Szijjártó Péter: Magyarország a nemzetközi űripar fontos szereplőjévé válhat

SZIJJÁRTÓ Péter
Toulouse, 2020. július 21. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Jean-Yves Le Gall, a francia űrkutatási ügynökség (CNES) elnöke együttműködési megállapodást ír alá a CNES központjában, Toulouse-ban 2020. július 21-én. MTI/KKM//Borsos Mátyás
Vágólapra másolva!
Az űripar az egyik leginkább perspektivikus iparággá vált az elmúlt években, és Magyarország sok olyan tapasztalatot szerzett, amelyek révén a nemzetközi űripar fontos szereplőjévé válhat - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a francia űrügynökségnél tett látogatásáról beszámolva közölte: jelenleg is több magyar vállalat vesz részt nagy nemzetközi fejlesztési, technológiai projektekben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jean-Yves Le Gall, a francia űrkutatási ügynökség (CNES) elnöke együttműködési megállapodást ír alá a CNES központjában, Toulouse-ban, 2020. július 21-én. Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter úgy vélte,

Ráadásul az európai űripar 40 százalékát Franciaország adja.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: most egy olyan együttműködési megállapodást kötöttek a francia űrügynökség (CNES) elnökével, Jean-Yves Le Gall-al, amelynek eredményeként műhold-technológiai, űrtudományos és űrkutatási projekteket fognak közösen végrehajtani.

- tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta:

Ez nagy elismerés, és világosan mutatja, hogy nem véletlenül tették az űripart az egyik kiemelt iparággá Magyarország jövőbeni gazdasági versenyképessége érdekében - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Arról is beszélt, hogy 2025-ig világos stratégiával rendelkeznek:

szeretnék, ha akkor újra magyar kutató űrhajós mehetne dolgozni a Nemzetközi Űrállomásra.

Ezzel kapcsolatban együttműködnek a világ egyik vezető űripari hatalmával, Oroszországgal, ugyanakkor az európai uniós országokat tömörítő űripari szövetség számára is felajánlották a leendő magyar űrhajós kutatási kapacitásait - emlékeztetett rá Szijjártó Péter.