Nagy írók, akik Nobel-díjat kaptak - és akik sohasem kapták meg

Kertész Imre
(dpa) - Hungarian Literature Nobel Prize laureate Imre Kertesz speaks at the opening of the 'Wehrmacht' exhibition at the Institute for Social Research in Hamburg, Germany, 28 January 2004. The touring exhibition deals with the participation of the German army committing war crimes between 1941 and 1944 and highlights the horrific dimensions of the war of extermination.
Vágólapra másolva!
Ahogy megírtuk, idén nemcsak az idei Nobel-díjat ítélték oda (a nagy osztrák író, Peter Handke kapta), hanem a tavalyit is, mert tavaly a metoo-kampány elérte a Nobel-bizottságot is. A tavalyi győztes a lengyel Olga Tokarczuk lett. Nézzük röviden, kik voltak a legnagyobb írók, akik Nobel-díjat kaptak 1901 óta, és nézzünk olyan nagy írókat, akik viszont nem.
Vágólapra másolva!

Kertész Imre Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Maurizio Gambarini

Az elmúlt több mint száz évben az egyetemes kultúrtörténet legnagyobb írói közül nagyon sokan Nobel-díjat kaptak. Nézzünk is néhányat - természetesen ez nagyon szubjektív válogatás. De valószínűleg minden irodalmat szerető ember egyetért azzal, hogy Sienkiewicz, Yeats, G.B. Shaw, Eugene O'Neill, Thomas Mann, Pirandello, T. S. Eliot, Faulkner, Hemingway, Camus, Steinbeck, Beckett, Szolzsenyicin, Günter Grass, Marquez, Kertész Imre, Mario Vargas Llosa vagy Harold Pinter Nobel-díja vitathatatlan, sőt olyan döntés, ami szinte többet jelentett magának a díjnak, mint a díjazottnak.

Ernest Hemingway Forrás: A&E Biography

Születtek persze vitatható irodalmi Nobel-díjak, például Theodor Mommsen rögtön 1902-ben. De az idő bebizonyította, hogy nem volt jelentős író Mistral, Carducci, Eucken, vagy éppen Asturias. De az adott Nobel-bizottság éppen erősen baloldali elfogultsága lehetett, hogy az olasz kommunista vígjátékszerző, a sokszor alpári humorral operáló Dario Fo kapott Nobel-díjat a kilencvenes évek végén. (A Nem fizetünk című vígjátékot Magyarországon is sokszor játszották.) Bob Dylan zenész Nobel-díját pedig olyan felháborodás kísérte, hogy jobbnak látta át sem venni a díjat.

Borisz Paszternak

Ha már politika, akkor többször hozott bátor döntést a bizottság. Például, amikor a Szovjetunió és a nemzetközi baloldal ellenében előbb Paszternakot (Doktor Zsivágó), majd Szolzsenyicint is kitüntették. Vagy éppen 1987-ben az Egyesült Államokban élő nagy orosz költőt, Joszif Brodszkijt.

Szolzsenyicin 1974-ben vette át a négy évvel korábban odaítélt Nobel-díjat

És végül nézzünk neveket a huszadik század legnagyobb írói közül, akik nem kaptak Nobel-díjat: Henry James, Tolsztoj, Csehov, Virginia Woolf, Joyce, Proust, a jelölőbizottságnál többször szóba került Illyés Gyula, vagy éppen a nemrég meghalt Philip Roth.

Illyés Gyula, 1968 (Balla Demeter portréjának részlete) Forrás: Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet

A ma is élő, nagy írók közül többször emlegették Milan Kundera, Michel Houellebecq, Jon Fosse és Adonis nevét, ők még természetesen megkaphatják.

Milan Kundera 1979-ben Párizsban Forrás: Roger-Viollet/© Jean-Pierre Couderc