A britek attól tartanak, hogy a Csatornán átszökő migránsok miatt újra felgyorsul a járvány

Brit hajó menti a csatornán illegális átkelő migránsokat egy tavaly készült képen.
Vágólapra másolva!
Az illegális migránshajó-botrány sokkal nagyobb mint azt bárki hinné, mondta Nigel Farage a Brexit Párt vezetője. A média által szinte teljesen elhallgatott statisztikák csak töredékét mutatják a valóságnak és a cselekvés hiánya miatt a britek lehetővé tették a koronavírus importálását az országba - idézi a V4NA nemzetközi hírügynökség Farage-t.
Vágólapra másolva!

A Times írta meg először, hogy a koronavírus miatti határzárak ellenére százasával érkeznek az illegális bevándorlók az Egyesült Királyságba. A Belügyminisztérium adatai szerint márciusról áprilisra mintegy 550 migráns kelt át hajóval Franciaországból a Csatornán, azonban a cikk rámutat, hogy ez nem számol azokkal a személyekkel, akiket a francia partiőrség elkapott a francia oldalon.A járvány szempontjából ráadásul nagyon nehéz tesztelni őket, hiszen általában több tünetet is mutatnak, rendszerint fáznak és gyakran tengeribetegek is.

Brit hajó menti a csatornán illegális átkelő migránsokat egy 2019-ben készült képen. Fotó: Afp

A statisztikák szerint csak húsvét vasárnapján a hatóságok 72 migránst fogtak el Hastingsnél, az eddig egyszerre elfogott legtöbb ember 95 fő volt, volt olyan is, hogy 42-en zsúfolódtak be egy csónakba.

Nigel Farage a Brexit Párt vezetője azt mondta, hogy ez a botrány, melyet ő a brit határvédelem elégtelenségének tud be, sokkal kiterjedtebb és nagyobb, mint azt bárki gondolná, hiszen az elfogott bevándorlók mind nappal érkeztek, ezért ki tudja hány migráns ért át sikeresen az éjszaka leple alatt.

Az embercsempészet olyan jól működik, hogy már nemcsak lerakják az "utasokat" a parton, de a csempészek még a hajóikat is megmenthetik. Hozzátette, a hivatalos adatok bár 550 emberről számolnak csak be, arról sincsen tudomása, hogy őket visszaküldték volna Franciaországba.

A határőrség amiatt is aggódott, hogy

nem tudják ellenőrizni az őrizetbe vett bevándorlók koronavírus-fertőzöttségét, hiszen a vírus lappangási ideje két hét, ráadásul aki hajón érkezik az amúgy is átfagy az úton és a nátha minden tünetét produkálja.

Farage azt mondta, hogy számtalan tengerparton élő brit állampolgár kereste fel őt, hogy biztosítsa, a helyzet valóban rosszabb mint a számok mutatják, és "teljes médiacsend van" ezzel kapcsolatban.

"Egyféleképpen lehet kezelni ezt az esetet", jelentette ki, felidézve az egykori Tony Abbott-féle ausztrál bevándorlási modell előírásait, mely szerint aki illegálisan érkezik az országba, az nem kaphat menekült státuszt és azonnal visszafordítják. Úgy véli a jelenlegi brit rendszer tehát nem működik és pusztán "egy nagyon nagyon erős ösztönző az embereknek, hogy fizessenek a bűnbandáknak, mert szó szerint mindenki maradhat".

Farage aggodalmait igazolja, hogy

több hét csökkenés után az elmúlt napokban ismét nőtt Nagy-Britanniában az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma.