Megkezdték a migránsok miatt a járőrözést az olasz-szlovén határon

2019.07.01. 17:02

Egyelőre hetente négyszer ellenőrzi a két ország közti határszakaszt a vegyes olasz-szlovén járőrszolgálat, amelynek munkája mától kezdődött el a balkáni útvonalon és Szlovénián keresztül Olaszországba érkező migráció megállítására - közölte a trieszti idegenrendészeti parancsnokság.

Elsősorban a Trieszt és Capodistria/Koper, valamint Gorizia (Görz) és Nova Gorica közti térséget ellenőrzi mostantól a két ország közös határőrszolgálata. Három alkalommal a Trieszt-Koper közti határsávban, egyszer Gorizia és Nova Gorica között. Ezen a mintegy 10 kilométeres határszakaszon lép át ugyanis Szlovéniából Olaszországba a balkáni migrációs útvonalon érkezők többsége.

A vegyes olasz-szlovén határellenőrzés részleteiről a szlovéniai Lipicában tartottak nagy sajtóérdeklődéstől kísért tájékoztatót a két ország hatósági képviselői.

A trieszti idegenrendészeti parancsnokság közölte információk szerint a járőrözést elsősorban éjszaka és a reggeli órákban tartják.Ebben az első, szeptemberig tartó kísérleti fázisban a két ország illetékes hatóságai két hetente egyeztetnek az eredményekről.

Szeptemberben pedig a járőrszolgálat további menetéről döntenek.

Az Olaszország és Szlovénia közti vegyes határellenőrzés nem jelent újdonságot: a kilencvenes években, valamint Szlovénia 2004-es EU-csatlakozása előtt is volt példa erre.

A szlovén hatóságok szerint problémát elsősorban a Horvátországgal közös határon jelent a migráció.Szlovénia irányából 2018-ban 446 illegális bevándorló érkezett Olaszországba, főleg pakisztáni és afganisztáni személyek. Az idei évben a számuk már meghaladta a 780-t.

Elemzők szerint az embercsempészek a balkáni migrációs útvonal újjáélesztésével válaszolnak arra, hogy Olaszország lezárta a földközi-tengeri migrációs útvonalat.A közös határvédelem csak a kezdet - jelentette ki Massimiliano Fedriga az olasz határövezetben levő Friuli Venezia Giulia tartományi elnöke. Az olasz kormánypárt Liga politikusa korábban egy esetleges határzár emeléséről beszélt Olaszország és Szlovénia között az illegális migráció megállítására.Fedriga hangsúlyozta, hogy az európai határokat Európának meg kell védenie.

Sem Olaszországot, sem Szlovéniát nem lehet magára hagyni a szárazföldi határok védelmében - jelentette ki Massimiliano Fedriga.

Előzetes bejelentések szerint a következő napokban a bevándorlásellenes Matteo Salvini olasz belügyminiszter is a Szlovéniával közös határra látogathat.