Németország és Hollandia visszaveszi a Törökországból hazaküldött dzsihadistákat

Horizontal MIDDLE EAST POLITICAL CRISIS REVOLT CIVIL WAR ISLAMIST FUNDAMENTALIST JIHADIST BLACK FLAG POLITICAL ACTIVIST SEIZED CONTROL OF THE CITY IN THE CAR COMBATANT SUNNI OPPOSITION VIDEO
An image grab taken from a propaganda video released on March 17, 2014 by the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL)'s al-Furqan Media allegedly shows ISIL fighters driving on a street in the northern Syrian City of Homs. The jihadist Islamic State of Iraq and the Levant group has spearheaded a major offensive in Iraq that began on June 9, 2014 and has since overrun all of the northern Nineveh province. AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED === (Photo by - / AL-FURQAN MEDIA / AFP)
Vágólapra másolva!
Süleyman Soylu török belügyminiszter szerdán azt mondta, hogy Németország és Hollandia vissza fogja fogadni azokat a dzsihadista állampolgárait, illetve családtagjaikat, akiket Törökország kitoloncol - írta az Anadolu török állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Soylu a kelet-törökországi Van városban tartott felszólalásában kifejtette, hogy mintegy öt napja egyeztet a két ország illetékes minisztereivel, akik konstruktív hozzáállást tanúsítottak az ügyhöz.

Soylu kiemelte, hogy a többi országtól is ugyanezt az együttműködő hozzáállást várja.

- fogalmazott, ismét hangoztatva, hogy

Ankara hétfőn kezdte meg az Iszlám Állam terrorszervezet Törökország által fogva tartott külföldi harcosainak hazaküldését. Ismail Catakli török belügyminiszter-helyettes, a belügyi tárca szóvivője akkor úgy nyilatkozott, hogy a hétfőn visszatoloncoltak között egy német terrorista is lesz. A Milliyet török kormánypárti napilap úgy tudja, hogy a német dzsihadista kiutasítása megtörtént.

Catakli hétfőn egyúttal arról is beszámolt, hogy a török hatóságok előkészítették további hét német származású dzsihadista utaztatási tervét, akiket november 14-én, csütörtökön küldenek majd haza. Jelezte azt is, hogy

Ankara dán, ír és francia állampolgárokat is vissza akar küldeni oda, ahonnan érkeztek.

Holland terroristák hazaszállításáról a török hatóságok eddig nem szóltak.

Soylu korábban azt közölte, hogy jelenleg az Iszlám Állam mintegy 1200 külföldi szélsőségesét tartják fogva Törökországban. A török hadsereg az október 9-én indított északkelet-szíriai offenzíva során ezenfelül elfogott 287 további dzsihadistát, valamint hozzátartozóikat és támogatóikat, akik a harcokat kihasználva szöktek meg a kurdok által felügyelt börtönökből.

Az Anadolu szerdán arról is beszámolt, hogy még mindig a Törökország és a Görögország közötti senki földjén vesztegel az az amerikai állampolgárságú, jordániai származású dzsihadista, akit Ankara hétfő reggel elsőként akart kitoloncolni Görögországba a pazarkulei határátkelőhelynél, de a görög hatóságok visszafordították. A jelentés szerint Muhammad Darwis B. az éjszakát egy autóban töltötte.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden leszögezte: Ankarát nem érdekli, hogy a kitoloncolt dzsihadistákat visszafogadják-e.

- szögezte le.