Állatkertbe száműznek egy indiai faluban garázdálkodó hópárducot

hópárduc
dpatop - 26 March 2018, Germany, Stuttgart: Snow leopard Kailash yawning during the opening of the new snow leopard compound in the Wilhelma zoo in Stuttgart. The new compound offers four times more space than their old enclosure. Photo: Sebastian Gollnow/dpa
Vágólapra másolva!
Állatkertbe száműznek egy hópárducot Észak-Indiában, miután a vadon élő állat több jószággal is végzett az egyik helyi faluban az elmúlt napokban - jelentették be vasárnap vadvédelmi illetékesek, akiknek döntése nagy felháborodást váltott ki az állatvédők körében.
Vágólapra másolva!

A nagymacskát szombaton fogták be, miután csapdába esett egy juhokkal és kecskékkel teli karámban az észak-indiai Himácsal Prades állam egyik falujában.

A hópárducot befogó csapat vezetője, Hardev Negi vadvédelmi szakember szerint az állat nem tudott kijutni az elkerített területről, miután a jószágok egy részével végzett.

- mondta Negi.

A vadvédelmi illetékesek szerint

a befogott hópárducot nem engedik szabadon, mivel ember-állat közötti konfliktus történt, hanem az állam fővárosa, Simlá közelében lévő állatkertbe szállítják.

A fiatal hópárduc a becslések szerint 43 juhot és kecskét ölt meg négy nap alatt a karámban. Himácsal Prades állam területén ma már mindössze 44 hópárduc él.

Állatvédők hevesen ellenzik a nagymacska állatkertbe költöztetését, mivel az megfosztja az állatot eddigi szabadságától. Mint hangsúlyozták, a hópárduc számára rendkívül nagy stresszt jelent a 350 kilométernyi autóút, és

az állatkertben szenvedni fog a természetes élőhelyére jellemzőnél sokkal magasabb hőmérséklettől.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint mára mindössze 4 ezer hópárduc maradhatott Közép-Ázsia hegyvidéki területein, amelyek az állatok kizárólagos élőhelyei.

A hópárducok kénytelen voltak lejjebb húzódni az alacsonyabban fekvő területekre és haszonállatokra vadászni, mivel a természetes táplálékukat jelentő kőszáli kecskék és kék juhok populációi jelentősen megfogyatkoztak a vadászatuk miatt.

(Az alábbi felvétel még februárban készült az indiai államban, egy hópárduc az út szélén sétál.)

A globális felmelegedés ugyancsak fenyegetést jelent a nagymacskákra. Az emelkedő hőmérséklet miatt ugyanis egyre feljebb tolódik az erdőhatár, és a gazdálkodók is egyre magasabb területeken termesztenek növényeket és legeltetnek állatokat, elfoglalva a hópárducok territóriumát.