Teljes önfeladást javasol egy amerikai történész a republikánusoknak

Vágólapra másolva!
Az amerikai jobboldalnak fel kell adnia eredeti értékeit, többek között a bevándorlásellenességet, azért, hogy megnyerje a választást - írja az Atlantic című magazinban Yoni Appelbaum történész. Vagyis azt javasolja a Republikánusoknak, hogy legyenek baloldaliak. A cikket az Alapjogokért Központ szemlézte.
Vágólapra másolva!

– hívja fel a figyelmet az Atlantic hasábjain Yoni Appelbaum amerikai történész. A Trump ellen folyó impeachment egyik értelmi szerzőjeként számon tartott „mérsékelt republikánus" legalább nyíltan elismeri e tendenciát, azt azonban nem tartja igazán problematikusnak, pusztán egy megoldandó szavazóbázis-kérdésnek - írja az Alapjogokért Központ, amely Facebook oldalán szemlézi a cikket

– vonja le a dörgedelmes következtetését a jelenlegi amerikai jobboldallal kapcsolatban. Mivel a fehér lakosság folyamatosan és megállíthatatlanul fogy az Egyesült Államokban, a republikánusok Appelbaum szerint halálra vannak ítélve, ha csak e csoport érdekeit képviselik és végül a demokrácia ellenségeivé fognak válni. Megoldási javaslata bizarr, de sajnos egyáltalán nem újszerű: szerinte az amerikai jobboldalnak fel kellene adnia bevándorlást ellenző politikáját, ehelyett a migrációpárti álláspontot kellene képviselnie, és meg kellene szereznie a bevándorlók többségének támogatását.

Ez a hozzáállás nem ismeretlen sem az amerikai politikában, sem az amerikai kampánystratégiákban, a hasonló „elven" alapuló megközelítések azonban a hagyományos konzervatív jobboldali pártok önmegsemmisítésébe torkollottak Nyugat-Európában, az Egyesült Királyságtól kezdve Németországon át Skandináviáig - írja az Alapjogokért Központ értékelésében. Lehet, hogy a Nyugat-Európai "jobboldali" erők nevükben még konzervatívok vagy keresztények, de az általuk vitt politika mára annyira centristává vált a különböző kisebbségi identitáscsoportokra történő fókuszálás miatt, hogy inkább állnak közelebb a baloldalhoz, mint egykori jobboldali önmagukhoz.

A magát „igazi konzervatívnak" tartó Appelbaum tehát feladni javasolja a jobboldal egyik legfontosabb programpontját, és ebben az ügyben a baloldal irányába történő teljes kapitulációt javasolja, azt állítva, hogy ezzel a baloldal győzelmét akarja megakadályozni.

- teszi fel a kérdést az Alapjogokért Központ. A teljes szemlét és a tanulságos értékelést a központ Facebook oldalán olvashatják.