Az ENSZ korábbi emberi jogi főbiztosa Soros által támogatott nőjogi szervezet alapítója volt

Soros György
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros delivers a speech on the sideline of the World Economic Forum (WEF) annual meeting, on January 24, 2019 in Davos, eastern Switzerland. - Billionaire investor George Soros said, on January 24, 2019 that Chinese President Xi Jinping was "the most dangerous enemy" of free societies for presiding over a high-tech surveillance regime. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Tűzfalcsoport nevű oknyomozó portál érdekes részleteket közölt az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) és Soros György amerikai milliárdos közötti összefonódásokról. Többek között az is kiderült, hogy az emberi jogok védelméért kardoskodó szervezet egyik korábbi főbiztosa Soros Equality Now nevű nőjogi szervezetének alapítója volt.
Vágólapra másolva!

Soros György Nyílt Társadalom Alapítványának (OSF) többtucatnyi vezetője visel vagy viselt korábban magas tisztséget az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságában (OHCHR) – írja az OSF honlapján elérhető információk alapján a Tűzfalcsoport nevű oknyomozó portál, kiemelve, hogy a milliárdos káderei között egy korábbi főbiztos is szerepel. A kérdés azért különösen aktuális, mert Szijjártó Péter külügyminiszter a napokban arról beszélt, hogy "az ENSZ sokkoló támadást indított Magyarország ellen a migráció kérdésében", Ahmed H. ügye kapcsán. A Tűzfalcsoport ennek apropóján egy részletes névsorral mutatott rá az ENSZ és emberi jogok védelméért és alkalmazásáért felelős szervezetének, illetve Soros György közötti összefonódásokra.

  • Kate Gilmore 2015 decembere óta tölti be az OHCHR főképviselő-helyettesi tisztségét, előtte a bevándorláspárti vállalkozó egyik legfontosabb jogvédő szervezetének, az Amnesty Internationalnek (AI) volt egy évtizedig a főtitkárhelyettese. Ismert, ez az a "civil szervezet", amelynek két londoni munkavállalója öngyilkosságot követett el - mint kiderült, a mérgező munkakultúra, a megszégyenítések, zaklatások, valamint, faji és szexuális irányultságtól függő szegregáció miatt.
  • Navanethem Pillay a főbiztosság korábbi vezetője szintén egy Soros György által támogatott nőjogi szervezet, az Equality Now alapító tagja.
  • Michael Pan különleges tanácsadóként működik a hálózat igazgatóságán, ezt megelőzően pedig az ENSZ-főtitkár hivatalában látott el hasonló feladatkört, de politikai konzultánsként is szerepelt a világszervezet jogi részlegénél. Érdemes megjegyezni, hogy Pan az Obama-adminisztráció nemzetbiztonsági tanácsában is vezető beosztásban működött, de emellett az amerikai hadsereg helyettes vezérkari főnöke is volt. Írásait ugyanakkor például a balliberális lapként számon tartott New York Times közli rendszeresen.
  • Nazia Hussain jelenleg az alapítványbirodalom regionális igazgatója az ázsiai–csendes-óceáni térségben, de a Soros-hálózat migrációt és a bevándorlók integrációját zászlajára tűző Initiative for Europe elnevezésű programját is menedzselte. Korábban Hussain az ENSZ emberi jogi tisztviselőjeként is tevékenykedett különböző válságrégiókban – köztük Koszovóban és Afganisztánban. Utóbbi ország tekintetében az Amnesty berkein belül is végzett kutatásokat 2004-2005-ben.
  • Francois Crepeau, az OSF Nemzetközi Migrációs Kezdeményezésének az igazgatósági tanácsadója. A liberális kanadai 2011 és 2017 között működött a világszervezet különleges előadójaként, felváltva járta az EU külső határain fekvő országokat, és konzultált a brüsszeli intézményekkel, valamint készített jelentéseket egyebek mellett a bevándorlók jogainak védelméről - például a migránsokat a határzónákban történő elzárásukkor ért sérelmekről -, emellett olyan témákban is megmutatta oroszlánkörmeit, mint a klímaváltozás.
  • Julia Lukomnik jelenleg az OSF közegészségügyi programjának felelőse. Egy 2014-es ENSZ-es fejlesztési program égisze alatt Lukomnik az uruguayi transznemű és a szexmunkás közösségek egészségügyi és gazdasági helyzetének javításán, valamint társadalmi integrációjuk elmélyítésén dolgozott az ottani kormányzattal karöltve.

A Tűzfalcsoport összegzésében azt írta, hogy

Egyúttal hozzátették, az OHCHR honlapján írtak szerint elsősorban kormányok, törvényhozási rendszerek, és egyéb nemzeti intézmények célba vétele a feladatuk.