Lefoglalták az olasz hatóságok az Aita Mari migránscsempész hajót

a spanyol Salvamento Marítimo Humanitario NGO Aita Mari nevű hajója
Men and women wait to disembark a navy which transports severals immigrants in the port of Messina, on the island of Sicily, on February 13, 2020 after a rescue operation of migrants and refugees in the Mediterranean sea. About 160 refugees are saved in the mediterranean sea by the ship Aita Mari of Spanish ONG. (Photo by Gabriele Maricchiolo/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Arról számoltak be olasz sajtóorgánumok, illetve az MTI is, hogy az olasz parti őrség közleménye alapján, a szicíliai Palermo kikötőjében lefoglalták a Salvamento Marítimo Humanitario spanyol álcivil szervezet Aita Mari nevű hajóját, amely migránsokat csempészett a Földközi-tengeren keresztül Európába.
Vágólapra másolva!

Az olasz hatóságok a Aita Mari legénységét, valamint a fedélzeten csempészett migránsokat veszélyeztető műszaki és működési szabálytalanságokkal indokolták az intézkedést csakúgy, mint a Soros György amerikai milliárdos által is pénzelt Sea-Eye német álcivil szervezet Alan Kurdi nevű hajójának keddi lefoglalása esetében.

Migránsok az Aita Mari fedélzetén. A kép illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Gabriele Maricchiolo

A palermói parti őrség szerint annak az államnak a beavatkozására van szükség, ahol a hajókat regisztrálták és a szabálytalanságok orvoslásáig mindkét jármű hatósági őrizet alatt kikötve marad.

Az Aita Mari tekintetében ez Spanyolország, mivel a hajót üzemeltető álcivil szervezet, a Salvamento Marítimo Humanitariót is ott jegyezték be.

Ahogy azt az Origo is megírta, az Alan Kurdi április elején Líbia partjai előtt 146 migránst vett fedélzetére, akiket annak dacára Olaszországba vitt, hogy a római kormány április 7-én a járványhelyzet miatt elrendelte a kikötők lezárását.

Ugyanakkor Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a bevándorlásellenes Liga elnöke szerint

szó sincs teljes kikötőzárlatról.

A jobboldali politikus ezt április 16-án a következőképpen kommentálta a Twitter-oldalán:

Megjegyezte, a Giuseppe Conte vezette bevándorláspárti, baloldali római kormánykoalíció a járványhelyzet miatt papíron elrendelte ugyan az olaszországi kikötők lezárását,

a valóságban azonban a kikötők nyitva maradtak a külföldi álcivil szervezetek által üzemeltetett Soros-hajók előtt.

Emlékeztetett rá Salvini, hogy visszatért a migrációs biznisz:

A koronavírus-járvány miatt az Alain Kurdiról a migránsokat a szicíliai Palermo kikötőjétől egy tengeri mérföldre horgonyzó Rubattino komphajón helyezték el a kéthetes karantén idejére.

Az illegális bevándorlók időközben már partra szállhattak.

A Soros-hajó a 17 fős legénységével a hétvégén köthetett ki Palermóban, ahol a parti őrség szakemberei átvizsgálták.

Az Aita Mari fedélzetén Olaszországba érkezett 34 migráns esetében hasonló intézkedéseket foganatosítottak az olasz hatóságok.

A korábban még Lampedusa szigete körül vesztegelő

Aita Marin lévő migránsok befogadására egyébként a dél-olasz városok baloldali polgármesterei is nemet mondtak.

A politikusok a koronavírus okozta járványra és az ebből fakadó közegészségügyi problémákra hivatkozva utasították el az illegális migránsok befogadását.