Migránsokat csempésző álcivil szervezetek hajói tartanak Olaszország felé

migráns, migráció, Málta
Floriana, 2019. április 14. Afrikai bevándorlókkal a fedélzetén érkezik a máltai haditengerészet hajója a Valletta melletti Floriana város Hay Wharf kikötőjébe 2019. április 13-án, miután Németország, Franciaország, Portugália és Luxemburg megegyezett a Máltánál veszteglő civil mentőhajó 62 utasának egymás közötti elosztásáról. A migránsokat a Sea-Eye német segélyszervezet Alan Kurdi hajója vette fel a Földközi-tengeren, a líbiai Zuvara partjainál április 3-án. MTI/EPA/Domenic Aquilina
Vágólapra másolva!
A Mediterranea Saving Humans nevű olasz és a Sea-Eye nevű német, Soros György által finanszírozott álcivil szervezetek (NGO) hajói Olaszország felé tartanak, fedélzetükön a Líbia partjainál felvett migránsokkal. A bevándorlásellenes Matteo Salvini belügyminiszter azonban ismételten nemet mondott az Soros-hajók olaszországi kikötésére.
Vágólapra másolva!

A Mediterranea Saving Humans által üzemeltetett Alex nevű motoros vitorlás hajó péntek hajnalban már Lampedusától 12 mérföldre, a nemzetközi és az olasz felségvizek határán járt.

54 migránst vett fedélzetére a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben, még mielőtt a líbiai parti őrség a helyszínre ért volna.

Korábban Málta jelezte, hogy hajlandó engedélyezni az Alex kikötését La Vallettában, és befogadja a migránsokat, ha Olaszország ugyanennyi, korábban érkezett migránst átvesz a szigetországtól.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter péntekre virradó éjszaka a védelmi és a közlekedési miniszterrel közösen

elrendelte a Soros által finanszírozott álcivil szervezetek hajóinak kitiltását az olasz felségvizekről.

Salvini közösségi oldalon tett bejegyzése szerint a Mediterranea Saving Humans nemet mondott a Máltán való kikötésre, és inkább a dél-olaszországi Lampedusa szigete felé vette útját.

A bevándorlásellenes belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes hihetetlennek nevezte, hogy az NGO elutasította a kikötést a biztonságos Máltán.

- írta Salvini.

Májusban a Mediterranea Saving Humans 40 embert vitt Lampedusára, akkor az olasz hatóságok lefoglalták a szervezet Mare Jonio nevű hajóját.

Ezzel egy időben a német Sea-Eye szervezet Alan Kurdi nevű hajója 65 fős csoportot vett a fedélzetére líbiai vizeken, és szintén elindult Málta vagy Olaszország irányába.

Luigi Di Maio a nagyobbik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke kijelentette, hogy

Luigi Di Maio úgy vélte, hogy

az NGO-k show-műsort visznek színre politikai számításból.