reaktor amerikai forrásokra hivatkozva. A következtetései alapján csalás történhetett. Számításai egyébként az ismert Benford-törvényen alapulnak.
Vágólapra másolva!

Háttér

Az amerikai választások után egy inaktív Twitter-fiók, a @statsguyphd választási anomáliákról kezdett el posztolni, amelyeket a Benford-törvénnyel vizsgált. Nem csupán az eredményeit mutatta be, hanem a korai módszereit is.

Ekkor még nem volt teljesen tisztázott, hogy pontosan mit és hogyan vizsgált, de ígéretéhez híven később részletesebben is közölte, hogy mire jutott. Az eredmények mindenki számára elérhetőek.

Mit kell tudni a módszerről?

A Benford-törvény tipikus példája annak, hogy a matematika olyan területeken is alkalmazható, ahol nem is várnánk.

Ezt a módszert arra szokták használni, hogy a választások tisztaságát ellenőrizzék anélkül, hogy megfigyelőket kelljen küldeni az adott országba.

Például a 2018-as magyarországi országgyűlési választások alkalmával a baloldali médiában és az általuk támogatott pártok körében súlyos választási kudarcukat megkísérelték a szavazás problémáival megmagyarázni. Ekkor éppen a baloldali Index alkalmazta ezt a módszert a meglévő adatok vizsgálatára, de a statisztikai analízisből kiindulva belátták, hogy nem lehet találni választási csalásra utaló nyomot. Az eredmények pontosan illeszkedtek a várt eloszlási görbére (utóbbi látható a képen).

Forrás: mandiner

Aki jobban el szeretne mélyülni a jelenség hátterében, nézze meg a következő videót:

Statsguyphd eredményei

A Twitter-felhasználó (Statsguyphd) 5 államból közölt eredményeket, nem a teljes állammal foglalkozott, hanem csak egyes körzetekkel. 2 esetben mindent rendben talált, míg 3 esetben komoly anomáliákat fedezett fel.

Az egyik legszembeötlőbb Chicago:

Forrás: mandiner

Látható, hogy Trump eredményei követik az eloszlási görbét, míg Biden esetében ugyanez nem mondható el.

Érdemes megnézni, hogy a harmadik utas jelöltek (nem demokrata vagy republikánus) eredményei is teljes mértékben illeszkednek az elvártakhoz, egyedül Biden statisztikái nem stimmelnek.

Forrás: mandiner

(N = szavazókörzetek száma, amelyekben jött szavazat a jelöltre)

Milwaukee-ban is hasonló eredmények születettek, azzal a különbséggel, hogy a beírt jelöltek (például a protest szavazatként beírt egyéb személyek) statisztikái is követik az eloszlási görbét, és ismételten csak Biden esetében látunk komoly eltéréseket.

Forrás: mandiner

Egy pennsylvaniai körzetet is bemutatott Statsguyphd, ahol a Benford-törvény által várt leggyakoribb számjegy esetében súlyos hiány figyelhető meg Biden eredményeiben.

Forrás: mandiner

Allegheny, Pennsylvania

Végül két georgiai és floridai körzet eredményeit is felvázolta, ahol a módszer szerint minden kifogástalanul ment, vagy ha csaltak is, az nem volt akkora mértékű, hogy látható legyen.

Forrás: mandiner

Fulton megye, Georgia

Forrás: mandiner

Miami-Dade megye, Florida

Összegzés

A @statsguyphd által bemutatott eredmények alapján az a konklúzió vonható le, hogy

a Benford-törvényt alkalmazva a bemutatott 3 körzetben a publikált választási eredmények jelentős választási csalásra utalnak Joe Biden esetében.

Hiszen az derült ki a matematikai képletekből, hogy a Biden-szavazatoknál a darabszámok nem követik a természetes eloszlást. A természetes eloszlás akkor várható, ha nem avatkozik bele senki az eredményekbe.

Ez természetesen nem jogi, hanem indirekt bizonyíték. Mindenesetre a Benford-törvényt gyakran használják választásoknál arra, hogy megállapítsák: hol csaltak.

Joe Biden és a demokraták esetleges választási csalásával kapcsolatban hivatalosan ezzel senki sem foglalkozott. Kérdés, hogy miért nem?