Bécsben fogták el a hajóskapitányt, aki Párkánynál a gátnak ütközött

hajó ütközött a párkányi gátnak
A közel 70 méter hosszú hajó ismeretlen okok miatt letért az útvonaláról, ekkor történt a baleset, amit a bolgár kapitány állítólag észre sem vett. Az anyagi kár több mint 15 millió forint.
Vágólapra másolva!
Mint utólag kiderült, egy bolgár kirándulóhajó ütközött neki lassan három hete egy gátnak Párkánynál. A most elfogott kapitány állítólag nem vette észre, hogy a hajója komoly kárt tett a gátban - számolt be a Paraméter.sk felvidéki hírportál. Ez a baleset még pár nappal a Hableány sétahajó budapesti katasztrófája előtt történt a Duna szlovákiai szakaszán.
Vágólapra másolva!

Az Noviny.sk szlovák hírportál elsőként számolt be arról, hogy május 25-én éjszaka egy hatalmas hajó nekiütközött a párkányi gátnak, majd, mintha mi sem történt volna, továbbhaladt. A szlovák és a magyar hatóságok közösen nyomoztak az ügyben. Azóta kiderült, hogy

a 113 méter hosszú, Sofia nevű bolgár kirándulóhajó ütközött neki a gátnak, amely egyébként Párkányt védi az esetleges árvíztől.

A bolgár hajó ismeretlen okból letért az útvonaláról, ekkor történt a baleset, amit a kapitány állítólag észre sem vett. Az anyagi kár több mint 15 millió forint Forrás: Polícia SR

Jozef Dúcz, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat pozsonyi üzemének igazgatója a Noviny.sk-nak elmondta, hogy Bécsben fogták el a hajó kapitányát, aki azzal védekezett, hogy azon a hétvégén olyan magas volt a Duna vízállása, hogy a víz elöntötte a töltés egy részét.

A bolgár nemzetiségű kapitány azt vallotta, hogy olyan kicsi volt az ütközés, hogy sem a legénységnek, sem az utasoknak nem esett baja, és mivel

azt hitték, hogy fának ütköztek, továbbhaladtak.

A gátban keletkezett kárt viszont a szlovák hatóságok 50 ezer euróban (16 250 000 forint) határozták meg. Dúcz elmondta, hogy a vízgazdálkodási vállalat emberei ideiglenesen azonnal megjavították és megerősítették a gátat, mivel Szlovákiában is az elmúlt hetekben első- és másodfokú árvízvédelmi készültség volt érvényben.

A hatóságok vizsgálják, hogy a hajó miért tért le az útvonaláról. Mint azt a Noviny.sk megjegyezte,

az alkoholos befolyásoltságot utólag már nem lehet megállapítani.