Nagyvárosnyi migránst engedtek be családegyesítés címén Svédországba

Svédország, rendőrök, menekültek, migránsok
Police organize the line of refugees on the stairway leading up from the trains arriving from Denmark at the Hyllie train station outside Malmo, Sweden, November 19, 2015. 600 refugees arrived in Malmo within 3 hours and the Swedish Migration Agency said in a press statement that they no longer can guarantee accommodation for all asylum seekers. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / JOHAN NILSSON +++ SWEDEN OUT +++ (Photo by JOHAN NILSSON / TT NEWS AGENCY / AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint 40 éve döntött úgy a svéd Parlament, hogy nyitott, "multikulti" országot épít, és ehhez azóta is tartják magukat, annak ellenére, hogy a nemi erőszak elkövetőiről bő két éve azt írta az Aftonbladet és az Expressen, hogy azok 88 százaléka migrációs hátterű. De novemberben a baloldali Lena Micko közigazgatási miniszter azt mondta, migránsok nélkül összeomlana a gazdaság, ezért szerinte még több bevándorlót kell befogadni – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 10 év alatt 1,2 millió bevándorló kapott tartózkodási engedélyt a migrációs hivatal új adatai szerint. Ezzel a lakosság összlétszáma körülbelül 10,3 millióra nőtt.

A 2010 előtt bevándoroltak számát is figyelembe véve igaz lehet, amit legutóbb tavaly októberben állított a migrációs hivatal:

ma már minden ötödik svéd "újsvéd", azaz valahol külföldön született.

Ennél még érdekesebb, hogy az 1,2 millió migráns közül ki, milyen alapon kapott tartózkodási engedélyt.

A Nyheter Idag szerint 295.000 főt "menedékkérőként" tartanak számon, 300.000-et gazdasági menekültként,

365.000 migráns pedig családegyesítés címén maradhatott Svédországban.

Ez utóbbiak ma már jóval többen vannak, mint Malmö 295 ezres lélekszáma.

A családegyesítésre vonatkozó éves statisztikák szerint 1990-tól nagyjából évi 20 000 ilyen engedélyt adtak ki. Akkortájt Szíriából még csupán 300, Irakból 2-3 ezer fő élt ezzel a lehetőséggel. 2006-ban ez a szám 26 000-re, 2009-ben már 39 000-re nőtt. 2014-ben már 42 000 volt a már ott élő migránsok után érkező rokonok száma, 2018-ban pedig 53 000 főnek engedélyezték a svédországi családegyesítést.

A 2010 előtt bevándoroltak számát is figyelembe véve ma már minden ötödik svéd "újsvéd", azaz valahol külföldön született Forrás: AFP/Stig-Ake Jonsson/Johan Nilsson

Ez utóbbi csúcsévben Afrikából több mint 9000-en, Ázsiából pedig már 32.000-en látták viszont korábban ide vándorolt családtagjaikat. Közöttük már 8500-an Szíriából, majdnem 3000-en Irakból és fele annyian Iránból érkeztek. A fenti számokról viszont "ordít", hogy

a migránsok azt mondtak, amit akartak, hogy megkapják a tartózkodási engedélyt.

Amikor Matteo Salvini korábbi olasz belügyminiszter rövid ideig lezárta a tengeri határokat, mindenhol elfogadták a véleményét, amely szerint a migránsoknak csupán 6 százaléka, azaz százból körülbelül hat fő a valódi menekült, a többiek egytől egyig gazdasági migránsok. Ezért a svéd statisztikában sem valószínű, hogy szinte számszerűen ugyanannyi "menedékkérő" ("üldözött, politikai menekült") lenne, mint gazdasági menekült. De minden jel arra mutat, hogy ez a svédeknek teljesen mindegy.