Koronavírus: Hárítja a felelősséget a tiroli falu vezetője

Ausztria
Ischgl
The town sign of Ischgl is seen on March 13, 2020, in Ischgl in Tyrol, Austria, as the winter season ends earlier this year due to the coronavirus epidemic. - Austria tightened its coronavirus response by announcing the closure of non-essential retail businesses, suspending flights to France, Spain and Switzerland and locking down two western communities in Tyrol particularly affected by the coronavirus, the Paznaun valley with tourism hotspots such as Ischgl and Galtuer as well as Saint Anton am Arlberg. (Photo by JAKOB GRUBER / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Sem Tirol tartomány, sem pedig Ischgl vezetése nem követett el mulasztást - mondta Werner Kurz, Ischgl polgármestere az osztrák sajtónak péntek este. A település vezetését azzal vádolják: felelős azért, hogy Európa jelentős részében elterjedt a koronavírus.
Vágólapra másolva!

A legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint cselekedtem - nyilatkozta Werner Kurz, a koronavírus melegágyaként is emlegetett Ischgl polgármestere. Nem tőlünk ered a vírus, sőt nem is nálunk állították elő - tette hozzá. Mindenesetre az osztrák hatóságok késlekedése nem csupán a helyi, de a teljes európai lakosságot veszélynek tette ki - írta korábban elemzésében a Századvég.

A polgármester hangsúlyozta azt is, hogy követte a hatóságok valamennyi utasítását, és utólag elemezni fogják a történteket. Arra a kérdésre, nem kellett volna korábban elrendelni a szórakozóhelyek bezárását, illetve nem lett volna még célszerűbb lezárni az egész síterepet, azt válaszolta, hogy az önkormányzatnak nincs teljes jogú döntési jogköre.

Abszurdnak nevezte azt a vádat, hogy bárki is felelős lehet a történtekért,

mostanra ugyanis már sokkal átfogóbb ismeretekkel rendelkeznek, mint március elején - szögezte le.

Forrás: AFP/Jakob Gruber

Tirol tartomány vezetése március 5. előtt tudta meg, hogy 15 izlandi turistának Ischglben töltött szabadsága után pozitív lett a koronavírustesztje, ám a síterepen akkor még senkinél nem merült fel a fertőzés gyanúja. Azokat a szállodákat, ahol az izlandi turisták laktak, értesítették, és egyben felszólították, hogy jelentsék az esetleges fertőzésgyanús eseteket. Az első koronavírus-fertőzés két nappal később vált ismertté, a Kitzloch nevű szórakozóhely egyik norvég csaposának tesztje lett pozitív.

Paznauntal településeit, köztük Ischglt március 13-án helyezték karantén alá.

A település vezetését, a szállodák, illetve a felvonók üzemeltetőit azzal is vádolják, hogy a karantén elrendeléséig nem hoztak óvintézkedéseket,

akkor pedig felszólították alkalmazottaikat és a vendégeket, hogy a hatóságok megérkezése előtt hagyják el a síterepet.

A polgármester elismerte, hogy néhány vállalkozó feltehetően valóban "utcára tette" a vendégeket és a náluk dolgozó vendégmunkásokat. Werner Kurz azonban őket is védelmébe vette, szerinte ugyanis ezek a vállalkozók kizárólag az emberek érdekében cselekedtek.

- vélekedett. Elismerte ugyanakkor, hogy az akció szerencsétlenül, illetve kissé kaotikusan zajlott, ami szerinte érthető abban a helyzetben, hiszen egyszerre 8-10 ezer turista akarta elhagyni a síterepet.
A polgármester arról is beszélt, hogy a történtek ellenére nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak, és törzsvendégeik közül sokan szeretnének a későbbiekben visszatérni Ischglbe.

Időközben az innsbrucki ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben.

Az a gyanú merült fel ugyanis, hogy az egyik szórakozóhelyen az egyik női vendégmunkás koronavírustesztje már február végén pozitív lett, erről azonban nem értesítették a hatóságokat. Nem történtek lépések március 7-ét követően sem, amikor a norvég csapos koronavírustesztje pozitív lett.

Günther Platter, Tirol tartományi vezetője ugyanakkor többször is hangsúlyozta, hogy "minden emberileg lehetséges intézkedést" meghoztak a lakosság védelmében.

A Tirol 279 településén elrendelt vesztegzárat kedden feloldották. Paznauntal öt települése, köztük Ischgl továbbra is karantén alatt van.