Hihetetlen mennyiségű pénzt költ Németország a migránsok segélyezésére

Németország menekültek, migráns
FREILASSING, GERMANY - SEPTEMBER 17: Refugees wait on a bridge connecting Austria and Germany on September 17, 2015 in Freilassing, Germany. Hundreds of migrants who had been stuck in Salzburg and unable to find available seats on trains going to Germany broke off in groups to reach the nearby border to Germany on foot. German authorities have temporarily reinstated border controls along Germany's border to Austria and are conducting spot checks on arriving traffic. Sebastian Widmann / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Döbbenetes számokat közölt a migrációról egy német kormányzati kimutatás. Összesen 12,9 milliárdnyi segélyt oszt ki Németország a külföldieknek, csak a szír állampolgárok viszik el ennek a keretnek a negyedét. Az elmúlt alig több mint tíz évben megduplázodott ez a keret, ami jól mutatja, hogy gyökeres fordulat szükséges a migrációs politikában.
Vágólapra másolva!

Egyre több a külföldi állampolgár Németországban a munkanélküli és szociális támogatás leggyakoribb formájából, a létminimum fenntartását szolgáló Hartz IV segélyből élők körében egy pénteken ismertetett kormányzati kimutatás szerint.

A szövetségi parlament legnagyobb ellenzéki pártja, a jobboldali Alternatíva Németországnak egy képviselője írásbeli kérdésére összeállított statisztika szerint a külföldieknek kifizetett Hartz IV segély évenkénti összege az utóbbi bő egy évtizedben majdnem megduplázódott,

míg 2007-ben 6,9 milliárd euró (2310 milliárd forint) volt, 2018-ban már 12,9 milliárd eurót tett ki.

Ez a támogatás egyénenkénti összegének emelkedése mellett abból adódik, hogy a 2007-es, hozzávetőleg

1,3 millióról nagyjából 2 millióra emelkedett a nem német állampolgárságú segélyezettek száma.

A német állampolgárságú segélyezettek száma viszont csökkent - 5,8 millióról 3,4 millióra -, így a két csoportot együttvéve kevesebb közpénzt kell fordítani a Hartz IV segélyre; a kifizetések évenkénti összértéke 30 milliárd euróról 22,1 milliárd euróra süllyedt 2007 és 2018 között.

Migránsok Németország és Ausztria határán Forrás: AFP/Anadolu Agency/Sebastian Widmann

A szövetségi munkaügyi és szociális minisztériumban készített statisztika alapján a külföldi segélyezettek körében az országba menedékkérőként érkezett emberek

- jellemzően szíriai, iraki és afganisztáni állampolgárok - vannak többségben, az európai uniós (EU-) társállamokból érkezettek csoportja pedig jóval kisebb.

Így a legutóbbi vizsgált időszakban, 2018 szeptembere és 2019 augusztusa között az EU-s állampolgárságú segélyezetteknek 2,4 milliárd eurót fizettek ki, míg a menedékkérőként érkezettek - a nyolc leggyakoribb származási ország állampolgárait tekintve - nagyjából 6,1 milliárd euróhoz jutottak.

A legnagyobb összeget, 3,6 milliárd eurót a szíriai állampolgároknak fizették ki, az iraki segélyezettek együttvéve 840 millió eurót, az afganisztáni állampolgárságú segélyezettek 810 millió eurót kaptak.

A külföldi állampolgároknak juttatott Hartz IV segély

- értékelte az adatokat a Neue Osnabrücker Zeitung című lapnak nyilatkozva René Springer AfD-s Bundestag-képviselő, akinek kérdésére összeállították a kimutatást.

A politikus hozzátette, hogy a minisztériumi statisztika is világossá teszi,

hogy gyökeres fordulat szükséges a migrációs politikában.


A Hartz IV segély egyszemélyes háztartás esetén 2019-ben havi 424 euró - 2020-ban 432 euró - költőpénzt, valamint lakbér- és rezsitámogatást jelent.

A Németországba menedékkérőként érkező külföldiek akkor szerezhetnek jogosultságot a támogatásra, ha menedékjogi kérvényüket elfogadják, de nem találnak munkát és nincs a létminimum fenntartásához szükséges egyéb, nem munkából származó jövedelmük.