Egyre nagyobb veszélyben vannak a keresztények Afrikában is

Vágólapra másolva!
Szinte mindennapossá váltak Afrika nagy részén a keresztények elleni brutális támadások. Legutóbb egy teljes városi közösségnek kellett menekülnie Nigerben. A demográfiai folyamatok azt mutatják, hogy a következő évtizedekben csak nőni fognak a feszültségek. Vajon mikor tesz valamit majd a Nyugat?
Vágólapra másolva!

A keresztények üldözése a Közel-Keleten mostanra gyakorlatilag népirtássá vált egy brit jelentés szerint, azonban a keresztény közösségek Afrikában is egyre nehezebb körülmények között kénytelenek a mindennapjaikat élni.

Árvák lettek az afrikai keresztények

Elemzők szerint az afrikai keresztények helyzetének radikális romlása az 1990-es évekbeli algériai polgárháború idején kezdődött. Azóta volt példa arra, hogy Nigériában a keresztényeket saját templomaikban mészárolták le, Kenyában az egyetemeken gyilkoltak meg keresztényeket,

Líbiában a strandon fejezték le Jézus követőit, míg Egyiptomban a keresztényüldözés óriási menekülést indított el.

Az afrikai keresztények árvák, nincsenek szövetségeseik – ezt már John O'Sullivan, a budapesti székhelyű Danube Institute vezetője írta. Úgy látja, hogy az európai baloldaliak számára az afrikai keresztények túlságosan keresztények, még a jobboldaliaktól is túlságosan messze állnak.

A nigeri Diffa városában ultimátumot kaptak a keresztények, menniük kellett Forrás: Origo

Háborús övezet

Az afrikai kontinensen zajló keresztényüldözés azt követően került ismét az érdeklődés fókuszába, hogy nemrégiben a nigeri Diffa városában a helyi keresztények a Boko Haram nevezetű terrorszervezettől azt az ultimátumot kapták, hogy három napjuk van elhagyni a települést, különben végeznek velük. Pár nappal később egyetlen keresztény sem volt már a városban. A Burkina-Fasó-i Arbinda városában a helyi muszlim többség 82 lelkészt, 1152 keresztény hívőt és 151 családot üldözött el az elmúlt időszakban.

Ezzel párhuzamosan mára Nigéria a keresztények elleni háború övezete lett.

A keresztények elleni támadások egyre durvábbak és agresszívebbek – minderről Maiduguri Diocese, egy észak-nigériai egyházi vezető beszélt. Minden nap hálát adunk, hogy még biztonságban tudunk imádkozni, mivel fogalmunk sincs, mit hoz a jövő – tette hozzá. Joseph Fidelis Bature, egy nigériai katolikus pap szerint a legfőbb cél Nigériában a teljes iszlamizáció, aminek az lesz a vége, hogy Nyugat-Afrikából teljesen elűzik majd a keresztényeket.

Nigériában mindennaposak a keresztények elleni támadások Forrás: AFP/Aminu Abubakar

Egyre nagyobb lesz a feszültség

Az afrikai keresztényeket ért folyamatos terror miatt nem szabad arról sem elfelejtkezni, hogy az al-Kaida az első nagyobb terrortámadásait a fekete kontinensen hajtotta végre még az 1990-es években. Akkor a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetséget támadták meg. Afrika fontos a nyugat számára, ezét sem hagyhatja cserben ezeket a közösséget. Intő jel lehet a nyugati elit számára, hogy a közel-keleti keresztény közösségek eltűnése nagyon komoly biztonságpolitikai kockázatokat hozott Európa számára. A keresztény közösségek sok esetben a gátjai voltak az iszlám előrenyomulásnak.

Az afrikai keresztényüldözés azonban a következő évtizedekben mindenképpen erősödni fog.

A legfrissebb előrejelzések szerint 2050-re a világ keresztényeinek 38 százaléka a szubszaharai régióban fog élni.

Mindez pedig az iszlám szélsőségeseket arra fogja sarkallni, hogy még erőteljesebben folytassák a közösség üldözését. Ezzel párhuzamosan míg 1900-ban csak 11 millió muszlim élt a szubszaharai térségben, addig 2010-ben már 214 millió. Az iszlám szélsőségeseknek jelenleg két központja van: a Közel-Kelet és a szubszaharai Afrika. A demográfiai folyamatokat figyelve egyértelműen látszik, hogy a feszültségek csak növekedni fognak a következő évtizedekben.

A nyugati média nem foglalkozik igazán a keresztények elleni támadással Forrás: AFP/Nicolas Armer

A nyugati média szerint ez nem probléma

Jelenleg azon 50 ország közül, ahol jelentős elnyomásnak vannak kitéve a keresztények, 14 Afrikában található.

Teljesen egyértelmű, hogy a keresztényüldözés világszintű jelenséggé vált, és a Nyugatnak ezzel foglakoznia kellene.

Azonban a nyugati médiában csupán periférikusan foglalkoznak ezzel a problémával, sokak szerint olyan, hogy kereszténygyűlölet, nem létezik, miközben óriási teret adnak a nyugati sajtótermékek az iszlamofóbia jelenségének.

A dzsihadisták azonban tudják a „titkot": az üldözés igenis működik. A legjobb példa erre Algéria, ahol mára a teljes lakosság 99,9 százaléka muszlim hitű lett, és őshonos keresztények nincsenek. Mindez azért is szimbolikus, mivel ezen a területen élt és működött Szent Ágoston, a kereszténység egyik legbefolyásosabb filozófusa, szinte az egész középkor ideológiája belőle táplálkozott. Vajon hány országra vár még ez a sors, és mikor lép végre valamit a Nyugat?

Több mint ezer templomot semmisítettek meg

Az elmúlt tíz évben a Boko Haram nigériai szélsőséges iszlamista terrorszervezet ezernél is több keresztény templomot és egyéb intézményt pusztított el. Az újjáépítések lassan haladnak, miközben újabb muszlim-keresztény konfliktusok tizedelik a hívőket, akiket már a kormány sem képes megvédeni.

Az egyik legtöbbet szenvedett keresztény közösség a Felebarátok Egyháza (FE) volt ebben a tíz évben, összesen 1125 templomukat és más intézményüket semmisítették meg a terroristák.

Maga az FE már a '60-as évektől kezdve folytat missziót az országban, összesen 50 bölcsődét és 17 általános iskolát tartanak fenn, a tagok száma pedig 160 ezer körül mozog. Helyileg leginkább az északkeleti területeken tevékenykednek, pont ott, ahol a Boko Haramot is létrehozták, és ahol a legerősebbek.

Folyamatosak a keresztények elleni támadások Egyiptomban is Forrás: Origo

Iszlám szélsőségesek támadtak

Szintén beszámoltunk arról, hogy idén januárban több mint ezer szélsőséges iszlamista támadott meg egy, az egyiptomi Al-Mina tartományban fekvő kis faluban egy templomot. A településen a kopt egyház egy kis ingatlannal rendelkezik, ahova közel ezer kopt keresztény jár a vasárnapi misékre.

A szélsőségesek kövekkel kezdték dobálni a templomot, miközben "Allah Akhbar!"-t és a keresztények elleni uszításokat kiabáltak. Az aleteia.org arab nyelvű oldalának információi szerint az egyiptomi hatóságok kivonultak a helyszínre, de nem avatkoztak közbe.

A templomot szolgáló kopt pap az iszlamisták elé ment, hogy megbékítse őket, de az agresszív tömeg ellene fordult.

A pap bezárta a templomot, majd elmenekült a helyszínről.

Egyiptomban történt az a szörnyű eset is, amikor ismeretlen fegyveresek nyitottak tüzet egy kisbuszra, amely keresztény híveket szállított az észak-egyiptomi Minja tartományban a Szent Sámuel-kolostor felé. A 2018. november másodikai támadásban hét keresztény meghalt, tizenkettő súlyosan megsérült. A támadók kifejezetten a keresztényeket célozták.