Így üldözték és irtották a keresztényeket húsvét havában

Srí Lanka, terror, templomokban robbantottak, 2019.04.21. galéria
Az egyik megrongálódott templom Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Colombóban. A merényletekben legkevesebb 156-an életüket vesztették, és 400-an megsebesültek.
Vágólapra másolva!
Áprilisban ünnepelték a keresztények a legfontosabb ünnepüket, húsvétot. Mindennek ellenére Jézus követői ellen brutális támadásokat hajtottak végre Berlintől Srí Lankán át Indonéziáig. Most összegyűjtöttük a legbrutálisabb eseteket. A keresztények elleni támadások világszerte egyre erőteljesebbek lettek az utóbbi időszakban.
Vágólapra másolva!

A keresztények elleni támadások az utóbbi időszakban világszerte egyre erőteljesebbek lettek, és sok helyen folyamatos vészhelyzetben élnek ezek az emberek. Most összegyűjtöttük, hogy csak idén áprilisban, milyen brutális támadások történtek a keresztény közösségek ellen.

Brutális terrortámadás, több száz halott

A legsúlyosabb támadás április 21-én, húsvétkor Srí Lankán történt. A szigetországban egy átfogó merényletet hajtottak végre a merénylők, három keresztény templomnál is robbantottak. Az ünneplő gyülekezetnél összesen 180 hívő vesztette életét, és több százan megsebesültek. A teljes merényletsorozatban összesen 253-an vesztették életüket, és több százan megsebesültek.

A Srí Lanka-i terrortámadásokban közel 200 kereszténnyel végeztek Forrás: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Nigériában szinte mindennap történt valamilyen brutális támadás, de igazán a nagyhéten és húsvétkor erősödtek fel. Nagypénteken 11 hívőt gyilkoltak meg iszlamisták, miután a misére tértek haza, majd pedig asszonyokat és segélyszervezetek munkatársait is elrabolták. Húsvétvasárnap 10 gyermeket gyilkoltak meg a radikálisok csak azért, mert részt vettek a feltámadási körmeneten. Az afrikai országban mindennaposak a templom elleni támadások, az iszlamisták sok esetben még a várandós nőket sem kímélik.

Temetőrombolás

Az Egyesült Királyságban április 5-én ítéltek el egy muszlim menedékkérőt, mivel a férfi korábban 50 késszúrással végzett a feleségével, akinek a „bűne" az volt, hogy át akart térni a keresztény hitre.

Olaszországban egy 37 éves muszlim migráns azért szúrt nyakon egy férfit, mert kereszt volt a nyakában. Az itáliai Pieve de Cento településen történt, hogy az egyik temetőben fekete ruhákkal takarták le a kereszteket. Minderre egyes elmondások szerint azért volt szükség, hogy ne sértsék meg a temetőbe érkező muszlimok érzékenységét.

Indonéziában Mrican településen szétverték, széttörték és felgyújtották a keresztény temető jelképeit a muszlim szélsőségesek. A Jáva-szigetén lévő város temetője elleni támadások egyébként már 2018 decembere óta folyamatosak voltak, de olyan mértékű pusztítást, amit áprilisban követtek el, arra korábban nem volt példa.

A keresztény közösségek a világ egyre több pontján vannak veszélyben. (Képünk illusztráció) Forrás: MTI/Veres Nándor

Zavarta őket a kereszt?

Németországban muszlim fiatalok egy hajléktalanra támadtak, megverték és többször megszúrták a férfit, mivel keresztény szimbólumokat viselt. Az eset Berlinben történt, ahol már nem először volt arra példa, hogy arabok keresztény jelképeket viselő emberekre támadtak. Münchenben a húsvéti mise alatt pedig minden bizonnyal egy szomáliai migráns petárdákat és köveket dobott a templomban lévők felé. A hatóságok a szokott módon „beszámíthatatlannak" nyilvánították a migránst, így pedig semmilyen következménye nem lett a tettének.

Egyiptomban két kopt papra támadtak rá a szélsőségesek, de a hatóságok teljesen meglepő módon a megvert papokat vették őrizetbe, és döntöttek a helyi templom bezárásáról.

Az egyesült államokbeli Dél-Karolinában egy templomra támadtak rá ismeretlenek, betörték a 125 éves üvegablakokat is. Az épületet pedig az iszlámot éltető feliratokkal csúfították el. Egyelőre nem találták meg a tetteseket. A helyi közösségben az akció nagy visszatetszést szült, mivel korábban nem voltak semmilyen vallási ellentétek az állam ezen területén.

Keresztények nem vállalkozhatnak

Kirgizisztánban három feldühödött muszlim férfi azért késelt majdnem halálra egy 20-as éveiben járó férfit, mert az keresztény hitre tért. A bűncselekmény súlyosságát csak növeli, hogy az áttért személyre a saját otthonában támadtak rá. A hatóságok az üggyel kapcsolatban megpróbálták rávenni a megtámadott felet, hogy ne tegyen feljelentést, és azzal fenyegették, hogy őt fogják börtönbe zárni. Az áttért férfi végül elmenekült a muszlim többségű országból.

Április 25-én a Palesztin Hatóság területén a Fatah fegyveresei támadtak egy keresztény falura Ramallahtól nem messze. A támadók azt követelték a keresztényektől, hogy fizessenek fejadót. Szerencsére a támadásban nem sebesült meg senki. Az eset érdekessége, hogy a Palesztin Hatóság rendőrsége az értesítés ellenére nem lépett fel a támadókkal szemben.

A keresztény templomokat sem kímélik a muszlim szélsőségesek Forrás: MTI/Komka Péter

Pakisztánban muszlimok keresztény identitása miatt megtámadtak egy 27 éves férfit, mivel egy kis élelmiszerboltot akart nyitni. A helyi muszlimoknak az volt a fő gondjuk a férfivel, hogy egy muszlim társadalomban a keresztények nem indíthatnak vállalkozásokat. A támadók szerint a férfi dolga annyi lehetne, hogy takarítóként valahol elhelyezkedjen, és semmiféle vállalkozást ne folytasson.

Mint arról korábban beszámoltunk, szinte mindennapossá váltak Afrika nagy részén a keresztények elleni brutális támadások. Legutóbb egy teljes városi közösségnek kellett menekülnie Nigerben. A demográfiai folyamatok azt mutatják, hogy a következő évtizedekben csak nőni fognak a feszültségek. Vajon mikor tesz valamit majd a Nyugat?

Több mint ezer templomot semmisítettek meg

Az elmúlt tíz évben a Boko Haram nigériai szélsőséges iszlamista terrorszervezet ezernél is több keresztény templomot és egyéb intézményt pusztított el. Az újjáépítések lassan haladnak, miközben újabb muszlim-keresztény konfliktusok tizedelik a hívőket, akiket már a kormány sem képes megvédeni.

Az egyik legtöbbet szenvedett keresztény közösség a Felebarátok Egyháza (FE) volt ebben a tíz évben, összesen 1125 templomukat és más intézményüket semmisítették meg a terroristák.

Maga az FE már a 60-as évektől kezdve folytat missziót az országban, összesen 50 bölcsődét és 17 általános iskolát tartanak fenn, a tagok száma pedig 160 ezer körül mozog. Helyileg leginkább az északkeleti területeken tevékenykednek, pont ott, ahol a Boko Haramot is létrehozták, és ahol a legerősebbek.

Folyamatosak a keresztények elleni támadások Egyiptomban is

Iszlám szélsőségesek támadtak

Szintén beszámoltunk arról, hogy idén januárban több mint ezer szélsőséges iszlamista támadott meg egy, az egyiptomi Al-Mina tartományban fekvő kis faluban egy templomot. A településen a kopt egyház egy kis ingatlannal rendelkezik, ahova közel ezer kopt keresztény jár a vasárnapi misékre.

A szélsőségesek kövekkel kezdték dobálni a templomot, miközben "Allah Akhbar!"-t és a keresztények elleni uszításokat kiabáltak. Az aleteia.org arab nyelvű oldalának információi szerint az egyiptomi hatóságok kivonultak a helyszínre, de nem avatkoztak közbe.

A templomot szolgáló kopt pap az iszlamisták elé ment, hogy megbékítse őket, de az agresszív tömeg ellene fordult.

A pap bezárta a templomot, majd elmenekült a helyszínről.

Egyiptomban történt az a szörnyű eset is, amikor ismeretlen fegyveresek nyitottak tüzet egy kisbuszra, amely keresztény híveket szállított az észak-egyiptomi Minja tartományban a Szent Sámuel-kolostor felé. A 2018. november másodikai támadásban hét keresztény meghalt, tizenkettő súlyosan megsérült. A támadók kifejezetten a keresztényeket célozták.