Az osztrákok támogatják a koronavírus miatt elrendelt óvintézkedéseket

KURZ, Sebastian
München, 2020. február 14. Sebastian Kurz osztrák kancellár a müncheni biztonságpolitikai konferencia egyik panelbeszélgetésén 2020. február 14-én, az esemény nyitónapján. MTI/EPA/Philipp Guelland
Vágólapra másolva!
Ausztria lakossága támogatja és elfogadja a koronavírus megfékezése kapcsán elrendelt óvintézkedéseket - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár közzétett állásfoglalásában.
Vágólapra másolva!

"Az óvintézkedések betartásával életet mentenek" - hívta fel a figyelmet a kancellár.

Sebastian Kurz Forrás: MTI/EPA/Philipp Guelland

Kurz kifejtette, hogy

és az utcákon is minimálisra csökkent a forgalom.

A kormányfő arról is beszélt, hogy sokan tesznek fel kérdéseket az óvintézkedések lehetséges következményeiről, így a gazdaság helyzetéről, a munkahelyek megmaradásáról, a külföldön tartózkodó osztrák állampolgárok hazautazási lehetőségeiről is.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

mivel a kérdések megválaszolására létesített forróvonalak túlterheltek, várhatóan újabbakat hoznak létre.

A kormányfő egyben felszólította a lakosságot, hogy "egy csapatként" tartsanak össze, kerüljék a nézeteltéréseket, és továbbra is tartsák be az óvintézkedéseket.

A Századvég Alapítvány méréseiből az derül ki, hogy

a magyarok is támogatják a magyar kormány által hozott óvintézkedéseket a koronavírus-járvány kezelése érdekében.

A Kína, Irán, Dél-Korea, illetve Olaszország tekintetében életbe lépő utazási tilalommal például a megkérdezettek 95 százaléka egyetért.

A koronavírussal érintett országokból hazatérők számára előírt

otthoni karantén bevezetését a válaszadók 94 százaléka, a szlovén-magyar és osztrák-magyar határon történő határellenőrzés visszaállítását 92 százaléka támogatja.

Hasonló képet láthatunk az egyetemi, illetve főiskolai távoktatás elrendelésével, valamint a 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények betiltásával kapcsolatban: az előbbi intézkedéssel a megkérdezettek 86 százaléka ért egyet, míg az utóbbi korlátozás kapcsán ez az arány 85 százalék.