Csak két medve kilövést engedélyezte a román környezetvédelmi tárca

medvetámadás romániában
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A román környezetvédelmi minisztérium engedélyt adott csütörtökön annak a Csíkpálfalván garázdálkodó medvének a kilövésére, amely az elmúlt hónapban számos alkalommal okozott kárt a környéken. A vadászok kilőhetnek egy másik nagy ragadozót is, amely nemrég egy lovat és több szarvasmarhát is megölt Csíkszentmártonban - számolt be a Maszol.ro erdélyi hírportál.
Vágólapra másolva!

Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) igazgatója az Agerpresnek azt nyilatkozta, hogy a Csíkpálfalva környékén garázdálkodó medve legutóbb a hét elején az egyik szomszédos településen pusztított el öt juhot egy gazdaságban.

Hadnagy Lehel, a helyi vadászegyesület vezetője elmondta, hogy a vadőrök napokon át követik majd, és

remélhetőleg még a héten kilövik a hatalmas vadállatot.

Hadnagy szerint ugyanaz a medve az elmúlt hónapban többször is komoly károkat okozott a Csíkpálfalva környékbeli gazdaságokban.

Illusztráció. Forrás: Origo

A bukaresti környezetvédelmi minisztérium ugyanakkor engedélyt adott egy másik medve kilövésére is, amely

nemrég egy lovat és több szarvasmarhát pusztított el Csíkszentmártonban.

A nagyvadat ebben az esetben is megfigyelik, hogy a vadászok biztosak lehessenek abban, hogy ugyanarról az állatról van szó, amely a károkat okozta. Domokos László a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség környezetvédelmi vezetője továbbá arról is tájékoztatta a Maszol.ro-t, hogy

a Szent Anna-tó környékéről elköltöztettek egy kétbocsos anyamedvét, és folyamatban van egy hárombocsos medve elköltöztetése is.

Az egyik Hargita megyei gazda épp azt mutatja, hogyan végzett a tehenével egy medve. Forrás: Facebook/Origo

Az APM statisztikái szerint

Hargita megyében év elejétől mintegy 150 vadkárról érkezett bejelentés, ezekből 120-at medvék okoztak,

a többit vaddisznók, farkasok és hódok. Domokos László szerint a medvék által okozott károk nagyjából az elmúlt év szintjén vannak.