Figyelmeztették szakértők a járványra a holland kormányt, mégsem tettek semmit

UN Secretary-General with Mark Rutte, Prime Minister  of the Netherlands Horizontal
Mark Rutte
Vágólapra másolva!
Arról ír a legolvasottabb angol nyelvű holland lap, az NL Times, hogy a Mark Rutte (Szabaddemokrata Néppárt, a Momentum testvérpártja-szerk.) vezette liberális kormányokat szakértők az utóbbi években már három alkalommal is arra figyelmeztették, hogy készüljenek fel egy esetleges hollandiai járványhelyzetre, utalva a 2014-2015-ös nyugat-afrikai Ebola-járvány tapasztalataira. Mindezek ellenére Rutte semmit sem tett a felkészülés érdekében, a külügyi és az egészségügyi tárca most egymásra próbálja hárítani a felelősséget, Rutte pedig meg sem szólal az ügyben, helyette az európai szolidaritást ássa alá, a koronakötvények elszabotálásával. A 17,4 milliós Hollandiában már több, mint 30 ezer fertőzött van, 3500-an meghaltak.
Vágólapra másolva!

A NL Times információi szerint, 2018-ban a holland Közegészségügyi, Népjóléti és Sportminisztérium felkérte Ger Steenbergen egészségügyi tanácsadót, szakértőt, a Groningeni Egyetem tanárát, írjon egy tanulmányt arról, hogy a hágai kormány hogyan léphetne fel a világjárványok ellen, konkrétabban mit kellene tegyen a pandémiák hollandiai szakaszai hatásainak a tompítása érdekében.

Ger Steenbergen Forrás: Youtube

A szakértő munkáját részben a 2014-2015-ös nyugat-afrikai Ebola-járvány tapasztalataira alapozta.

Ger Steenbergen még 2018-ban elkészítette a tanulmányát, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy Hollandiában rendelkezésre állnak azok az információk és tapasztalatok, amelyek lehetővé tennék a hatékony fellépést egy világjárvány esetén,

ám ezeket a hágai kormány mégsem használja fel.

A későbbiekben, látva a 2010 óta hatalmon lévő, liberális Mark Rutte (Szabaddemokrata Néppárt-VVD, a magyarországi Momentum testvérpártja, Renew Europe-tag) kormánykoalíciójának a tétlenségét, Steenbergen azt javasolta az egészségügyi tárca vezetőjének, hogy

Szerinte egy átfogó, járványügyi nemzetközi stratégiai megalkotására is szükség lett volna.

Ezt megelőzően, még 2016-ban a helyi Fejlesztési Együttműködési és Közpolitikai Felügyelőség nevű agytröszt készített egy jelentést, amely szintén a korábbi nyugat-afrikai Ebola-járvány idején tapasztaltakra hivatkozott.

A jelentés alapján,

a holland kormány olyannyira nem hajlandó együttműködni nemzetközi szinten, az egészségügy területén, hogy az már veszélyezteti az ENSZ Egészségügyi Világszervezetén (WHO) belüli kooperációt is.

Ugyanebben az évben, a hágai székhelyű Clingendael nevű Holland Nemzetközi Kapcsolatok Intézet közleményt adott ki a kormány egészségügyi politikájának a hiányosságairól, kiemelve, hogy

különösen a járványok tekintetében koherensebb nemzetközi együttműködésre lenne szükség a Rutte-kabinet részéről.

A Clingendael Intézet is az Ebola-járvánnyal példálózódott, és ez nem véletlenül, hiszen Hollandiában jelentős számú nyugat-afrikai migráns közösségek élnek, igaz, ők döntő többségében nem az Ebola akkori epicentrumának számító „Arany-part" környékéről származnak, hanem főleg Marokkóból, amelyet kevésbé érintett a járvány (Hollandiában egyébként több mint 400 ezer marokkói migráns él.)

Az egészségügyi szakértők szerint

mindezen lépéseik ellenére a liberális kormány semmit sem tett. Ezért érhette az országot olyan felkészületlenül a jelenlegi koronavírus-világjárvány.

A 2018-as tanulmány készítője, Ger Steenbergen néhány napja interjút adott a Trouw című holland napilapnak, amit szintén az NL Times szemlézett.

A csalódott szakértő részben azzal magyarázta a személyes kudarcként is megélt tétlenséget, hogy

Nyilatkozata alapján, a Külügyminisztérium és a Közegészségügyi, Népjóléti és Sportminisztérium a nemzetközi egészségügyi helyzetet, illetve az ebből következő együttműködést teljesen másképp ítéli meg.

Az egészségügyi tárca szerint ez a külügyre tartozik, a külügy véleménye alapján, viszont ez az egészségügy kompetenciája.

Arra nem tért ki Steenbergen, hogy az kormányzaton belüli kooperáció hiányának lehet-e az az egyik oka, hogy a két miniszter más párt tagja, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy

a liberális Mark Rutte ilyen hosszú kormányzati időszak alatt sem tanulta meg összehangolni a kabinetje munkáját.

Mark Rutte Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Szakértők egybehangzó véleménye szerint,

Mark Rutte pedig nem csak saját hazájában, illetve nemzetközi téren, de még az Európai Unió szintjén is igyekszik megakasztani a kooperációt.

Ő volt ugyanis az, aki megvétózta az EU általi, úgynevezett „koronakötvények" kibocsátását, ami jelentős segítséget jelenthetett volna a világjárvány által leginkább sújtott déli tagállamoknak.

A kötvény kibocsátását főleg Olaszország, Spanyolország és Portugália támogatták.

Így kell tehát értelmezni a liberálisok által sokat hangoztatott „európai szolidaritás elvét", ugyanis amikor pénzügyileg, és nem csak sajtónyilatkozatok szintjén kell szolidárisnak lenni, akkor

a liberálisok rendre mindent megvétóznak.

A 17,4 milliós Hollandiában jelenleg 30 449 új típusú koronavírussal való fertőzöttet és 3459 halálesetet tartanak számon.