V4NA: Újabb no-go zónák alakultak ki Svédországban

Svédország, migránsok, menekültek, bevándorlók
A group of migrants off an incoming train walk down a platform as they are accompanied by the police at the Swedish end of the bridge between Sweden and Denmark near Malmoe on November 12, 2015. The Swedish government on November 11, 2015 said it would temporarily reinstate border checks to deal with an unprecedented influx of migrants, making it the latest country in Europe's passport-free Schengen zone to tighten its borders over the crisis. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / STIG-AKE JONSSON +++ SWEDEN OUT +++ (Photo by STIG-AKE JONSSON / TT NEWS AGENCY / AFP)
Vágólapra másolva!
A svéd rendőrség újabb eredményeket közölt hétfőn az ország úgynevezett „sérülékeny körzeteiről”, értsd a harmadik világbeli migránsok lakta külvárosi gettókról. A listát először 2015-ben állították össze, de évről évre változik a veszélyeztetett területek száma és besorolása. A no-go zónaként való hivatkozást továbbra is kikérik maguknak a svéd hatóságok, szerintük ezekben a körzetekben magasabb is a rendőri jelenlét, mint egyéb helyeken – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség a svédországi The Local információira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A rendőrség megfogalmazása szerint „különösen sérülékeny körzetnek” számítanak az olyan területek, ahol jelentős a szociális problémák megléte és a bűnözés.

Migránsok a svédországi Malmőben. A kép illusztráció Forrás: AFP/Stig-Ake Jonsson

Ez pedig ellenszenvet szül az emberekben, hogy részt vegyenek a bírósági eljárásokban, és nehézséget okoz a rendőrségnek munkájuk teljesítésében.

A jelentés szerint

léteznek még „sérülékeny” és „kockázatos” körzetek is.

A sérülékeny kategóriába azon területek tartoznak, ahol az ott élők alacsony gazdasági és társadalmi státuszba tartoznak, magyarán migráns hátterűek.

Itt a közösségre hatással vannak a bűnözők is,

bár azt nem írják, miféle bűnözésről van szó. A kockázatos körzetek valahol a sérülékeny és a különösen sérülékeny kategória között helyezkednek el.

Az idei jelentésben volt olyan svédországi környék, ami lekerült a listáról, de ezzel párhuzamosan

új, nagyrészt migránsok lakta körzet is bekerült a jelentésbe.

A svéd hatóságok – hamisan – továbbra is azt állítják, hogy nincsenek náluk no-go zónák, azt ugyanakkor beismerték, hogy egyes környékeken továbbra is komoly problémákkal kell szembenézniük.