A medvetámadások miatt rendkívüli ülést hívtak össze Bukarestben

Grizzly medve támadás, Yellowstone Nemzeti Park
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A medvék jelentette egyre súlyosbodó veszély miatt rendkívüli tanácskozásra ült össze csütörtök este a sürgősségi helyzetekkel foglalkozó országos bizottság (CNSSU). A gyűlésen megállapodtak, hogy a környezetvédelmi tárca, a víz- és erdőügyi minisztérium, valamint a belügyminisztérium közösen dolgoz ki egy törvénymódosító javaslatot, amely lehetővé teszi a hatósági beavatkozást olyan esetekben, amikor medvékk veszélyt jelentenek a lakosságra - számolt be a Maszol.ro, erdélyi hírportál.
Vágólapra másolva!

A román belügyminisztérium arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a bizottság összehívására azért volt szükség, mert az állatok életterének és természetes táplálékforrásainak beszűkülése következtében egyre gyakoribb a ragadozók jelenléte az emberi települések közelében, és

országszerte ugrásszerűen megnőtt a medvetámadások száma.

Illusztráció. Forrás: AFP/Sylvian Cordier

A különleges sürgősségi helyzetekkel foglalkozó országos bizottság tagjai ezért javasolni fogják, hogy a működési szabályzatát

jogszabályra emelő kormányhatározatban felsorolt kockázatok közé vegyék fel a nagytestű ragadozók lakosságot veszélyeztető támadásait.

A környezetvédelmi, a víz- és erdőügyi, valamint a belügyminisztérium közösen fogja sürgősséggel dolgozza ki a törvénytervezetet.

Még egy hónapja sincs, hogy Erdélyben, Bálványoson videóra is vették, ahogy egy hatalmas nőstény ragadozó bocsával együtt

fényes nappal bemászik egy fogadó udvarára,

és élelem után kutatkodva körbeszaglászik.

"Váratlan vendégek" az egyik bálványosi fogadóban. Forrás: Facebook

Pár nappal korábban ugyanott szintén

egy másik nőstényt és kölykét kapták lencsevégre, ahogy a település utcáján sétálgatott, majd bemászott egy családi ház kertjébe.

Hargita megyében június végén pár nap alatt két medvetámadás is történt. Ott mindkét áldozat súlyos sérülésekkel került kórházba.

Június 29-én egy hatgyermekes családanyára, majd egy 15 éves fiúra támadt rá a medve.

A nő a Hagitamegye.ro portál beszámolója szerint éppen gombát gyűjtött az erdőben, amikor elkapta a medve. A támadáskor eszméletét vesztette, csak a mentőben tért magához. A medencecsontja tört el, hetekig ki sem kelhetett az ágyból. Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, Erdélyben az utóbbi hónapokban több halálos medve támadás is történt.

Május 7-én egy 69 éves férfit marcangolt szét egy medve, március 22-én pedig egy 35 éves Hargita megyei férfi volt az áldozat.