V4NA: Nyomozást indíthatnak az Iszlám Állam terrorista-menyasszonya ellen

Shamima Begum
Vágólapra másolva!
A brit rendőrség több sajtóterméktől bekérte is az Iszlám Állam (ISIS) menyasszonyként emlegetett, bangladesi migráns hátterű Shamima Begummal készült interjúk anyagait, amiket állításuk szerint egy terrorizmussal kapcsolatos nyomozáshoz akarnak felhasználni. Az eset nagy vitát váltott ki a sajtóban, és újra felszínre hozta a 15 évesen az Iszlám Államhoz csatlakozott lány ügyét – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A londoni Metropolitan Police nyomozást indítana az ISIS-menyasszony Shamima Begum ellen. A rendőrség emiatt egy kérelmet nyújtott be a bírósághoz, hogy hozzájuthasson olyan nyilvánosságra nem hozott interjúanyagokhoz, amit különböző brit sajtóorgánumok készítettek Begummal.

Shamima Begum Forrás: YouTube

A 2000-ben hozott terrorizmusról szóló törvényre hivatkozva a rendőrség a BBC-t, az ITN-t, a Sky News-t és a The Timest próbálja meg rávenni, hogy adják át a Begummal készült anyagaikat.

A médiumok azonban tiltakoznak a kérvény ellen, mert szerintük az ilyen esetek elbátortalaníthatják az embereket attól, hogy beszéljenek velük.

A rendőrség azért kéri ezeket az anyagokat, mert úgy gondolják, hasznos információ lehet bennük egy esetleges, Begum elleni nyomozásban, ha a lány visszatér az Egyesült Királyságba.

A gyanú alapján a terroristafeleségnek az volt az egyik feladata, hogy felügyelje,

A lány tevékenységéért havonta 500 és 1500 font közötti összeget kapott. Továbbá aktívan részt vett Európában élő, migráns hátterű tinilányok toborzásában, akiket később az Iszlám Állam terroristáihoz adtak feleségül.

Helyiek szerint

Begum szemtanúja volt több öngyilkos merényletnek is.

Az ISIS-menyasszonya egy interjúban azt is elárulta, hogy az első, kukában látott levágott fej sem különösebben rázta meg.

- fűzte hozzá.

A bangladesi migráns hátterű, de már Nagy-Britanniában született Shamima Begum 2015-ben, mindössze 15 évesen szökött el barátnőivel Szíriába, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz és hozzáment a terrorszervezet egyik harcosához.

A három tinédzser, akik 2015-ben az Iszlám Államhoz utaztak, középen Shamima Begum. Forrás: AFP

Idén februárban a The Times egyik interjújában a fiatal lány azt mondta, reméli vissza tud térni gyermekével (aki azóta már meghalt) az Egyesült Királyságba, de hozzátette,

Az ISIS-menyasszonynak közben kérdésessé vált az állampolgársága, mivel azt Sajid Javid egykori belügyminiszter megvonta tőle. Ez ellen Begum apja fellebbezést nyújtott be, a meghallgatás időpontja azonban még nincs meg.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, hatalmas felháborodást váltott ki a brit közvéleményben, hogy a lány ügyvédjének,

a szintén migráns hátterű Tasnime Akunjeenek a jogdíját a brit adófizetők pénzéből térítik meg,

mivel – állítólag – a Begum családnak nincs ehhez elegendő jövedelme.

Kiderült ugyanakkor, hogy

a lány bangladesi állampolgársággal sem rendelkezik.

Adbul Momen, Banglades külügyminisztere még májusban a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy a Shamima Begumnak – annak ellenére, hogy az anyja a délkelet-ázsiai országból származik – nincs bangladesi állampolgársága, amennyiben ennek ellenére mégis Banglades területére szándékozik lépni, akkor letartóztatják, bíróság elé állítják, majd pedig kivégzik, mivel csatlakozott az Iszlám Államhoz.