Megint összecsaptak a tüntetők és a rendőrök Hongkongban

Hongkong, Halloween, tüntetés
Revellers shout slogans at a line of police (not seen) shining bright torches as they block entry to the Lan Kwai Fong area during Halloween in Hong Kong on October 31, 2019. - Hong Kong democracy activists donned Halloween masks lampooning the city's pro-Beijing leaders on October 31, 2019, defying an emergency law that bans face coverings and sparking renewed clashes with police. (Photo by ANTHONY WALLACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb összecsapások törtek ki csütörtökön Hongkong központi kerületében, ahol több száz, maszkot viselő ember tüntettet, kihasználva halloween ünnepét, hogy megkerülje a helyi kormányzat döntését, amely szerint tilos az arc eltakarása a tiltakozásokon.
Vágólapra másolva!

A hatóságok által nem engedélyezett megmozdulást rendőrök könnygázzal oszlatták fel, ezt követően összecsapások törtek ki, többeket őrizetbe vettek.

Ezenkívül a Kowloon-félsziget szárazföldi részén található Mong Kokban százak tiltakoztak egy metróállomásnál.

Ezt a megmozdulást is könnygázzal oszlatta fel a rendőrség.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: a Halloween miatt, amely az egykori brit gyarmaton komoly hagyománnyal bír, könnyen össze lehetett keverni a maszkot viselő tüntetőket azokkal, akik mindössze a szórakozás és az ünneplés miatt öltöttek álarcot.

Tüntetők Hongkongban október 31-én Forrás: AFP/Anthony Wallace

A lehetséges incidenseket megelőzendő a rendőrség már a reggeli óráktól kordonokkal zárta le a központi körzet számos és a város több részét, ami bírálatokat váltott ki amiatt, hogy a biztonsági intézkedések ellehetetlenítették a lakosokat az ünneplésben.

Hongkongban már öt hónapja tart az a tüntetéshullám,

amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben kötött megállapodás szerint Kína ötven évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre inkább növeli befolyását a városban.