Lemondott Macron súlyos botrányba keveredett bizalmasa és egyben minisztere

2019.07.16. 13:02

François de Rugy, a francia kormány ökológiai átmenetért és szolidaritásért felelős minisztere heves támadások középpontjába került az elmúlt héten. Ezek miatt ma bejelentette a lemondását. 

A már több pártot megjárt François de Rugy jelenleg az egyik franciaországi zöld politikai formáció, az Écologistes! tagja. 

François de Rugy és Emmanuel Macron a párizsi Élysée-palotában, 2019. május 23-ánForrás: AFP/Ludovic Marin

A Mediapart francia oknyomozó hírportál múlt heti riportja szerinta miniszter és felesége luxusebédeket szervezett barátainak, amelyet az adófizetők pénzéből fedeztek, emellett 60 000 euró közpénzért újíttatta fel lakását, és Nantes mellett is szociális támogatással bérelt ingatlant. A miniszter egyelőre élvezi Édouard Philippe kormányfő és Emmanuel Macron államfő bizalmát, azonban a miniszterelnök hivatalos vizsgálatot kezdeményezett, amelynek során Rugyt is meg fogják hallgatni még ezen a héten.

A hírportál értesülése alapjánMacron minisztere 2015-ben (akkor még csak parlamenti képviselő volt) személyi jövedelemadót sem fizetett.

A mai napon François de Rugy a közösségi oldalán bejelentette, hogy lemond miniszteri tisztségéről a Mediapart tényfeltáró riportja miatt.Ugyanakkor azt is közölte, hogy büntetőjogi panaszt tett a lap újságírói ellen személyiségi jogok megsértésének a gyanújával.A bejegyzése végén megköszönte, hogy Macron elnök és Philippe miniszterelnök belé fektették a bizalmukat.