Megalázták Macront egy párizsi kórházlátogatáson, majd úgy tett, mint aki nem veszi észre, az Elnöki Hivatal pedig később meghamisította a felvételt - videó

Macron, taps, kórházi dolgozók
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron francia elnök gyors látogatásra érkezett Párizs egyik elővárosába, Kremlin-Bicétre-be. Az egyetemi kórház víruskutató csoportjánál tett látogatása nem sikerült túl jól, az egyik szakápolónő ugyanis szembesítette azzal, hogy tette tönkre kormánya a francia egészségügyet. Az erről készült videóból kiderül, hogy a koronavírusos betegeket kezelő francia ápolóknak még védőruhát sem biztosítanak, ráadásul kezdetben szájmaszkjuk sem volt. Az egyik ápoló szerint Macron elnöksége alatt az egészségügyben dolgozók elszegényedtek. Az egyetemi kórházban a védőfelszerelések hiánya miatt eddig 144 dolgozó fertőződött meg koronavírussal. Macron ezúttal sem tudta normálisan kezelni ezt a helyzetet, az Elnöki Hivatal később viszont megpróbálta. Elég sajátosan. Meghamisították a felvételt.
Vágólapra másolva!

Az ápolónő igazságbeszéde után egy másik ápoló tapsra buzdította az egészségügyiseket, Macron zavarba jött, hiszen kifütyüléssel felérő tapsviharba keveredett. Úgy oldotta meg a helyzetet, hogy ő maga is tapsolni kezdett.

A párizsi Elysée Palota által közzétett fotón ugyanakkor csak az látszott, hogy a francia elnök együtt tapsol az ápolókkal, az nem, hogy mik voltak az előzmények. Vagyis, egyszerűen meghamisították a felvételt.

Az esetről viszont készült egy videó, amit a Facebookon kezdtek terjeszteni, így már nem lehet letagadni a történteket. Egy idő után már a szélsőbaloldali Libération is arra kényszerült, hogy beszámoljon Macron megalázásáról és az Elysée hamisításáról.

Így beszélt saját, drámai helyzetükről az ápolónő az elnöknek:

– mondta az ápoló a Mandiner beszámolója szerint.

„A legkevésbé Macronnak szólt a taps, különösen miután munkatársunk felrótta neki, hogy milyen körülmények között dolgozunk, és milyen problémákkal szembesülünk naponta. Azt is elmondta, hogy régóta interpellálunk hozzá ez ügyben, meg hogy hónapokig sztrájkoltunk, de egyszer sem méltatott válaszra minket. És hogy sajnálatos módon sok ezer ember halála kellett ahhoz, hogy az elnököt érdekelni kezdje az egészségügy" – számolt be róla a Le Parisiennek az egyik szakszervezeti képviselő az eseményt követően.

Amatőr felvétel

Az aneszteziológus szakápoló felhívta rá a figyelmet, hogy

a Kremlin-Bicétre kórházban 85-91 koronavírusos beteget ápolnak állandó jelleggel, valamint 210 további fertőzött beteget.

A szakszervezeti képviselő azt állította, hogy

az ott dolgozó egészségügyi személyzet 144 tagja is elkapta a koronavírust.

A Bicétre egyetemi kórház bejárata Forrás: AFP/PLATRIEZ/BSIP

Kremlin-Bicétre egyébként a francia baloldal egyik központja, a polgármester egy kis baloldali párt tagja, korábban metróvezető volt. Az országos hírekbe azáltal került be, hogy kiderült: szenvedélyes szerencsejátékos volt, kórházban is volt emiatt, és nem biztos, hogy minden esetben a saját pénzét játszotta el.

A közegészségügy egyébként nem számít központi fontosságú politikai elemnek Franciaországban már hosszú ideje, tulajdonképpen 2012 óta, amikor a baloldal (akkor még Francois Hollande elnök) átvette a hatalmat.

Az állami kórházak siralmas állapotban vannak, állandó a szakemberhiány és szinte minden intézmény pénzügyi gondokkal küzd.

Sok szakértő egyetért abban, hogy a magas számú koronavírusos megfertőződések Franciaországban részben ennek a helyzetnek köszönhetőek.

Nemrégiben például egy olyan fotó járta be az internetet, melyen

egy beöltözött ápolónő védőfelszerelés híján a kezén szemeteszsákokkal próbálja meg ellátni az intenzív osztályon a betegeket.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Emmanuel Macron pár nappal Kremlin-Bicétre-ben tett látogatása előtt bejelentette, hogy meghosszabbítják Franciaországban a kijárási tilalmat, szereznek maszkokat és más, nélkülözhetetlen eszközöket.

Az elnök húsvéthétfői beszédében elismerte, hogy hibákat követtek el a koronavírus elleni küzdelem során. Azóta a sokat bírált beszéddel kapcsolatban egy sajátos sikert azért elkönyvelhetett magának Macron: tévébeszédét a modern televíziózásban hihetetlen magas, közel 95%-os shr-rel vetítették. Azaz, a tévénézők 95%-a Macront nézte azokban a percekben.

Emmanuel Macron francia elnök a G7 vezetőinek a koronavírus-járvány elleni intézkedésekről rendezett videokonferenciáján vesz részt az Elysée-palotában, 2020. április 16-án. Forrás: MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo Fuentes

A francia kormány hétfőn emellett bejelentett egy mentőcsomagot is, melynek keretei közt májusban az egészségügyi dolgozók kapnak egy egyszeri 500-1500 eurós juttatást.

Figyelembe véve a francia bérszínvonalat és az egyre emelkedő árakat (Franciaország amúgy is a világ egyik legdrágább állama),

az 500-1500 eurós (175-525 ezer forint) juttatás nevetségesen kevés,

ráadásul az sem egyértelmű, hogy ezeket a csekély támogatásokat Macronék bruttóban vagy nettóban értik-e? Az előbbi valószínűbb.

Az egészségügy tönkretételében Macronnak amúgy nemcsak azóta van komoly felelőssége, amióta 2017-ben elnökké választották, hanem

2014-től megszorításpárti gazdasági miniszterként is mindent megtett azért, hogy minél kevesebb pénzből gazdálkodjon a francia egészségügy.

A baloldal például gyakran gúnyolódott Nicolas Sarkozy egészségügyi miniszternőjén: Roselyne Bachelot konzervatív politikus ugyanis 2009-ben azzal a tervvel állt elő, hogy fel kell készíteni a kórházakat egy esetleges járványra.

Az Elysée meghamisított felvételének volt előzménye, pontosabban Macron viselkedésének is. Amikor szidják, kifütyülik, úgy tesz, mint aki nem veszi észre. Amikor egy migránsnegyedben trágárul szidták az utcán, kedvesen integetett, percekig úgy tett, mint aki rajongóknak nézi az őt szidalmazókat.